Nieuws

Agenda

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 25-10-2017 Gewijzigd op 03-11-2022
Wat kun je de komende tijd aan evenementen en masterclasses verwachten? Lees erover in de agenda, waarin we je tippen over workshops, lezingen, congressen, of speciale dagen en weken die jou als professional mogelijk wel interesseren. Op een rijtje geselecteerd door Didactief.  

Onze agenda is chronologisch opgebouwd: hoe verder je naar beneden scrollt, hoe later het wordt. Let wel: vanwege de coronamaatregelen is het soms onzeker of onderstaande evenementen wel doorgaan. We houden je zo goed mogelijk op de hoogte!

 

Gender en seksuele diversiteit in het primair onderwijs

Congres, po
Domstad, Utrecht
2 november 2022, 14:00 – 18:00
Gratis

Op woensdag 2 november 2022 organiseren COC Nederland en Rutgers een landelijk congres rondom het thema gender en seksuele diversiteit in het primair onderwijs. Dit congres richt zich op alle leerkrachten en schoolleiders uit het primair onderwijs die meer tools en handvatten willen krijgen om op effectieve wijze aandacht te besteden aan gender en seksuele diversiteit op school.
 

Beeldbekwaam in het Onderwijs

Seminar, hoger onderwijs
Eye Filmmuseum, Amsterdam
2 november 2022, 09:30 – 17:30 uur
€ 125,- (regulier), € 100,- (lid Velon/hogeschool)

Op dit seminar door Netwerk Filmeducatie hoor je van vakgenoten hoe zij film vormgeven in hun lespraktijk. Ook leer je met filmmakers om film te maken, analyseren en bespreken. Na een keynote door producent en regisseur Ester Gould (bekend van de documentaire-serie Schuldig) ga je aan de slag in drie workshoprondes, waarbij je kan kiezen uit onder andere  filmtechniek, verteltechniek en gebruik van film in de les.

 

Hoogbegaafdheid

Congres, po/vo/mbo
Jaarbeurs, Utrecht
3 november 2022, 10:00 – 17:00 uur / 1 december 2022 online met maand toegang
€ 299,-

Hoogbegaafden stellen vaak te hoge eisen aan zichzelf. Vaak kampen ze ook met sociale- en psychologische problemen. Hoe je ze hier mee om leert gaan, is dit jaar het thema. Wetenschappers en praktijkdeskundigen delen op het congres hun inzichten en werkwijzen, zodat je straks vol zelfvertrouwen de dialoog met je hoogbegaafde leerlingen kunt aangaan.

 

Dag van de Lerarenopleider

Landelijke feestdag, hoger onderwijs
4 november 2022

Wegens succes vervolgd: de Dag van de Lerarenopleider. Voorkom naast een lerarentekort een lerarenopleidertekort en zet ze gauw in het zonnetje. Een bloemetje of uitje, webinar, open inspirerend gesprek of iets totaal origineels, het is allemaal mogelijk. De Dag van de Lerarenopleider is een initiatief van de verschillende vakverenigingen voor lerarenopleiders en Velon.

 

Landelijke studiedag LOWAN-vo

Studiedag, vo en ISK
De Reehorst, Ede
7 november 2022, 09:00 – 16:30 uur
€ 100,-

Nieuwkomers die geen Nederlands spreken, gaan eerst naar een internationale schakelklas (ISK). LOWAN ondersteunt ISK-medewerkers hierbij. Toch is deze studiedag uitdrukkelijk ook bestemd voor leraren uit het regulier voortgezet onderwijs. In de plenaire opening hoor je onder andere emeritus hoogleraar NT2 en meertaligheid Folkert Kuiken over de overstap van ISK naar regulier onderwijs. Vervolgens zijn er drie workshoprondes, waarbij je kunt kiezen uit 38 workshops over onder meer lestechnieken, cultuurbegrip, omgaan met trauma’s en seksualiteit. Daarbij is duidelijk aangegeven welke workshops uitsluitend op ISK’s gericht zijn. Inschrijven kan tot 10 oktober.

 

Webcasts over de DataWijzer

Infosessies, po/vo
Teams
8 november 2022, 14:00 – 15:30 / 9 november 2022, 10:00 – 11:30
Gratis

De Onderwijsinspectie lanceert DataWijzer, de interactieve opvolger van de Schoolrapporten: een belangrijke stap in de dienstverlening aan scholen om datagedreven aan kwaliteitsontwikkeling te doen. Teams-links voor de infosessies op 8 & 9 november zijn hier te vinden.

 

Webinar burgerschapsonderwijs

Webinar, vo/mbo
Online
17 november 2022, 16:00 – 17:00 uur
Gratis na aanmelding

Schoolleiders, teamleiders en schoolbestuurders opgelet! In dit webinar, georganiseerd door SME en CINOP, wordt burgerschap aan duurzaamheid gekoppeld. Een duurzame en leefbare wereld tot stand brengen lukt alleen met de juiste (burgerschaps-)vaardigheden. Met de tools, theorieën en praktijkvoorbeelden die je op dit webinar krijgt, kun je aan de slag om aan beide thema’s invulling te geven op school.

 

Dag van het Literatuuronderwijs

Symposium, vo
De Doelen, Rotterdam
22 november 2022, 10:00 – 17:00 uur
€ 275,-

Op dit symposium voor met name docenten Nederlands staat het literatuuronderwijs centraal. Na een plenaire opening door radiopresentator en schrijver Oscar Kocken volgen drie deelsessies over onder andere didactische modellen over lezen of schrijven, alternatieven voor boekverslagen of literatuur op papier versus digitaal. Het symposium sluit af met een optreden van dichter en spoken word kunstenaar Gershwin Bonevacia.

 

Eapril 2022

Congres, po-wo
HAN, verschillende locaties in Nijmegen
23-25 november 2022
Prijzen variëren van € 235,- voor Nederlandse leraren (beperkt aantal plaatsen) tot € 550,- voor niet Eapril-leden bij late registratie. Early bird-kortingen gelden tot 13 september.

De HAN organiseert eind november het jaarlijkse congres voor praktijkonderzoek in het onderwijs (European Association for Practitioner Research on Improving Learning, EAPRIL). Keynote sprekers zijn onder andere Sui Lin Goei (Lesson Study) van VU/Windesheim en Alberto Cattaneo (beroepsonderwijs) uit Zwitserland. Voorafgaand aan het congres zijn er schoolbezoeken georganiseerd.

 

Verleden en heden van alcohol- en drugsvoorlichting in het onderwijs

Congres, po/vo
Nationaal onderwijsmuseum, Dordrecht
14 december, 14:00 - 17:00 uur
€ 10,-

Preventiewerkers van verslavingszorginstelling Novadic-Kentron en het Trimbos Instituut geven lezingen over de manier waarop men in het onderwijs in heden en verleden voorlichting gaf over de gevaren van alcohol en drugs. Informatie en aanmelden: www.onderwijsmuseum.nl.

 

 

-----

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar [email protected].

Click here to revoke the Cookie consent