Nieuws

Agenda

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 25-10-2017 Gewijzigd op 18-08-2022
Wat kun je de komende tijd aan evenementen en masterclasses verwachten? Lees erover in de agenda, waarin we je tippen over workshops, lezingen, congressen, of speciale dagen en weken die jou als professional mogelijk wel interesseren. Op een rijtje geselecteerd door Didactief.  

Onze agenda is chronologisch opgebouwd: hoe verder je naar beneden scrollt, hoe later het wordt. Let wel: vanwege de coronamaatregelen is het soms onzeker of onderstaande evenementen wel doorgaan. We houden je zo goed mogelijk op de hoogte!

 

ERNAPE

Conferentie, po/vo/mbo
Radboud University, Nijmegen
29-31 augustus 2022
€ 165,- (student/emeritus) / € 330,- (anders)

Ontmoet drie dagen lang een internationaal gezelschap van  onderzoekers, leraren en studenten op deze conferentie over de rol van ouders in het onderwijs. Met onder andere Femke Geijsel, Mariëtte Lusse (onderzoek naar loopbaankeuze en ouders https://didactiefonline.nl/artikel/loopbaankeuze-en-ouders ) en hoogleraar sociaal-culturele achtergronden en differentiatie in het onderwijs (Universiteit Leiden) Eddie Denessen.

Lees ook ons dossier ouderbetrokkenheid.

 

Jeugd in Onderzoek

Congres, po/vo/mbo
1931 Congrescentrum Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch
22 september 2022, 09:00 – 17:30 uur
€ 150,-

Kennisuitwisseling is waar het allemaal om draait op dit congres, gesponsord door organisaties als het NRO. Door kennis uit onderzoek te verbinden aan jullie ervaringen uit de praktijk ontstaat inspiratie – voor nieuw onderzoek en voor het toepassen van onderzoeksresultaten in de dagelijkse praktijk. Bij deze editie draait het om mentaal welbevinden en de veerkracht van de jeugd. Met onder andere Lysanne Post, Janneke Metselaar en Paul Leseman.

 

9e Landelijke IKC Dag 2022

Congres, po
Van der Valk hotel Utrecht, Winthontlaan 4
23 september 2022, 09:30 – 16:00 uur
€ 150,-

Is de samenleving maakbaar? Misschien is het beter te kijken naar wat er al 'gemaakt’ is: de ‘civil society’, door Micha de Winter gedefinieerd als de ‘gemeenschappelijke activiteiten van burgers rondom het grootbrengen van kinderen’. Het belang van deze activiteiten wordt in grote mate ondersteund door de wetenschap, ook in onze moderne individualistische samenleving. Maar hoe bescherm en voed je wat je al hebt? En wat kan het IKC hierin betekenen? Op dit congres, georganiseerd door o.a. de PO-raad, VNG en Jeugdzorg Nederland, leer je die betrokkenheid vorm te geven.

 

Een Klasse Apart

Jubileumfestival, po/vo/mbo
Online / Woonindustrie, Nieuwegein
24 september 2022, 10:00 – 17:15 uur
Gratis

De Algemene Onderwijsbond bestaat 25 jaar en viert dit met een jubileumfestival met een sterk inhoudelijk programma met lezingen en workshops van onder meer Merel van Vroonhoven, Tim Surma, Jelmer Evers en Ton van Haperen. Kom naar Nieuwegein, geniet van de acts en verdiep je in evidence-informed lesgeven, kansengelijkheid, het lerarentekort en de structurele verzwakking van het beroep van leraar. En toch, de leraar? Een Klasse Apart.

 

Autisme bij meisjes

Workshop, po (/vo)
Online
27 september 2022, 13:15 – 16:30 uur
€ 135,-

Autisme, dat is iets van jongens, toch? Nee, ook meisjes hebben autisme. Maar dit wordt geregeld niet herkend, omdat hun gedrag zeer divers kan zijn. In deze workshop leert u dit bij meisjes van 2-12 jaar wél te herkennen. Hoe ontwikkelt een meisje met autisme zich tijdens het opgroeien, welke thema’s spelen er bij haar en hoe ga je hier mee om? GZ-psycholoog Marrit Buruma vertelt het je aan de hand van videofragmenten. Zij legt ook uit hoe je autisme bespreekbaar kunt maken bij ouders, die vaak een andere verklaring hebben voor het vertoonde gedrag.

 

KindVak 2022

Beurs - PO
29, 30 september & 1 oktober 

'Als kinderen je vak zijn!' Het tweejaarlijkse evenement KindVak staat weer op het programma. Locatie: Brabanthallen, 's-Hertogenbosch. Wat zijn de uitdagingen waar jouw vakgenoten momenteel tegenaan lopen? Je leert daar meer over op KindVak, een driedaagse beurs met stands, workshops, presentaties en exposities voor alle vakprofessionals die met kinderen tot 12 jaar werken (kinderopvang en po), en die benieuwd zijn hoe hun branche er voor staat. Over het programma wordt binnenkort meer bekend gemaakt op de site. Daar kun je jezelf ook alvast registreren voor de nieuwsbrief. Een ticket voor toegang kost €10,-.

 

‘Zeg dat nu maar niet’

Een debat over zelfcensuur in onderwijs en journalistiek
30 september 2022

De Stichting Stimulering Onderwijsjournalistiek houdt vrijdag 30 september een debat met de titel: ZEG DAT NU MAAR NIET… Zowel docenten als journalisten krijgen te maken met thema’s waarover ze liever hun mond houden. Of waarover ze anders praten of schrijven dan in het verleden om vervelende discussies of erger te voorkomen.
Het debat vindt plaats in het Onderwijsmuseum in Dordrecht van 15.00 uur tot 16.30 uur op vrijdag 30 september.  
Drie inleidingen (een docent, een journalist en een vertegenwoordiger van Beeld en Geluid) met een aantal cases en mogelijkheden hoe met lastige thema’s om te gaan. Die worden vervolgens met de zaal besproken.
De Stichting wil graag zo veel mogelijk voorbeelden als stof voor discussies. Daarom de vraag: heb je wel eens te maken gehad met dit soort situaties? Maar vooral: hoe ga je er mee om? Wat zijn de mogelijkheden om lastige thema's toch aan de orde te stellen?
Als je cases hebt die interessant kunnen zijn voor het debat, dan kun je die sturen naar: [email protected]

De cases zullen anoniem en onherkenbaar worden gemaakt. Na het debat vindt de uitreiking van de Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek plaats. De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel.

Wie de bijeenkomst wil bijwonen, kan zich aanmelden per mail: [email protected]  De toegang is gratis.

 

NVON

Bèta- en technologiefestival, vo
Bouw & Infra Park, Harderwijk
5 oktober 2022, 09:00 – 16:30 uur
€ 35 (studenten met lidmaatschap), € 180 (NVON-leden), € 250 (niet-leden)

Het NVON bèta- en technologiefestival legt dit jaar in de workshops de nadruk op origineel onderwijs. Speelgoed, gamification, cartoons en robotica – er komt echt van alles voorbij, zélfs magie. Met drie rondes lezingen, workshops, demonstraties en een festivalmarkt, die zo leuk lijkt te worden dat je hersenen ervan gaan jeuken. Kijk gelijk even op de site, want van elk event kun je nu al een korte indruk krijgen.

 

Boerenverstand

Ministerieel gesprek, po-wo
De Balie, Amsterdam
7 oktober 2022, 17:00 – 19:00 uur
Gratis online te boeken

De Onderwijscommissie #Boerenverstand gaat in tien ronden en gedurende ca. twee uur in gesprek met minister Wiersma van Onderwijs. Een deel van de vragen heeft de minister van tevoren gekregen, maar het grootste deel kan door deelnemers aan deze bijeenkomst zelf gesteld worden – ook door u! In de commissie #Boerenverstand zitten onderwijsprominenten als Eddy Erkelens, Paul Kirschner, Ton van Haperen en Jan Tishauser.

 

 

Hoogbegaafdheid

Congres, po/vo/mbo
Jaarbeurs, Utrecht
3 november 2022, 10:00 – 17:00 uur / 1 december 2022 online met maand toegang
€ 299,-

Hoogbegaafden stellen vaak te hoge eisen aan zichzelf. Vaak kampen ze ook met sociale- en psychologische problemen. Hoe je ze hier mee om leert gaan, is dit jaar het thema. Wetenschappers en praktijkdeskundigen delen op het congres hun inzichten en werkwijzen, zodat je straks vol zelfvertrouwen de dialoog met je hoogbegaafde leerlingen kunt aangaan.

 

Eapril 2022

Congres, po-wo
HAN, verschillende locaties in Nijmegen
23-25 november 2022
Prijzen variëren van € 235,- voor Nederlandse leraren (beperkt aantal plaatsen) tot € 550,- voor niet Eapril-leden bij late registratie. Early bird-kortingen gelden tot 13 september.

De HAN organiseert eind november het jaarlijkse congres voor praktijkonderzoek in het onderwijs (European Association for Practitioner Research on Improving Learning, EAPRIL). Keynote sprekers zijn onder andere Sui Lin Goei (Lesson Study) van VU/Windesheim en Alberto Cattaneo (beroepsonderwijs) uit Zwitserland. Voorafgaand aan het congres zijn er schoolbezoeken georganiseerd.

 

 

-----

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar [email protected].

Click here to revoke the Cookie consent