Nieuws

Agenda

Tekst Benne van de Woestijne
Gepubliceerd op 25-10-2017 Gewijzigd op 18-01-2021
Wat kun je de komende tijd aan evenementen en masterclasses verwachten? Lees erover in de agenda, waarin we je tippen over workshops, lezingen, congressen, of speciale dagen en weken die jou als professional mogelijk wel interesseren. Op een rijtje geselecteerd door Didactief.  

Onze agenda is chronologisch opgebouwd: hoe verder je naar beneden scrollt, hoe later het wordt. Let wel: vanwege de coronamaatregelen is het soms onzeker of onderstaande evenementen wel doorgaan. We houden je zo goed mogelijk op de hoogte!

 

 

Workshop: BLOOM

Online workshop  -  PO
Nu beschikbaar 
Waar maakt ICT het onderwijs écht beter en waar en hoe organiseer je het liever anders? Verbreed je kennis over digitalisering met de online workshop van BLOOM, waarin je 'het onderwijs van de toekomst' verkent, aan de hand van de steeds belangrijker wordende rol van ICT in het onderwijs. Die zoektocht gaat van start met een fictieve tijdreis naar 2035. De sessie duurt 3 uur en staat sinds september online.

 

Pictio Verkiezingsdebat 

Online evenement - PO, VO, MBO, HBO, WO
11 januari

Op 11 januari organiseert de Pictio Onderwijspodcast een online verkiezingsdebat. Tien politieke partijen zullen met elkaar in debat gaan. Ook maak je in interviews kennis met de onderwijswoordvoerders, die de kans krijgen uit te leggen waarom wij op de partij zouden moeten stemmen en wat hun belangrijkste plannen zijn voor het onderwijs. In de debatten reageren telkens twee partijen  op een stelling. De deelnemende partijen zijn GroenLinks, SGP, PvdA, ChristenUnie, Piratenpartij, D66, SP, 50plus, Bij1 en Volt. 

Het debat wordt geleid door Wim Pelgrim en Wytze Niezen. Via Microsoft Teams kun je live meekijken: meld je hier aan. Later terugluisteren via de podcastfeed kan ook, door jezelf alvast via je podcast app aan te melden.

 

BettFest 2021

Online Evenement - PO, VO, MBO, HBO, WO
20 t/m 22 januari, 2021

BettFest is een driedaags en (dit jaar) online evenement waarin honderden professionals samenkomen om innovatie in het onderwijs te bespreken. Nieuwe mogelijkheden van lesgeven, alternatieve ideeën over scholing, innovatieve leermaterialen en vooral de toenemende rol van technologie en ICT in het onderwijs staan centraal in dit gigantische, internationale evenement. BettFest biedt drie dagen aan keynote speeches, hoor- en werkcolleges, presentaties, en tal van (online) netwerkmogelijkheden. Informatie over aanmelding en kosten? Check de site

Locatie: Londen (online)
Organisator: Bett

 

Aeres Hogeschool: 6 jaar Lectoraat Grenspraktijken

Online Evenement - MBO, HBO, WO
27 t/m 28 januari, 2021

Het Lectoraat Grenspraktijken van Aeres Hogeschool Wageningen bestaat in 2021 zes jaar. In 2015 ontstond dit lectoraat over de "grenspraktijken tussen opleiders en onderzoekers" uit de volgende vraag: als we van praktijkprofessionals onderzoekend vermogen verwachten, zouden we dan ook niet wat meer praktijkgerichte actie moeten verwachten van onderzoekers? 

Wat hebben 6 jaar lectoraat ons geleerd over het onderzoekend en transdisciplinair samenwerken aan praktijkvraagstukken in het educatieve domein? En hoe kunnen we anno 2021 onderzoek doen naar onderzoeksbegeleiding? Niek van den Berg, Arjen Nawijn, Sara Albone en Hanneke Maassen werpen een licht op deze vragen in verschillende online activiteiten. Op de site kun je t/m 20 januari jezelf aanmelden voor één of meerdere activiteiten en het volledige tweedaagse programma inzien. 

 

Viva Fysica 2021 

Online Evenement - VO 
29 januari 2021, (13.30-16.30)

De laatste vrijdag van januari is het weer zover: Viva Fysica, "dé" bijeenkomst voor natuurkundedocenten en leerlingen uit het middelbaar onderwijs. In drie uur tijd delen onderzoekers de meest recente vondsten uit hun wetenschappelijke studies met jou en je meest gemotiveerde natuurkundeleerlingen. Daniel Bonn spreekt over zijn onderzoek naar aerosolen, Nathalie Degenaar trekt je mee in het superzware gat in de melkweg en Marcel Vonk overweegt voor jou de relatie tussen natuur- en wiskunde. Na iedere sessie is ruimte voor een nabespreking met vragen.

Deze editie is helaas online, maar niet getreurd: in deze virtuele editie wordt je tevens een heuze virtuele rondleiding door het CERN aangeboden. 

Organisator: Bètapartners
Aanmelden: via de site 

 

Webinar: Van Thuizitten naar Anders Leren

Webinar - PO, VO, SO
29 januari, 2021 (13.15-16.00)

Al tijden stijgt het aantal Nederlandse leerlingen dat leerplichtig is, maar geruime tijd niet naar school gaat. 'Thuiszitters', worden ze ook wel genoemd. Op 29 januari nemen onderwijsadviseur Bart van Kessel en praktijkonderzoeker Sanne Pronk je mee in de beleving van deze leerlingen. In een tweedelige webinar krijg je uitgelegd hoe je tot een effectieve aanpak kunt komen bij thuiszitters. Hoe zorgen we dat de relatie tussen de thuiszitter en zijn leerkracht weer als een 'magneet' werkt? Wat doet zo'n leerling weer naar school gaan, wat zijn de drijfveren, hoe wil hij/zij leren? Leer over deze vragen en meer, aanmelden kan via de site.  

Kosten: €120,- (excl. BTW)
Organisator: Logacom

 

Nationaal Congres Taal en Lezen - online

Online Congres  -  PO, VO
10 februari, 2021 (09:30u - 16:00u)

De 5e editie van het Nationaal Congres Taal en Lezen zal op 10 februari, 2021 online gaan plaatsvinden. Organisator CPS heeft haar congres dit jaar 'taal om te verbinden' als hoofdthema gegeven. Vragen als 'hoe ontwikkel je een rijke taalomgeving op school? Hoe ervoor te zorgen dat iedere leerling een rijke taalontwikkeling geniet?', zullen dit jaar centraal staan. Het congres zal worden ingeleid met een plenaire ochtendpresentatie van hoogleraar Filosofie Jan Bransen, en bestaat naast presentaties uit enkele workshoprondes waarin de verrijkende kracht van taal in het onderwijs onderzocht wordt. Kijk op de site voor informatie over het programma, aanmelding en kosten. 

 

AMAC Onderwijs - Online Seminar

Online Seminar - PO, VO
10 februari, 2021 

Op woensdag 10 februari 2021 organiseert Amac Onderwijs een online seminar voor PO en VO over Apple in het onderwijs. De seminar is bedoeld voor schoolleiders, directie, leraren en ICT-coördinatoren. Werk je al met Apple, of ben je geïnteresseerd in hoe Apple scholing en toetsing innoveert? Laat je inspireren door de sprekers, leer van ervaring uit het onderwijsveld en ga in gesprek met experts in dit twee uur durende werkcollege. Inschrijven is mogelijk vanaf de eerste week van 2021. Informatie over aanmelding e.d. zal dan ook beschikbaar worden gesteld op de site. 

 

Online congres angst bij kinderen en jongvolwassenen

Online Congres - PO, VO, SO
11 februari, 2021

Waar komt angst vandaan en wat kun je ermee als professional in de hulpverlening, begeleiding of het onderwijs? Hoe werkt angst bij jongeren met autisme, hoogbegaafde kinderen, depressieve jongeren of mensen met een licht verstandelijke beperking? En: wat kun je als leerkracht doen met angst in de klas? Dit jaar spijkeren sprekers als Gert-Jan Hendriks, Mia Frumau- van Pinxten en Anton Horeweg je een dag lang bij in de wetenschappelijke inzichten over deze onderwerpen. Je leert angst te signaleren en krijgt naast de theorie praktische handreikingen in het omgaan met angst. Het jaarlijkse congres wordt 11 februari online gehouden, waarna het t/m 12 maart online te bekijken is. 

Locatie: online
Kosten: € 295,00 ex.21% BTW 
Aanmelding: check de site

 

School ❤ Onderzoek

Online bijeenkomst - PO, VO
8 maart, 2021

Het Departement Onderwijs en Vorming en de Vlaamse Onderwijsraad organiseren op 8 maart 2021 voor de tweede keer "School ❤ Onderzoek", een inspiratiedag waar leraren en onderzoekers samenkomen om kennis te delen en elkaar te inspireren. De kennisdag, die dit jaar noodgedwongen online wordt gehouden, bestaat uit twee plenaire lezingen en enkele parallelsessies. Daarnaast is er een digitale beurs, waar posters, presentaties, en filmpjes gedeeld worden. Over het precieze programma en kosten wordt begin 2021 meer bekend gemaakt.

 

Velon Congres 2021

Online Congres - MBO, HBO, WO 
8 en 9 maart, 2021

In maart komen ruim 800 lerarenopleiders uit Nederland en Vlaanderen online samen om elkaar weer te inspireren en bij te praten over recente ontwikkelingen in het werkveld. Rode draad van dit verjaardagscongres is het Bestuursakkoord Flexibilisering Lerarenopleidingen.

In verschillende keynotes, parallelsessies, presentaties, groepsgesprekken en live Q&A's wissel je met andere lerarenopleiders kennis uit over dit nieuwe akkoord en bespreek je de gevolgen daarvan voor verschillende (nader bekend te maken) thema's die hierop betrekking hebben. Check de site voor het programma.

Locatie: Online
Organisator: Velon
Kosten: €132,50 (geen lid) / €45,- (lid/student)

 

Raising the future- Time to Think 

Congres  -  PO
19 maart, 2021 (voorlopige datum)

Wat betekent het om kind te zijn in de wereld van vandaag? En wat hebben kinderen van nu nodig voor de maatschappij van de toekomst? Op het congres van 'Raising the future - time to think' kun je van gedachten wisselen over de essentie van jouw beroep. Dat doe je met vakgenoten en curatoren, zoals Daan Roovers en Philipp Blom. Een greep uit de sprekers: Jelle Brandt Corstius, Anja Vink, Monique Volman, Paul Verhaeghe. Het congres is o.a. bedoeld voor leraren, bestuurders, beleidsmakers uit het onderwijs, alsook de jeugdhulp, wetenschappers en journalisten. 

Locatie: Amersfoort
Organisator: KINDwijzer 
Kosten: € 395

 

Carlos van Kan - Het belang van pedagogische professionaliteit: Bewustzijn, legitimeren & handelen

Online les  -  PO, VO
20 april, 2021 (15.00u - 17.00u)

Carlos van Kan, lector pedagogiek aan de Hogeschool Rotterdam, organiseert 20 april een openbare online les over het belang van pedagogische professionaliteit. Centraal staat de vraag waarom het belangrijk is dat onze toekomstige leraren hun pedagogische professionaliteit trainen, zodat ze eerder herkennen wat de eisen, problemen en vragen van iedere leerling zijn. Komen de ideeën die leraren hebben over pedagogiek overeen met hun concrete handelen in de onderwijspraktijk?

Van Kans les duurt twee uur en zal online plaatsvinden.
Verdere informatie over deelname, evenals een link naar de les, volgen nog. 

 

Onderwijs Research Dagen (50e editie)

Online conferentie - PO, VO, MBO, HBO, WO
7 t/m 9 juli, 2021

Na een jaar uitstel vindt van 7 tot 9 juli 2021 de 50ste editie van de Onderwijs Research Dagen (ORD) plaats. Professionals en onderzoekers uit alle hoeken van het land komen dit jaar online samen om te leren en delen over resultaten van het meest recente onderwijsonderzoek. Het thema van deze 50e ORD: 'Interactie’. 

Binnen dat thema worden in verschillende keynotes en symposia allerlei prangende onderwerpen onderzocht, zoals interactie in de klas, educatieve apps, digitale en blended leeromgevingen, alsook de mogelijkheden en kansen van educational technology in het faciliteren van online interactie. De huidige coronapandemie heeft over al deze onderwerpen nieuwe vragen opgeworpen, die je, pendelend tussen theorie, methoden en praktijk, met jouw collega's uit het veld drie dagen lang verder gaat onderzoeken. 

Ook is er t/m 14 februari, 2021 een call for papers. Check de site voor meer informatie hierover, alsook over het volledige programma, aanmelding en kosten. 

Organisator: Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht
 

8e Landelijke IKC-dag

Congres  -  PO
17 september, 2021
Op deze dag komen de kinderopvang en het onderwijs samen. In de ochtend zijn er verschillende deelsessies, 's middags kun je deelnemen aan masterclasses die een vernieuwende kijk geven op de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Onderwijspedagoog Gert Biesta verzorgt de keynote speech. Op de website volgen de komende maanden updates over aanmelding, kosten en indeling van de IKC-dag.

Locatie: Almere
Organisator: PO-Raad, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, Brancheorganisatie Kinderopvang, EtuConsult, Sociaal Werk Nederland en de VNG.
Kosten: nog onbekend. 

 

AEA-Europe Conference 2021

Congres
3 t/m 6 november, 2021

De jaarlijkse AEA-Europe Conference zal in 2021 in Dublin gaan plaatsvinden. Experts op het gebied van (digitaal) onderwijs en E-assessment komen begin november samen bij presentaties en workshops om van elkaar te leren over toetsing in het onderwijs, digitaal leren en andere vormen van innovatie. Over het programma, aanmelding en kosten is voorlopig nog geen informatie bekend. Meer daarover wordt begin volgend jaar bekend gemaakt. 

Locatie: Dublin
Organisator: AEA-Europe
 

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar redactie@didactiefonline.nl.

Click here to revoke the Cookie consent