De eindevaluatie passend onderwijs ligt op tafel. Sietske Waslander schreef mee aan het rapport en waarschuwt: te hoge en onrealistische verwachtingen hebben passend onderwijs van meet af aan parten gespeeld. Werkdruk dreigt nu de bijl aan de wortel van deze operatie te leggen. Werkdruk is ook een heikel punt op De Driemaster, waar Bobby na een jaar in een zorggroep werd verwelkomd in groep 3. Didactief legt het verhaal van deze leerling naast de eindevaluatie.
Lees ook de reportage op een vo-school uit het onderzoek, Het Noordik in Almelo, waar een leerling met epilepsie na veel vijven en zessen een toelaatbaarheidsverklaring kreeg voor het speciaal voortgezet onderwijs.
We houden online een dossier passend onderwijs voor je bij waarin we onze onderzoeksartikelen, originele rapporten en opinies van deskundigen bij elkaar zetten. Lees bijvoorbeeld het artikel over de Geschillencommissie passend onderwijs, die in 2019 aanzienlijk meer geschillen behandelde dan in 2018.
Toegang tot alle artikelen? Neem nu een abonnement en ontvang Didactief elke maand op papier en online.
Sinds 2012 schreef Sjoerd Karsten elke maand een column over onderwijsgeschiedenis voor Didactief. Tachtig stukjes heeft het opgeleverd, over onderwijzers die van hun geloof vielen, rectoren die examenfraude pleegden, en nog veel meer sappig onderwijsnieuws uit het verleden. Deze maand schreef hij zijn laatste column. Lees ook zijn afscheidsinterview, waarin hij met Didactief terugblikt op de afgelopen jaren en spreekt over het belang van onderwijsgeschiedenis.
Lees nu de sneakpreview in de ORD 2020/2021. In een kersvers dossier vind je de belangrijkste artikelen van voorgaande conferenties en een inkijkje in volgend jaar: onderzoekers vertellen waar ze mee bezig zijn. Want de 50e editie van de Onderwijs Research Dagen is vanwege corona helaas verplaatst, maar met ons dossier kun je het ORD-gevoel toch een beetje koesteren. In de loop van het jaar zullen we het dossier regelmatig updaten, zodat je in juli 2021 goed voorbereid bent!
Vindt een leerling iets lastig, dan kijken we naar het kind. Maar misschien ligt het aan de didactiek, stelt lector Mascha Enthoven. En ja, dat mag pedagogiek heten. ‘Als een didactiek de leerling laat ervaren iets te kunnen, is dat zo vormend!’
Lees ook het interview met hoogleraar Kinder- en jeugdpsychiatrie Pieter Hoekstra, die de diagnostiek van ADHD onderzoekt.
Mascha Enthoven, foto: Martijn van de Griendt
In een exclusieve Didactief-longread vraagt Gert Biesta: is het reëel te denken dat iedereen kan afzwaaien met een Oxford-degree? En is het eigenlijk wel wenselijk?
Ook Marc Vermeulen laat zien: meer hogeropgeleiden betekent verdringing op de arbeidsmarkt. En je doet veel mbo’ers helemaal geen plezier met langer leren.
Leerkrachten Debbie Dussel en Michelle van Dijk pleiten voor een doordacht plan om verdere onderwijsachterstanden te voorkomen, nu de kinderen weer naar school gaan.
Louise Elffers over het schaduwonderwijs in Nederland: ‘Het woord ‘bijles’ maakt meningen en bekentenissen los.’
Lees het eerste blog van onze nieuwe columnist Arnold Jonk, over het CPB-onderzoek naar de gevolgen van het sociaal leenstelsel. Vanaf september lees je zijn stukken iedere maand in het blad.
Onderzoek Kort: Kinderen die met honger in de klas zitten, doordat ze thuis geen ontbijt of te weinig te eten krijgen, scoren slechter op lezen. Uit ander onderzoek blijkt dat de kinderen van welgestelde ouders op één punt slechter af zijn: ingrijpende gezinsgebeurtenissen, zoals echtscheiding of kindermishandeling.
Waarom vooral ongelijkheid zo’n hardnekkig probleem is in het onderwijs, hebben de sociologen Pierre Bourdieu en Jean-Claude Passeron al in 1970 glashelder gemaakt. In hun spraakmakende boek La reproduction ontrafelen ze de mechanismen: scholen zijn geen neutrale omgeving, maar een doorgeefluik van gevestigde belangen. Kinderen uit lagere sociale klassen hebben daardoor het nakijken.
Bij een groot verschil tussen de gemiddelden voor school- en centraal examen is er vast iets mis met de onderwijskwaliteit, gold jarenlang. Martijn Meeter en een leraar-onderzoeker ontrafelen de cijfers: ‘Er zijn zeker scholen die ten onrechte verbeteropdrachten kregen.’
Dat het eindexamen Nederlands beter kan, betoogt Gerdineke van Silfhout in deze column.
Pas op voor de mythe van de brede vaardigheden, betoogt Fred Janssen. Probleem oplossen, onderzoeken, reflecteren, zelfreguleren, informatie verwerven, creatief en kritisch denken: er wordt vaak ten onrechte vanuit gegaan dat je deze vaardigheden in een bepaald domein kunt leren en vervolgens in andere domeinen weer kunt toepassen.
Charlotte Goulmy schreef alvast de Onderwijsparagraaf van het Regeerakkoord voor de periode 2022-2026.
Hoe verbeter je het onderwijs in levensbeschouwelijke vorming? En welke thema’s spelen daarbij een rol volgens leraren?
Culturele instellingen werken al jaren samen met basisscholen. Maar vaak zijn die samenwerking en het culturele aanbod nog te ongericht, waardoor onduidelijk blijft wat het oplevert.Jan van de Ven benadrukt in zijn column het belang van het structureel en evidence-informed verbeteren van onderwijs.
Jan versus Jan: in deze aflevering zetten onze Jannen het gesprek voort over de kwaliteit van onderwijs en het belang van een nieuw curriculum.
Dat goed onderwijs criminaliteit vermindert, wordt algemeen voor waar aangenomen, maar niet vaak onderzocht. Amerikaans onderzoek wijst uit dat specifiek onderwijsbeleid, zoals het eindexamen, inderdaad zorgt voor minder arrestaties.
Toegang tot alle artikelen? Neem nu een abonnement en ontvang Didactief elke maand op papier en online.
Jan Drentje - Als we komend schooljaar een anderhalve meter school in elkaar moeten knutselen, kan ook in dat schooljaar het cse maar beter niet doorgaan.
Lees ook de column van Ferry Haan, die uitlegt waarom niet het einde, maar de start van het nieuwe schooljaar de grote uitdaging wordt. ‘Hoe bouw je aan groepsgevoel, wanneer een deel van de klas online aanwezig is?’
Veel scholen combineren fysiek onderwijs met online onderwijs. Dit wordt ‘blended learning’ genoemd. Maar hoe ontwerp en organiseer je hybride onderwijs?
Wat kunnen we leren van twintig jaar onderzoek naar technologie in het onderwijs? Wilfried Admiraal geeft 10 tips voor afstandsonderwijs. (online ex.)
Onderzoek Kort: onderwijs op afstand of niet, steeds vaker hebben leraren via sociale media contact met leerlingen. Literatuuronderzoek geeft tips over wat je in het vo beter wel en niet kunt doen.
Toegang tot alle artikelen? Neem nu een abonnement en ontvang Didactief elke maand op papier en online.
Begrijpend lezen leidde tot een verhit gesprek bij groep 8-leraar Yaëlle van de Stolpe en collega’s: scoorden leerlingen slechter dan nodig? Het team dook in de literatuur en de data, en ontdekte hoe het onderwijs effectiever kan.
Meer weten over begrijpend lezen? Paul Kirschner geeft tips uit twee overzichtsstudies: leerlingen leren beter door oefentoetsing, en ze onthouden een tekst beter als je wacht met feedback tot ze klaar zijn met lezen.
In Onderzoek Kort deze maand meer studies naar (voor)lezen: slechts een op de vier Britse kinderen leest dagelijks in de vrije tijd: minder dan in voorgaande jaren. En meertalige kleuters verwerven een nieuwe taal sneller wanneer thuis en op school dezelfde bo
eken worden gebruikt.
Uit Duits onderzoek blijkt hoe belangrijk het is dat je als leraar gelooft dat iedereen rekenen en wiskunde kan leren. Dit heeft direct invloed op de motivatie van je leerlingen.
Elke maand vertelt een lerarenopleider over een casus. Deze keer: moet je als beginnend leraar eerst vertrouwd raken met de gewoontes van de school of direct voor je nieuwe ideeën gaan?
Hoe geef je les in coronatijd, als je kracht schuilt in persoonlijk contact? Ismail Aghzanay, docent Engels op het Rotterdam Designcollege, weet waar het om gaat: ‘Leerlingen laten zien wat ze waard zijn.’
Lees ook de brief van een moeder over ruim twee maanden thuisonderwijs met haar drie zonen.
Op anderhalve meter afstand vieren Rifka (links, havo) en Sietse en Malin (vwo) van de Vrijeschool Zutphen dat ze geslaagd zijn voor hun examen.
Foto: Stijn Rademaker
Hoe word je leraar in Nederland? Uit inspectieonderzoek blijkt: er zijn bijna vierhonderd routes.
Vakliefde en de deuren van het klaslokaal staan de vorming van een stevige beroepsorganisatie in de weg. Maar het wordt tijd dat met name leraren vo de grote vragen gaan stellen en bediscussiëren: wat is goed onderwijs en waartoe dient het eigenlijk?
De salarisverhoging in het po lijkt detachering uit beeld te duwen: leraren treden sindsdien vaker rechtstreeks in dienst bij scholen, blijkt uit de jaarlijkse monitor van SEO en Elsevier Weekblad.
Onderzoek Kort: hoe je omgaat met werkdruk heeft alles te maken met hoe jij naar je werk kijkt (doeloriëntatie), blijkt uit vragenlijstonderzoek onder ruim 230 werkenden.
Les is meer: uitgebreide tips voor klassenmanagement van vader en zoon Teitler. Doe nu mee met onze winactie.
Uitwisseling van kennis en expertise tussen starters en andere collega’s draagt bij aan vertrouwen in eigen kunnen.
‘Democratie begint bij jezelf’ van Hubert Hermans en Rob Bartels: dit heldere leerboek voor (toekomstige) leraren trekt de vergelijking tussen democratie en innerlijke dialoog: het laat je nadenken over je waarden. We geven 3 exemplaren weg!
In de veelbesproken televisieserie 100 dagen voor de klas (VPRO) proberen programmamakers Nicolaas Veul en Tim den Besten zich staande te houden als vo-leraar. Goed voor het onderwijs of antireclame?
Cartoon: Danibal
Elke maand vind je de leukste tips voor in de klas en daarbuiten in de D to go. Deze maand: leerzaam speelgoed, de app Pelle op reis en De 7 werelden van Techniek.
In Nederlandse steden is de afgelopen weken gedemonstreerd tegen racisme. Voor wie er in de klas mee verder wil, zijn er vooral in de Verenigde Staten, waar de Black Lives Matter-beweging ontstond, veel materialen beschikbaar gemaakt door de National Education Association.
Lees ‘de Bende van Lieke’, het prozadebuut van Robbert Jan -Henkes. Onze recensent: ‘Het valt nog lang niet mee om overtuigende kinderlogica te schrijven. Maar Robbert-Jan Henkes doet het met verve. Je maakt nu kans op een exemplaar!’
Ook in de anderhalvemetersamenleving zul je als leraar soms denken: kon ik deze vader of leerling maar even achter het behang plakken. Hans Kaldenbach geeft betere tips in zijn boek ‘Lastige ouders, moeilijke leerlingen, 99 tips’
Met dit verhaal won Catherine R. Newell (21) uit Groot Brittannië half mei de eerste prijs tijdens Write Now! Wereldwijd.
Toegang tot alle artikelen? Neem nu een abonnement en ontvang Didactief elke maand op papier en online.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven