Nieuws

Agenda

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 25-10-2017 Gewijzigd op 21-02-2024
Wat kun je de komende tijd aan evenementen en masterclasses verwachten? Lees erover in de agenda, waarin we je tippen over workshops, lezingen, congressen, of speciale dagen en weken die jou als professional mogelijk wel interesseren. Op een rijtje geselecteerd door Didactief.  

Onze agenda is chronologisch opgebouwd: hoe verder je naar beneden scrolt, hoe later het wordt. We houden je zo goed mogelijk op de hoogte!

 

IPON 2024: Onderwijsinnovatie en ICT

Vakbeurs, po-mbo
Jaarbeurs, Utrecht
28 en 29 februari 2024
Gratis na registratie, € 27,50 op de dag zelf.

Op deze vakbeurs door Stichting IPON komen thema’s aan bod als digitale leermiddelen, privacy en leerlingvolgsystemen. Informatie over sprekers en het programma is onlangs door IPON op de website gepubliceerd.

 

Nationaal Congres Duits 2024

Congres, leraren Duits
Congrescentrum Leeuwenhorst, Noordwijkerhout
1 en 2 maart 2024
Vanaf € 549,-.

Op dit gezellige congres over, je raadt het al, de Duitse taal leer je samen met andere leraren Duits over lesgeven in literatuur, woordenschat, grammatica, de Duitse cultuur en het spreken, schrijven en luisteren van Duits. Dat gebeurt in de vorm van presentaties en workshops, over bijv. cultuur, literatuur, taakgericht leren en spreken in de klas. Firas Alshater, de beroemdste Syriër in Duitsland, verzorgt een avondje cabaret over de Duitsers.

 

Rekenen-wiskunde

Conferentie, po bovenbouw – vo onderbouw
Domstad, Utrecht
13 maart 2024, 15:30 – 19:30 uur
€ 50

Po en vo kennen verschillen in de gehanteerde ‘wiskundetaal’ in de klas. Op deze studiemiddag, georganiseerd door vakverenigingen wiskunde NVORWO en NVvW en het SLO, leer je de verschillen en overeenkomsten tussen deze talen kennen. Aanvullend leer je over wat er nieuw is aan de in september 2023 geactualiseerde kendoelen. Tot slot maak je kennis met in deze kerndoelen opgenomen wiskundige denk- en werkwijzen, en leer je hoe je ermee werkt.

 

Focus op burgerschap

Conferentie, po-vo
Gooiland, Hilversum
13 maart 2024, 09:00 – 16:15 uur
Gratis

Uit internationaal onderzoek naar burgerschapscompetenties, het ICCS, blijkt dat burgerschapsonderwijs in Nederland een impuls verdient. Op deze conferentie worden de eerste resultaten van dit onderzoek gepresenteerd door Remmert Daas. Daarnaast krijg je in drie workshoprondes praktische handreikingen en achtergrondinformatie voor burgerschapsonderwijs: zo vertellen Amber Brand en Ingrid Faas vo-docenten wat burgerschapsonderwijs wel is en wat niet, en vertelt Janneke Francissen van ProDemos meer over omgaan met ongenuanceerde uitspraken.

 

Leve het Onderwijs

Regiobijeenkomst, bestuurders
Klik voor de locaties
13 maart 2024, 15:00 – 17:30 uur
Gratis na aanmelding

Op deze regiobijeenkomst van Leve het Onderwijs kunnen alle bestuurders terecht die zich kunnen vinden of willen meedenken over de visie van Leve het Onderwijs over nodige veranderingen in het onderwijs, zoals het stoppen van het verplichten van toetsen zoals de doorstroomtoets. Ook de verplichting van het oprichten van onderwijsregio’s zal onderwerp van gesprek zijn.

 

Emotieregulatie

Congres, po-mbo
Van der Valk Hotel, Veenendaal
14 maart 2024, 09:30 – 16:00 uur
€ 279,-

In vijf presentaties gaan vijf experts in op verschillende aspecten van emotieregulatie bij kinderen en jongeren. Ontwikkelingspsycholoog Michelle Achterberg opent over het brein en de emotieregulatie bij kinderen en jongeren. Hoogleraar Nanda Lambregts-Rommelse spreekt op dit congres over ADHD, hoogleraar Maretha de Jonge over autisme. Sophie Alsem vertelt over de behandeling YourSkills voor agressieve gedragsproblemen. Annemarie van Vonderen bespreekt tot slot zelfbeschadigend gedrag.

 

AI en machinevertaling

Workshop, vo
Online | Huis van Europa, Den Haag
14 maart 2024, 15:30 – 19:00 uur
Gratis na aanmeldin

Deze workshop helpt jou als vo-(taal)docent of bestuurder om te gaan met generatieve AI en machinevertalingen. Daartoe luister je van vier tot vijf uur naar drie lezingen. Daarin leer je over een lesmodule generatieve AI en machinevertalingen. Ook hoor je van een professionele EU-vertaler hoe hij AI inzet bij zijn vertalingen, en informeert Frieda Steurs van het Instituut voor de Nederlandse Taal je over minder bekende taalberoepen (voor de beroepsoriëntatie!). Op locatie is er vervolgens ruimte voor gesprek, het oefenen met de lesmodule en om te netwerken. Tip: kun je er niet bij zijn? Meld je gratis aan en luister online dat laatste uurtje van je werkdag naar die lezingen.

 

Duurzame Docent

Prijs, po-hbo
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
14 maart 2024, 18 – 22 uur
Kosten nog onbekend

Op deze avond worden leraren uit het po, vo, mbo en hbo door een jury gekozen tot duurzame docent van het jaar. Voorafgaand, in de pauze en na afloop van de uitreiking is er gelegenheid om een duurzame onderwijsmarkt te bezoeken. Ken jij of ben jij een duurzame docent, dan kun je een nominatie indienen tot 31 januari 2024.

 

VECON Studiedag

Studiedag, vo
De Reehorst, Ede
15 maart 2024, ca. 09:00 – 17:00 uur
€ 129,50 voor leden, € 44,50 voor studenten en gepensioneerden

De VECON, een vereniging van leraren van economisch-maatschappelijke vakken, organiseert een studiedag met een gevarieerd programma. Na een lezing door Louise Vet zijn er twee workshoprondes: in de eerste leer je, in de tweede maak je. Tot slot verzorgt Thjum Arts een cabareteske afsluiting. De ruim dertig workshops behandelen uiteenlopende onderwerpen als de AI-revolutie in het onderwijs, beleggen in het klaslokaal, true pricing en doelgericht werken. Met informatiemarkt.

 

Scheiding

Cursus, po-vo
Online
18 maart 2024, 19:00 – 21:00 uur
Vanaf € 799.

In zes avondsessies van twee uur, waarvan de eerste op 18 maart, leer je over het effect op en de consequenties voor het kind van een scheiding, en leer je letten op signalen en omgaan met gedrag. De sessies worden gegeven door onder andere GZ-psycholoog Ilse Geene en Inge van der Valk, universitair docent en onderzoeker Jeugd & Gezin bij de Universiteit Utrecht.

 

CPC Congres

Congres, leraren
’t Spant, Bussum
20 maart 2024
€ 297,- tot € 347,-

Op dit congres, georganiseerd door het Centrum Pedagogisch Contact, sta je stil bij veerkracht. Verdriet, gebrek aan motivatie, onzekerheid, ongemak; leerlingen maken het allemaal net zo goed mee als jij. Veerkracht is doorslaggevend in hoe je omgaat met de moeilijke perioden in je leven. Kun je dit je leerlingen leren? Jouw pedagogisch handelen kan wel degelijk invloed hebben. Op dit congres verken je dit handelen in twee workshoprondes met keuze uit achttien workshops. Met een keynote door Joris Luyendijk.

 

Wantrouwen bij leerlingen

NIVOZ-Avond, po-mbo
Dokhuis, Rotterdam / online
20 maart 2024, 19:30 – 21:30 uur
€ 40, online voor € 10.

Op deze onderwijsavond van stichting NIVOZ spreekt Femke Kaulingfreks, politiek filosoof, antropoloog en lector Jeugd en Samenleving bij InHolland, over het wantrouwen van jongeren. Steeds meer jongeren wantrouwen de overheid en het onderwijs. Waar komt dit vandaan en hoe nemen we dit wantrouwen weg? Kaulingfreks zoekt in de pedagogiek het antwoord.

 

De verleiding van criminaliteit

Webinar, vo
Online | VU, Amsterdam
20 maart 2024, 15:30 – 17:00 uur
Gratis na aanmelding

Universitair hoofdddocent bestuurskunde en criminoloog Yarin Eski vertelt in dit webinar van het Wetenschapsknooppunt Amsterdam hoe de georganiseerde misdaad jongeren verleidt tot het overtreden van de wet. Denk bijvoorbeeld aan de inmiddels bekende drugsuithalers in de haven van Rotterdam. Lesmateriaal burgerschapsonderwijs van de Radboud Universiteit helpt jou om via onderzoekend leren je leerlingen voor te bereiden op die verleidingen.

 

Nationaal congres Engels

Congres, vo
Reehorst, Ede
22 maart 2024, 09:00 – 17:00 uur
€ 150, € 50 voor studenten

Met een keuze uit 28 workshops in twee workshoprondes kan elke docent Engels op dit congres terecht: van debatteren tot creatief schrijven, en van theater tot diversiteit, er is voor ieder wat wils. Het congres opent met een lezing door Linda Gijsen, senior onderzoeker meertaligheid aan de universiteit Utrecht, over hoe je in de les gebruik kunt maken van talige voorkennis uit de leefwereld van jongeren. Ook zeker de moeite waard is de keuze uit vier lezingen aan het begin van de middag.

 

Formatief handelen

Cursus, vo
Unieplaza, Culemborg
25 maart 2024
€ 425

Wil je op jouw school aan de slag met formatief handelen, maar weet je niet hoe? Neem dan deel aan de cursus formatief handelen in een dag van Toetsrevolutie. Alle deelnemers ontvangen gratis het boek ‘formatief handelen, van ontwerp naar instrument’. Een recensie van dit boek kun je hier op Didactief lezen.

 

LOWAN-PO studiedagen

Congres, leraren po
NBC, Nieuwegein
26 en 27 maart 2024
Vanaf € 175,- ex. btw.

Het is weer zover: de LOWAN-PO studiedagen. Met onder andere gedragsspecialist Anton Horeweg en expert meertaligheid Frederike Groothoff. Of je nu houdt van workshops, lezingen, panels, muziek of iets anders, er is hier genoeg keuze. Volgens de organisatie is deze editie interactiever dan ooit. Nieuwsgierig? Hou de site in de gaten.

 

Leren in de praktijk

Congres, mbo
Gooiland, Hilversum
3 april 2024, 11:30 – 17:00 uur
Gratis

Op dit Deep Dive-congres, georganiseerd door het NRO, ligt de focus op het kennismaken met evidence-informed aanpakken rondom beroepspraktijkvorming (BPV), stages en werkplekleren: hoe kun je dit leren in de praktijk zó organiseren dat het werkt? Met sprekers uit diverse lectoraten beroepsonderwijs, zoals Ilya Zitter van de Hogeschool Utrecht en Haske van Vlokhoven van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

 

Het jonge kind

Congres, vve-po
’t Spant!, Bussum
10 april 2024, 09:00 – 16:30 uur
€ 245

Dit congres is gericht op onderwijs aan kinderen van drie tot acht jaar. In twee workshoprondes ga je aan de slag met het thema bouwen, met onder meer een workshop van Annerieke Boland (lees hier een recensie van haar boek bij Didactief), lector jonge kind aan de Hogeschool IPABO, over materiaalgericht spel. Kinderboekenschrijver Janneke Schotveld opent het congres met een lezing over leesbevordering en het vergroten van de wereld van kinderen. Het congres sluit af met een plenair debat.

 

Democratie in de jaren 1920

Conferentie, vmbo geschiedenis
Kohnstammhuis, Amsterdam
10 april 2024, 09:30 – 15:30 uur
€ 225

Ben jij geschiedenisdocent op het vmbo? Dan kun je deze conferentie, georganiseerd door de Hogeschool van Amsterdam en de VGN (een vakvereniging van geschiedenisdocenten), eigenlijk niet missen. In de startlezing neemt Ivo van de WIjdeven je mee naar de democratie in de jaren 1920 en legt hij uit hoe moderne machthebbers de geschiedenis als wapen gebruiken. In twee workshoprondes kun je kiezen voor onderwerpen die jou interesseren. Met een slotlezing door Hendrik van Doezum (die ook in onze rubriek Leraar & Onderzoek verscheen).

 

OMJS Kennis is cool

Congres, po
OMJS, Helmond
10 april 2024, 14:30 – 20:00 uur
€ 149

Onderwijsadviesbureau OMJS heft kennis op het schild voor dit congres, met een spreker als Micke Hermansson, bedenker van lesmethode Grej of the day, en twee kennissessies met een brede onderwerpkeuze: onder andere rijke rekenvragen, zakelijk tekenen, woordenschatontwikkeling en gedrag komen aan bod.

 

Duurzaamheidsdidactiek

Conferentie, vo
Hogeschool Utrecht (HL15), Utrecht
12 april 2024, 09:30 – 17:00 uur
€ 99

Deze conferentie over duurzaamheidsdidactiek kent een ruime keus bij de twee inspiratiesessies en de workshopronde. De onderwerp variëren van systeemdenken als sleutelcompetentie tot een casus als uitdrogende olijfbomen. Een workshopronde als de Didactiek van Hoop wijst op het belang van een positieve didactiek. Alle sessies en rondes zijn gecategoriseerd volgens het GreenComp framework, een competentiekader van de EU dat onderscheid maakt tussen verschillende aspecten en competenties gerelateerd aan het concept duurzaamheid. Inschrijven voor de conferentie kan tot 22 maart.

 

De Staat van het Onderwijs

Congres, de hele onderwijssector
DeFabrique, Utrecht
17 april 2024
Aanmelding en programma volgen later

Alida Oppers presenteert op dit congres De Staat van het Onderwijs 2024. Zij is inspecteur-generaal van het Onderwijs bij de Inspectie van het Onderwijs.

 

Girls’ Day 2024

Bedrijfsbezoek, scholen en bedrijven
Locatie in onderling overleg
18 april 2024
Kosten in overleg tussen school en bedrijf

Op Girls’ Day kunnen groepen meiden van 10 tot 15 jaar kennismaken met de bèta-, techniek- en IT-sector. Dat doen ze door op bedrijfsbezoek te gaan. Welke vorm dit bezoek aanneemt, is geheel aan de deelnemende scholen en bedrijven. VHTO coördineert de dag en probeert scholen en bedrijven te koppelen. Om daarvoor in aanmerking te komen, meld je je bij hen aan. Ook voor inspiratie, en handleidingen om de dag vorm te geven, kun je bij VHTO terecht.

 

Zoom IN | UIT op Onderwijskansen

Congres, po
De Woonindustrie, Nieuwegein
15 mei 2024, 09:00 – 15:30 uur
€ 37,50

Op dit congres van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) krijg je inzicht in effectieve aanpakken van onderwijsachterstanden, iets waar 40% van de basisscholen mee te maken heeft. In twee rondes kun je kiezen tussen een aansprekende reeks onderwerpen. Zoals ouderbetrokkenheid, samenwerkend leren (met Marij Veldman van de RUG) of leesmotivatie (met Mirjam Snel van de Hogeschool Utrecht). Ook directeuren en bestuurders kunnen hier goed terecht: er zijn meerdere sessie over onderwijsachterstandenbeleid.

 

De jeugd heeft de toekomst

NIVOZ-avond, po-mbo
Theater Maitland, Driebergen
5 juni 2024, 19:30 – 21:30 uur
€ 40, niet online te volgen

Eveline Crone, hoogleraar Ontwkkelingsneurowetenschap in de Maatschappij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden, spreekt op deze avond over het belang van vertrouwen. Ze neemt je mee in het perspectief van jongeren, vertelt over hun kracht en laat zien hoe zij hun plek innemen in de samenleving.

 

ResearchED

Congres, po-mbo
Corlaer College, Nijkerk of online
22 juni 2024, 09:15 – 17:30 uur
€ 85,-, alleen online € 40,-

Het is al mogelijk om je in te schrijven voor het jaarlijkse nationale researchED-congres, een terugkerend congres waar onderzoekers en leraren onderzoek en ervaringen delen. Op dit congres stel jij als bezoeker je eigen programma samen: je kiest zelf welke sessies je wilt bezoeken. Daarin heb je in een reeks sessies van ongeveer 40 minuten elk een ruime keuze uit sprekers. Op het moment van schrijven van dit stukje zijn twee sprekers bekend: Hannah Bijlsma en Paul Kirschner, hoogleraar onderwijspsychologie. Lees op Didactief over de editie van vorig jaar.

 

Programmeren, de taal van de toekomst

Webinar, vo
Online | VU, Amsterdam
9 oktober 2024, 15:30 – 17:00 uur
Gratis na aanmelding

Hoogleraar informatica Felienne Hermans vertelt in dit webinar dat je leerlingen het beste kunt leren programmeren door het te benaderen als een taal. Dat betekent dat je de complexiteit in stapjes opbouwt en duidelijke foutmeldingen geeft. Daarnaast deelt Hermans haar eigen educatieve programmeertaal, hedy.org, en laat ze zien hoe je daar een les mee maakt.

 

-----

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar [email protected].

Click here to revoke the Cookie consent