Nieuws

Agenda

Tekst Benne van de Woestijne
Gepubliceerd op 25-10-2017 Gewijzigd op 14-04-2021
Wat kun je de komende tijd aan evenementen en masterclasses verwachten? Lees erover in de agenda, waarin we je tippen over workshops, lezingen, congressen, of speciale dagen en weken die jou als professional mogelijk wel interesseren. Op een rijtje geselecteerd door Didactief.  

Onze agenda is chronologisch opgebouwd: hoe verder je naar beneden scrollt, hoe later het wordt. Let wel: vanwege de coronamaatregelen is het soms onzeker of onderstaande evenementen wel doorgaan. We houden je zo goed mogelijk op de hoogte!

 

 

Workshop: BLOOM

Online workshop  -  PO
Nu beschikbaar 
Waar maakt ICT het onderwijs écht beter en waar en hoe organiseer je het liever anders? Verbreed je kennis over digitalisering met de online workshop van BLOOM, waarin je 'het onderwijs van de toekomst' verkent, aan de hand van de steeds belangrijker wordende rol van ICT in het onderwijs. Die zoektocht gaat van start met een fictieve tijdreis naar 2035. De sessie duurt 3 uur en staat sinds september online.

 

Leer mij ze kennen - Maand van de educatieve programma's 

Online workshops - Vavo
1, 8, 15 en 22 april (13:00-15:00/16:30)

Help je volwassenen verder op het gebied van basisvaardigheden, NT1 of NT2, werk inkomen of inburgering? Zou je zelf en hun graag meer willen leren over het educatieve materiaal dat hiervoor beschikbaar is? Tip: ‘Leer mij ze kennen’, een 4-delige digitale serie georganiseerd door (o.a.) de Koninklijke Bibliotheek en Stichting SPN. Vanaf 1 april bieden zij 4 donderdagmiddagen aan met online live-sessies, workshops, filmpjes, podcasts, en digitale marktkramen om jouw kennis over dit materiaal te vergroten. Zo kom je te weten welke educatieve programma’s de bibliotheek aanbiedt op het gebied van basisvaardigheden en inburgering, en leer je relevante partners en handige online tools kennen. 

Interesse? Toegang is gratis, bekijk het volledige programma op de site!

 

 

 

'Onzichtbare klacht, zichtbare kracht'

Online conferentie - PO
7 april t/m 21 april beschikbaar

School & Veiligheid organiseert dit jaar een digitale conferentie voor contact- en vertrouwenspersonen in het primair onderwijs. In verschillende lezingen en kennissessies vergroot je jouw kennis over het vertrouwenswerk, binnen het thema 'onzichtbare klacht, zichtbare kracht'. Waarom durven ouders, leerlingen en collega's soms niet te klagen over hun (psychologische) probleem? Waar komt die angst vandaan? En hoe kan de vertrouwenspersoon ‘onzichtbare' klachten en onveilige situaties bespreekbaar maken? 

De conferentie kost €149,- en is van 7 t/m 21 april online beschikbaar via de site, waar je ook het gehele programma vindt. 

 

 

Jeugd in Onderzoek

Online bijeenkomst - PO
8 april (09:00-17:00)

Donderdag 8 april vindt Jeugd in Onderzoek plaats, een digitale dag vol lezingen en workshops voor leraren, onderzoekers en andere professionals uit de jeugd- en onderwijssector. Thema van dit jaar is Gelijke Kansen. 

In de ochtend kun je kiezen uit meer dan 40 deelsessies over onderwerpen als jeugdhulp voor vluchtelingen, investeren op diversiteit, en de jeugdgezondheidszorg. Later zijn er keynotes van sprekers als Annemiek Harder (Erasmus Universiteit Rotterdam), Gwyther Rees (Unicef Office of Research – Innocentie) en Sabine Severiens (Erasmus Universiteit Rotterdam). De dag wordt afgesloten met een digitale netwerkborrel. Benieuwd naar het hele programma? Bekijk de site!

 

 

De Schoolsupport Masterclasses

Online seminars - PO, VO
April en juni, 2021

Uitgeverij Schoolsupport organiseert in april vijf online masterclasses, van en voor professionals in het onderwijs. Het gaat om de volgende masterclasses:

 • Snelle kleuters
  7 april, 2021
  Over het signaleren van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong, het herkennen en interpreteren van hun gedrag en hulp bij het ontwikkelen van vaardigheden.

 • Snap je Taal 
  9 april, 2021 (start), 10 juni, 2021 (verdieping)
  Thematisch begrijpend lezen in combinatie met presenteren: hoe kom je van informatie (impressie) tot presentatie (expressie)?

 • Wereldoriënterend lezen 
  12 april, 2021
  Wereldoriënterend lezen: wat is dat? Ontwikkelingen, trends en discussiepunten in het taalleesonderwijs vertaald naar oplossingen voor de praktijk.

 • Getalbegrip 
  14 april, 2021
  Wat is getalbegrip precies en hoe zorg je voor een verhoogd getalbegrip bij je leerlingen? Maak kennis met interventies en ontvang praktische tips.

 • Automatiseren
  15 april, 2021
  Leer in deze masterclass op welke manier het automatiseringsproces bij de meeste rekenaars én bij zwakke rekenaars verloopt en hoe je hen gericht helpt.

Meer info over de sprekers, seminars, kosten en aanmelding? Check de site!

 

Week van de Kinderfilosofie

Online activiteiten - PO
9 t/m 17 april 2021

De allereerste Week van de Kinderfilosofie, een initiatief van Centrum Kinderfilosofie Nederland, is dit jaar van vrijdag 9 t/m zaterdag 17 april. Het thema is ‘natuur’. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om kinderen te laten filosoferen over natuur, zowel binnen als buiten, op school en thuis, in de bieb of op het strand. Kijk voor activiteiten, lesmateriaal, kijk-, luister- en leestips plus andere informatie op de site


 

BAB-congres 2021

Online congres - PO 
10 april, 2021

Op 10 april 2021 organiseert de Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs (BAB) weer haar jaarlijkse (online) congres. De dag zal dit jaar in het teken staan van kansengelijkheid. In de ochtend vindt er een keynote van prof. dr. Monique Volman plaats en zijn er presentaties van betrokkenen van het Actieplan PO. In de middag zullen er een aantal workshops worden gegeven door o.a. Marita Eskes en Marcel Schmeier.

Toegang is gratis. Aanmelden kan via de site.

 

Het Nationale Geschiedenisonderwijs Congres

Online congres - VO
13 t/m 28 april, 2021

Interessant voor geschiedenisdocenten: de VGN (Vereniging docenten Geschiedenis
en staatsinrichting in Nederland) organiseert dit jaar, in samenwerking met de geschiedenisafdeling van de Erasmus Universiteit Rotterdam, een serie digitale webinars en lezingen met het thema ‘Identiteit en identificatie in het geschiedenisonderwijs’. Historici en professionals werkzaam in het geschiedenisonderwijs doen je in hun webinars concrete aanbevelingen voor jouw geschiedenisles, zoals hoe je die een plek van identiteitsvorming maakt, of hoe je het verleden kunt begrijpen als bron van identiteitsvorming voor het heden.

Alle webinars zullen om acht uur 's avonds plaatsvinden. Deelname aan één webinar kost € 7,50. Toegang tot alle webinars kost € 40,00. Benieuwd naar het hele programma? Check het hier

 

Carlos van Kan - Het belang van pedagogische professionaliteit: Bewustzijn, legitimeren & handelen

Online les  -  PO, VO
20 april, 2021
(15:00 - 16:00)
Carlos van Kan, lector pedagogiek aan de Hogeschool Rotterdam, organiseert 20 april een openbare online les over het belang van pedagogische professionaliteit. Centraal staat de vraag waarom het belangrijk is dat onze toekomstige leraren hun pedagogische professionaliteit trainen, zodat ze eerder herkennen wat de eisen, problemen en vragen van iedere leerling zijn. Komen de ideeën die leraren hebben over pedagogiek overeen met hun concrete handelen in de onderwijspraktijk?

Van Kans les duurt één uur en zal via een livestream te volgen zijn.
Verdere informatie over deelname? Klik hier.

 

3 webinars: Keuzes voor het NPO 

Online webinars - PO, VO, MBO
23 april, 2021 (tussen 10:00 en 15:00)
Binnenkort staan besturen en scholen voor de keus of ze (opnieuw) een inhaalprogramma opzetten, als onderdeel van hoe zij het Nationaal Programma Onderwijs invullen. Welke overwegingen spelen daarin hun rol? Wat is effectief, wat niet? Deze vragen staan op vrijdag 23 april centraal in de webinars van onderzoeksinstituut LEARN! (Vrije Universiteit Amsterdam) en KBA Nijmegen. Zij zijn door NRO en het ministerie van OCW gevraagd om de huidige ondersteuningsprogramma’s te evalueren. 

De webinars gaan over het MBO (10:00-11:00), PO (12:15-13:15) en VO (14:00-15:00) en zullen via Zoom en Microsoft Teams plaatsvinden. Zijn er vragen die je tijdens de webinars beantwoord wilt hebben? Voor het PO en VO kun je ze alvast insturen. 

 

 

Maatschappelijk-technologische vraagstukken in het onderwijs

Online Seminar - Lerarenopleiders
Donderdag 20 mei (13.45-17.00u)
Maatschappelijk-technologische vraagstukken krijgen in toenemende mate aandacht bij de lerarenopleidingen voor de bètavakken. Welke rol kunnen vakken als wiskunde en statistiek spelen bij grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de vaccinatieproblematiek? Hoe betrek je dat wat speelt in de maatschappij bij het doceren van de bètavakken? Dit soort vragen staan centraal in het online seminar dat op donderdag 20 mei georganiseerd wordt door Elwier/Ecent en de Universiteit Utrecht. Met een plenaire lezing van dr. Christine Knippels. Check de site voor het programma en aanmelding.

 

ECENT-ELWIeR conferentie

Online(?) conferentie - Lerarenopleiders
21 mei, 2021
  (13:00 – 17:00 uur.)
Aansluitend op het online seminar (zie: hierboven) over maatschappelijk-technologische vraagstukken: op vrijdag 21 mei 2021 wordt weer de ECENT-ELWIeR conferentie voor lerarenopleiders wiskunde/rekenen en natuurwetenschappen / techniek georganiseerd. De openingsspreker is inmiddels bekend: dr. Arthur Bakker, wiskundige en universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht, zal het gaan hebben over maatschappelijke betrokkenheid. Binnenkort wordt meer over het hele programma bekendgemaakt. Op dit moment is het nog onduidelijk of de conferentie on- of offline plaats zal vinden. Check de site voor updates en aanmelden.

Samenwerkingspartners: Lerarenopleidingen wiskunde en science 1e graads, 2e graads en pabo; Vakverenigingen NVON, NVvW en NVORWO; SLO, Cito, Adef en Lobo

 

 

VERUS 2021

Online conferentie - PO, VO
26 mei (10:00-15.15)

Afgelopen jaar kon de jaarlijkse conferentie van VERUS niet plaatsvinden. Dit jaar zal het jaarlijkse event voor het katholiek en christelijk onderwijs online zijn. Over het programma, de sprekers en aanmelding zal binnenkort meer bekend worden gemaakt. Houd daarvoor de site in de gaten!


 

Onderwijs Research Dagen (50e editie)

Online conferentie - PO, VO, MBO, HBO, WO
7 t/m 9 juli, 2021

Na een jaar uitstel vindt van 7 tot 9 juli 2021 de 50ste editie van de Onderwijs Research Dagen (ORD) plaats. Professionals en onderzoekers uit alle hoeken van het land komen dit jaar online samen om te leren en delen over resultaten van het meest recente onderwijsonderzoek. Het thema van deze 50e ORD: 'Interactie’. 

Binnen dat thema worden in verschillende keynotes en symposia allerlei prangende onderwerpen onderzocht, zoals interactie in de klas, educatieve apps, digitale en blended leeromgevingen, alsook de mogelijkheden en kansen van educational technology in het faciliteren van online interactie. De huidige coronapandemie heeft over al deze onderwerpen nieuwe vragen opgeworpen, die je, pendelend tussen theorie, methoden en praktijk, met jouw collega's uit het veld drie dagen lang verder gaat onderzoeken. 

Ook is er t/m 14 februari, 2021 een call for papers. Check de site voor meer informatie hierover, alsook over het volledige programma, aanmelding en kosten. 

Organisator: Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht

 

8e Landelijke IKC-dag

Congres  -  PO
17 september, 2021
Op deze dag komen de kinderopvang en het onderwijs samen. In de ochtend zijn er verschillende deelsessies, 's middags kun je deelnemen aan masterclasses die een vernieuwende kijk geven op de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Onderwijspedagoog Gert Biesta verzorgt de keynote speech. Op de website volgen de komende maanden updates over aanmelding, kosten en indeling van de IKC-dag.

Locatie: Almere
Organisator: PO-Raad, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, Brancheorganisatie Kinderopvang, EtuConsult, Sociaal Werk Nederland en de VNG.
Kosten: nog onbekend. 


 

AEA-Europe Conference 2021

Congres
3 t/m 6 november, 2021

De jaarlijkse AEA-Europe Conference zal in 2021 in Dublin gaan plaatsvinden. Experts op het gebied van (digitaal) onderwijs en E-assessment komen begin november samen bij presentaties en workshops om van elkaar te leren over toetsing in het onderwijs, digitaal leren en andere vormen van innovatie. Over het programma, aanmelding en kosten is voorlopig nog geen informatie bekend. Meer daarover wordt begin volgend jaar bekend gemaakt. 

Locatie: Dublin
Organisator: AEA-Europe
 

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar [email protected].

Click here to revoke the Cookie consent