Nieuws

Agenda

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 25-08-2017 Gewijzigd op 10-12-2018
Wat staat er allemaal te gebeuren dit schooljaar? Wij zetten het voor je op een rij! Workshops, lezingen, congressen, maar ook speciale dagen en weken. Handig gesorteerd per onderwerp. We werken de agenda maandelijks bij.

De agenda is opgedeeld in verschillende categorieën. Klik hieronder op een van de thema's om direct de evenementen in de betreffende categorie te bekijken. 

Sociaal-emotioneel

Leerproblemen

Didactiek en vakinhoud

Onderzoek en ontwikkeling

Overig

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sociaal-emotioneel

Jaarlijks Congres Praten met Pubers

Centraal op het congres staan vragen zoals: Hoe maak je je zorgen bespreekbaar met een jongere? En met hun ouders? Welke rol speelt on- en offline groepsdruk in het ontstaan, voortbestaan en stoppen van hun gedrag? En wat wordt als normaal en abnormaal gedrag gezien in migrantengezinnen? 
Voor uitvoerend werkers en leerkrachten in de jeugd(gezondheids)zorg en het (speciaal) onderwijs.

Datum: 15 januari 2019
Locatie: Pullman Cocagne, Eindhoven
Aanbieder: Euregionaal Congresburo
Kosten: € 270,- ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 1 november 2018 (daarna € 295,- ex. 21% BTW)

 

Workshop Emotieregulatie bij autisme

Omdat de aangekondigde workshop op 19 november al zo populair was dat deze volgeboekt was, geeft Caroline Schuurman op 15 januari nóg een workshop Emotieregulatie bij autisme. In deze workshop leer je alles over emoties bij mensen met autisme, hoe de regulatie ervan werkt, maar vooral ook welke technieken je kunt gebruiken om mensen met autisme te helpen bij het reguleren van hun emoties. 

Datum: 15 januari 2019 van 13.30 tot 16:45
Locatie: Cursus- en vergadercentrum Domstad, Utrecht
Aanbieder: 11 Congressen
Kosten: €129,-. Schrijf u hier in.

 

Congres Mindset

Het congres over mindset staat dit jaar in het teken van de mindset van mensen die anders zijn dan anderen. De sprekers zullen het hebben over het brein, de invloed van emoties op mindset, en het cognitief vermogen. Ook zijn er deelsessies bij te wonen, over talentontwikkeling, mindset interventies en mindset bij hoogbegaafden. 

Datum: 16 januari 2019 van 10:00-17:00 uur
Locatie: Pullman Cocagne, Eindhoven
Aanbieder: Euregionaal Congresburo
Kosten: € 270,- ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 1 oktober 2018 (daarna € 295,- ex. 21% BTW). Aanmelden kan via dit inschrijfformulier.

 

Middagsymposium: Faalangst op school en in de les

Dit middagsymposium gaat over de noodzaak en praktische aanpak van faalangst in de les. Daarnaast worden er methodieken gepresenteerd die grotere succeservaringen bij leerlingen met faalangst hebben dan de gebruikelijke aanpak. Met lezingen van psychotherapeut en auteur Herberd Prinsen en faalangstdeskundige Ard Nieuwenbroek. Voor leerkrachten en docenten in PO en VO, internbegeleiders, leerlingbegeleiders, faalangsttrainers, zorg coördinatoren, begeleiders in de zorg en ouders.

Datum: 23 januari 2019
Locatie: De Poorterij, Zaltbommel
Aanbieder: Loyaal Leven
Kosten: vanaf € 170,-

 

Middagsymposium: Help! Ik ben verlegen

Hoe ga je om met verlegen kinderen? Waar komt die verlegenheid vandaan, en hoe uit die zich? Op deze en meer vragen gaat dit symposium in. Het programma is volledig plenair, met lezingen over selectief mutisme, in gesprek gaan met verlegen kinderen en bronnen van verlegenheid.
Voor leerkrachten en docenten in PO en VO, internbegeleiders, leerlingbegeleiders, faalangsttrainers, zorg coördinatoren, begeleiders in de zorg en ouders.

Datum: 20 maart 2019
Locatie: De Poorterij, Zaltbommel
Aanbieder: Loyaal Leven
Kosten: vanaf € 170,-

 

5e congres (Psycho)Trauma

Traumatische ervaringen kunnen verregaande en langdurige gevolgen hebben, zeker bij kinderen en jongvolwassenen. Dit congres maakt je weer up-to-date wat betreft onderzoek naar trauma's en vertaalt de resultaten naar de praktijk. Want wat kun je als professional doen om kinderen of jongeren met trauma's te helpen? Het congres is dan ook bedoeld voor een ieder die met getraumatiseerde kinderen of jongeren te maken kan krijgen. 

Datum: 28 maart 2019, van 9.00 - 16.15
Locatie: Aristo, Amsterdam
Aanbieder: Logacom
Kosten: € 295,- excl. btw, bij aanmelding vóór 19 januari ontvang je 10% korting. Studenten krijgen €59,- korting. Zie voor overige kortingen de voorwaarden. Aanmelden kan hier.

 

Middagsymposium: Vechtende ouders en wanhopige kinderen

Tijdens dit symposium worden de mogelijkheden verkend hoe je als school, zonder therapeutisch te handelen, van betekenis kan zijn voor uiterst kwetsbare leerlingen die de dupe worden van ruziënde of scheidende ouders. Dat gebeurt vanuit een praktijktheoretisch perspectief, aangevuld met concrete tips en suggesties. Voor begeleiders in het basis en voortgezet onderwijs.

Datum: 17 april 2019
Locatie: De Poorterij, Zaltbommel
Aanbieder: Loyaal Leven
Kosten: vanaf € 170,-

 

Leerproblemen

 

 

Didactiek en vakinhoud

Good Practice Day Talen

De sectie ICLONPlus (Nascholing) organiseert voor de negentiende keer een Good Practice Day Talen: dé plek waar docenten de mogelijkheid wordt geboden met elkaar vakdidactische inzichten te delen en op de hoogte te blijven van onderwijsvernieuwingen. Deze nascholingsdag is bestemd voor docenten havo/vwo in de vakken Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans en Chinees.

Datum: vrijdag 25 januari 2019
Locatie: Het Pieter de la Courtgebouw, Leiden
Organisator: ICLONPlus
Kosten: €215 inclusief lunch. Voor studenten van een lerarenopleiding geldt een gereduceerd tarief van €100. Aanmelden kan middels dit formulier.

 

OGO Conferentie 2019 ‘Net echt!’ Sociaal culturele praktijken verbinden

Sociaal-culturele praktijken zijn praktijken die ook in de 'echte wereld' te vinden zijn, zoals een bakkerij of de voetbalclub. Deze praktijken bieden mogelijkheden voor het verbinden van verschillende vakinhouden, goede verbindingen tussen de leerkracht en leerlingen en leerlingen onderling, en goede verbindingen met de omgeving rond de school. Er zijn lezingen waarin sociaal-culturele praktijken vanuit de onderwijspraktijk, lerarenopleiding en wetenschap worden besproken. Ook zijn er workshops, waarin het bijvoorbeeld gaat over het werken in units, op een positieve manier gebruik maken van de etnische diversiteit in de klas en het bevorderen van redeneren bij Wetenschap en Technologie.

Datum: 20 maart 2019
Locatie: Congrescentrum de Reehorst, Ede
Organisator: OGO academie
Kosten: verschillende, zie hier voor meer informatie en opgeven.

 

Bootconferentie 'Buurtaal voor allemaal'

Op 26 maart organiseert het Kenniscentrum op de Dag van de Duitse taal de Bootconferentie ‘Buurtaal voor allemaal’ met het thema Praktisch Deutsch/NL? Ja, gerne! Vindt plaats op 26 maart 2019. De conferentie vindt plaats op een boot, die van Tolkamer (ten zuidoosten van Arnhem) naar Emmerich vaart en weer terug. Meer informatie volgt binnenkort op www.nuffic.nl.

 

Congres het Jonge Kind 2019

Op woensdag 3 april 2019 is de vierde editie van het landelijk congres Jonge kind. Het thema dat dit jaar centraal staat is 'spel verbindt'. We starten met de inspirerende lezing 'Verbondenheid als antwoord' van pedagoog en auteur Marcel van Herpen. Vervolgens zijn er dertig workshops, lezingen en inspirerende praktijkvoorbeelden van specialisten of collega’s, waar je in drie rondes uit kunt kiezen. 

Datum: woensdag 3 april 2019
Locatie: Spant, Bussum
Organisator: AOb en HJK
Kosten: € 225. Kortingsprijs leden AOb en abonnees HJK € 195. Aanmelden kan hier.

 

Congres Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs

Het thema dit jaar is ‘de academische leerkracht als sterke schakel.’ Ze gaan hierop in met sprekers zoals Michel Rog (CDA) en Jelle Kaldewaij (NRO), in de middag zijn er workshops over onder andere pedagogische idealen in het onderwijs en formatief evalueren van 21e-eeuwse vaardigheden.


Datum: zaterdag 6 april 2019
Locatie:  Basisschool Wereldkidz Tweesprong, Maarssen.
Organisator: Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs (BAB)
Kosten: € 25, en voor leden gratis. Aanmelden kan hier.

 

Toetsrevolutiecongres #5: 'Talen!'

Hoe geef je formatief toetsen vorm bij taalonderwijs? Hoe kun je de formatieve cyclus vormgeven rond kijk-, luister-, lees en spreekvaardigheden? Dit zijn vragen waar veel docenten die lesgeven in Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans mee te maken hebben nu scholen aan de slag willen met formatief toetsen. Op dit congres wordt stilgestaan bij die vragen, met veel ruimte voor best practices van leraren, secties en scholen. Met sessies van onder anderen René Kneyber en Martin Ringenaldus.

Datum: 11 april 2019
Locatie: volgt nog
Organisator: Toetsrevolutie
Kosten: € 399. Inschrijven kan vanaf dinsdag 11 december.

 

Onderzoek en ontwikkeling

 

ResearchED 2019

De line up is weer fantastisch en breidt zich nog uit: Kees Vernooy (lezen), Marcel Schmeier (rekenen), René Kneyber, Aryan van der Leij (dyslexie), Hans van Luit (dyscalculie), Tom Bennett en David Didau, om er maar een paar te noemen. Een hele dag luisteren naar onderwijsonderzoek, met veel aandacht vertaald voor de praktijk. Studenten betalen slechts € 23,50.

Datum: 12 januari 2019, van 10.00 - 16.00 uur
Locatie: Oosterlicht College, Nieuwegein
Aanbieder: ResearchED NL
Kosten: € 92,50 (incl. T-shirt), € 67,50 en € 23,50. Schrijf je hier in. 

 

OnderwijsInzicht

Kennisnet organiseert samen met de PO-Raad en de VO-raad OnderwijsInzicht, hét congres over innovatie en ict in het onderwijs. Wat betekenen alle technologische ontwikkelingen voor het onderwijs? De keynote sprekers gaan onder andere in op kunstmatige intelligentie, robotica, adaptief leermateriaal en digitale toetsing.

Datum: vrijdag 18 januari 2019
Locatie: Supernova, Jaarbeurs Utrecht
Organisator: Kennisnet, VO-Raad, PO-Raad
Kosten: gratis voor de schoolbestuurder, schoolleider en ict-verantwoordelijke in het onderwijs. Leveranciers betalen een bijdrage van €75,00. Aanmelden kan hier.

 

NOT 2019: De sleutel voor beter onderwijs

De Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) is het grootste event voor onderwijzend Nederland en richt zich op kinderopvang, po, vo en mbo. Er is weer een vol programma, verdeeld in drie categorieën: de Onderwijsacademie met inhoudelijke sessies, het Theaterprogramma met presentaties en workshops, en het Young Professionals programma speciaal voor de beginnende leraren. Zelf geven wij ook workshops, over doorlopende leerlijnen en ouderbetrokkenheid.

Datum: 22-26 januari 2019
Locatie: Jaarbeurs Utrecht
Kosten: Gratis, registreren kan hier 

 

10 jaar Winterschool

Tijdens de Winterschool enthousiasmeert de Radboud Universiteit leraren in het basisonderwijs om wetenschap de klas in te brengen. In de ochtend zijn er drie lezingen, over DNA, wonderkinderen en waarnemen & bewegen, en in de middag kiezen leraren twee workshops waarin didactiek en praktische invulling van W&T-onderwijs centraal staan. Voor leraren uit het basisonderwijs, pabo-docenten en pabo-studenten.

Datum: 23 januari 2019
Locatie: campus Radboud Universiteit, Nijmegen
Aanbieder: Radboud Universiteit
Kosten: € 110,- inclusief de lunch en het nieuwste boek uit de reeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in.’ Aanmelden kan hier.

 

Congres Robotica en Kunstmatige Intelligentie & Onderwijs

Technologie biedt het onderwijs veel kansen. Maar ook zet het ons soms voor het blok. Welke banen zijn future-proof? Waar gaan we heen? Wat maakt dit uit voor hoe we ons onderwijs inrichten? Maar ook: wat kunnen robotica en kunstmatige intelligentie betekenen voor het onderwijs zelf? Op deze en meer vragen krijgt u antwoord, in een gevarieerd programma met presentaties, workshops, en ruimte om te netwerken. Voor po, vo en wo.

Datum: donderdag 7 februari 2019
Locatie: Museum voor Communicatie in Den Haag
Organisator: Like2Share
Kosten: €295,00 exclusief BTW, onafhankelijk van het onderwijstype. Aanmelden kan hier.

 

Puur Pedagogiek

Puur pedagogiek is het congres van de NVO waarop je bijgepraat wordt over recente wetenschappelijk pedagogische inzichten. Het thema is dit jaar: ‘Pedagogische Allianties. Samen op weg naar maatwerk.’ In de ochtend is er een plenair programma en reikt de NVO-de jaarlijkse thesisprijzen uit aan veelbelovend jong pedagogisch talent. Het middaggedeelte is verdeeld in drie thema's: ontwikkeling, onderwijs en gedrag. Je kunt zelf een aantrekkelijk programma samenstellen door een keuze te maken uit in totaal negen deelsessies.

Datum: vrijdag 29 maart
Locatie: De Reehorst, Ede
Organisator: NVO & Radboud Universiteit Nijmegen
Kosten: nog onbekend, inschrijving nog gesloten.

 

Inaugurele rede Anouke Bakx

Anouke Bakx, bij Didactief bekend van onder andere ‘Hoe motiveer je begaafde kinderen?’, zal op 12 april haar hoogleraarsambt aanvaarden met het uitspreken van de rede ‘Begaafde leerling zoekt leerkracht.’ Aanmelden kan vanaf januari, verdere informatie volgt nog.

Datum: 12 april 2019
Locatie: Aula Radboud Universiteit
Aanbieder: Radboud Universiteit
Kosten: Gratis, aanmelding gaat in januari van start.

 

Overig

Theo Thijssen symposium 'De gelukkige klas'

Hoofdthema’s zijn: gelijke kansen in het onderwijs, de zelfstandigheid (en het prestige) van de leerkrachten, en de voors en tegens van klassikaal onderwijs. Gasthoofdsprekers zijn Louise Elffers, René Kneyber en Piet de Rooy, die in zullen gaan op Thijssens ideeën om na te gaan hoe actueel ze nog zijn. Naast dit symposium is er ook een tentoonstelling over Thijssen en het onderwijs in het Theo Thijssen Museum in Amsterdam.

Datum: 15 december van 14-17
Locatie:  Calvijn College Amsterdam
Aanbieder: Stichting Theo Thijssen 
Kosten: U kunt reserveren door € 7,50 over te maken op rekening NL 19 INGB 000 61 81 100 t.n.v. Stichting Theo Thijssen in Amsterdam. (Voor donateurs van het Theo Thijssen Museum, en voor journalisten is de toegang gratis.)

 

 

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar redactie@didactiefonline.nl.

Click here to revoke the Cookie consent