Recensies

#BlackLivesMatter

Tekst Monique Marreveld
Gepubliceerd op 11-06-2020 Gewijzigd op 16-06-2020
In Nederlandse steden is de afgelopen weken gedemonstreerd tegen racisme.Voor wie er in de klas mee verder wil, zijn er vooral in de Verenigde Staten, waar de Black Lives Matter-beweging ontstond, veel materialen beschikbaar gemaakt door de National Education Association (de grootste Amerikaanse beroepsorganisatie met ruim drie miljoen aangesloten leraren en onderwijsprofessionals). 

Op een speciale themapagina vind je daar bijvoorbeeld de speech A Talk to Teachers (1963) van James Baldwin, de schrijver van If Beale Street Could Talk (1974, verfilmd in 2018) en hoofdpersoon van de documentaire I Am Not Your Negro, die onlangs door de NPO werd uitgezonden. Maar er is ook actueler materiaal, zoals een TED Talk-interview met de initiatiefnemers van de BLM-beweging.

Meer historische bronnen zijn er over bijvoorbeeld de beroemde busboycot in Montgomery in 1955; de weigering van de 42-jarige Rosa Parks om haar plaats in de bus af te staan aan een blanke medereiziger vormde het startschot voor de burgerrechtenbeweging in de VS. Of over tiener Emmett Till, die in datzelfde jaar gelyncht werd omdat hij een witte vrouw in een groentewinkel in Mississippi onheus zou hebben behandeld.

Grasduinend tref je er redelijk uitgebreide literatuurlijsten aan, met (young adult-)boeken en online bronnen die je in je les kunt gebruiken of zelfs complete lessen. Er zit ook materiaal bij over hiphop, als je een andere insteek zoekt. Vanzelfsprekend is al het materiaal in het Engels.
Op bijvoorbeeld Boekenzoeker.be/racisme en bij de Bibliotheek Rotterdam vind je een lijst met Nederlandstalige jeugd- en jongerenboeken over racisme, vooroordelen en verzet die je in de les kunt gebruiken.

 

Dit artikel verscheen eerder in Didactief, juni 2020.

Click here to revoke the Cookie consent