Nieuws

Agenda

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 25-10-2017 Gewijzigd op 29-09-2022
Wat kun je de komende tijd aan evenementen en masterclasses verwachten? Lees erover in de agenda, waarin we je tippen over workshops, lezingen, congressen, of speciale dagen en weken die jou als professional mogelijk wel interesseren. Op een rijtje geselecteerd door Didactief.  

Onze agenda is chronologisch opgebouwd: hoe verder je naar beneden scrollt, hoe later het wordt. Let wel: vanwege de coronamaatregelen is het soms onzeker of onderstaande evenementen wel doorgaan. We houden je zo goed mogelijk op de hoogte!

 

KindVak 2022

Beurs - PO
29, 30 september & 1 oktober 

'Als kinderen je vak zijn!' Het tweejaarlijkse evenement KindVak staat weer op het programma. Locatie: Brabanthallen, 's-Hertogenbosch. Wat zijn de uitdagingen waar jouw vakgenoten momenteel tegenaan lopen? Je leert daar meer over op KindVak, een driedaagse beurs met stands, workshops, presentaties en exposities voor alle vakprofessionals die met kinderen tot 12 jaar werken (kinderopvang en po), en die benieuwd zijn hoe hun branche er voor staat. Over het programma wordt binnenkort meer bekend gemaakt op de site. Daar kun je jezelf ook alvast registreren voor de nieuwsbrief. Een ticket voor toegang kost €10,-.

 

‘Zeg dat nu maar niet’

Een debat over zelfcensuur in onderwijs en journalistiek
30 september 2022

De Stichting Stimulering Onderwijsjournalistiek houdt vrijdag 30 september een debat met de titel: ZEG DAT NU MAAR NIET… Zowel docenten als journalisten krijgen te maken met thema’s waarover ze liever hun mond houden. Of waarover ze anders praten of schrijven dan in het verleden om vervelende discussies of erger te voorkomen.
Het debat vindt plaats in het Onderwijsmuseum in Dordrecht van 15.00 uur tot 16.30 uur op vrijdag 30 september.  
Drie inleidingen (een docent, een journalist en een vertegenwoordiger van Beeld en Geluid) met een aantal cases en mogelijkheden hoe met lastige thema’s om te gaan. Die worden vervolgens met de zaal besproken.
De Stichting wil graag zo veel mogelijk voorbeelden als stof voor discussies. Daarom de vraag: heb je wel eens te maken gehad met dit soort situaties? Maar vooral: hoe ga je er mee om? Wat zijn de mogelijkheden om lastige thema's toch aan de orde te stellen?
Als je cases hebt die interessant kunnen zijn voor het debat, dan kun je die sturen naar: [email protected]

De cases zullen anoniem en onherkenbaar worden gemaakt. Na het debat vindt de uitreiking van de Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek plaats. De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel.

Wie de bijeenkomst wil bijwonen, kan zich aanmelden per mail: [email protected]  De toegang is gratis.

 

NVON

Bèta- en technologiefestival, vo
Bouw & Infra Park, Harderwijk
5 oktober 2022, 09:00 – 16:30 uur
€ 35 (studenten met lidmaatschap), € 180 (NVON-leden), € 250 (niet-leden)

Het NVON bèta- en technologiefestival legt dit jaar in de workshops de nadruk op origineel onderwijs. Speelgoed, gamification, cartoons en robotica – er komt echt van alles voorbij, zélfs magie. Met drie rondes lezingen, workshops, demonstraties en een festivalmarkt, die zo leuk lijkt te worden dat je hersenen ervan gaan jeuken. Kijk gelijk even op de site, want van elk event kun je nu al een korte indruk krijgen.

 

Boerenverstand

Ministerieel gesprek, po-wo
De Balie, Amsterdam
7 oktober 2022, 17:00 – 19:00 uur
Gratis online te boeken

De Onderwijscommissie #Boerenverstand gaat in tien ronden en gedurende ca. twee uur in gesprek met minister Wiersma van Onderwijs. Een deel van de vragen heeft de minister van tevoren gekregen, maar het grootste deel kan door deelnemers aan deze bijeenkomst zelf gesteld worden – ook door u! In de commissie #Boerenverstand zitten onderwijsprominenten als Eddy Erkelens, Paul Kirschner, Ton van Haperen en Jan Tishauser.

 

Beeldbekwaam in het Onderwijs

Seminar, hoger onderwijs
Eye Filmmuseum, Amsterdam
2 november 2022, 09:30 – 17:30 uur
€ 125,- (regulier), € 100,- (lid Velon/hogeschool)

Op dit seminar door Netwerk Filmeducatie hoor je van vakgenoten hoe zij film vormgeven in hun lespraktijk. Ook leer je met filmmakers om film te maken, analyseren en bespreken. Na een keynote door producent en regisseur Ester Gould (bekend van de documentaire-serie Schuldig) ga je aan de slag in drie workshoprondes, waarbij je kan kiezen uit onder andere  filmtechniek, verteltechniek en gebruik van film in de les.

 

Hoogbegaafdheid

Congres, po/vo/mbo
Jaarbeurs, Utrecht
3 november 2022, 10:00 – 17:00 uur / 1 december 2022 online met maand toegang
€ 299,-

Hoogbegaafden stellen vaak te hoge eisen aan zichzelf. Vaak kampen ze ook met sociale- en psychologische problemen. Hoe je ze hier mee om leert gaan, is dit jaar het thema. Wetenschappers en praktijkdeskundigen delen op het congres hun inzichten en werkwijzen, zodat je straks vol zelfvertrouwen de dialoog met je hoogbegaafde leerlingen kunt aangaan.

 

Dag van de Lerarenopleider

Landelijke feestdag, hoger onderwijs
4 november 2022

Wegens succes vervolgd: de Dag van de Lerarenopleider. Voorkom naast een lerarentekort een lerarenopleidertekort en zet ze gauw in het zonnetje. Een bloemetje of uitje, webinar, open inspirerend gesprek of iets totaal origineels, het is allemaal mogelijk. De Dag van de Lerarenopleider is een initiatief van de verschillende vakverenigingen voor lerarenopleiders en Velon.

 

Landelijke studiedag LOWAN-vo

Studiedag, vo en ISK
De Reehorst, Ede
7 november 2022, 09:00 – 16:30 uur
€ 100,-

Nieuwkomers die geen Nederlands spreken, gaan eerst naar een internationale schakelklas (ISK). LOWAN ondersteunt ISK-medewerkers hierbij. Toch is deze studiedag uitdrukkelijk ook bestemd voor leraren uit het regulier voortgezet onderwijs. In de plenaire opening hoor je onder andere emeritus hoogleraar NT2 en meertaligheid Folkert Kuiken over de overstap van ISK naar regulier onderwijs. Vervolgens zijn er drie workshoprondes, waarbij je kunt kiezen uit 38 workshops over onder meer lestechnieken, cultuurbegrip, omgaan met trauma’s en seksualiteit. Daarbij is duidelijk aangegeven welke workshops uitsluitend op ISK’s gericht zijn. Inschrijven kan tot 10 oktober.

 

Dag van het Literatuuronderwijs

Symposium, vo
De Doelen, Rotterdam
22 november 2022, 10:00 – 17:00 uur
€ 275,-

Op dit symposium voor met name docenten Nederlands staat het literatuuronderwijs centraal. Na een plenaire opening door radiopresentator en schrijver Oscar Kocken volgen drie deelsessies over onder andere didactische modellen over lezen of schrijven, alternatieven voor boekverslagen of literatuur op papier versus digitaal. Het symposium sluit af met een optreden van dichter en spoken word kunstenaar Gershwin Bonevacia.

 

Eapril 2022

Congres, po-wo
HAN, verschillende locaties in Nijmegen
23-25 november 2022
Prijzen variëren van € 235,- voor Nederlandse leraren (beperkt aantal plaatsen) tot € 550,- voor niet Eapril-leden bij late registratie. Early bird-kortingen gelden tot 13 september.

De HAN organiseert eind november het jaarlijkse congres voor praktijkonderzoek in het onderwijs (European Association for Practitioner Research on Improving Learning, EAPRIL). Keynote sprekers zijn onder andere Sui Lin Goei (Lesson Study) van VU/Windesheim en Alberto Cattaneo (beroepsonderwijs) uit Zwitserland. Voorafgaand aan het congres zijn er schoolbezoeken georganiseerd.

 

 

-----

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar [email protected].

Click here to revoke the Cookie consent