Nieuws

Agenda

Tekst Benne van de Woestijne
Gepubliceerd op 25-10-2017 Gewijzigd op 12-10-2021
Wat kun je de komende tijd aan evenementen en masterclasses verwachten? Lees erover in de agenda, waarin we je tippen over workshops, lezingen, congressen, of speciale dagen en weken die jou als professional mogelijk wel interesseren. Op een rijtje geselecteerd door Didactief.  

Onze agenda is chronologisch opgebouwd: hoe verder je naar beneden scrollt, hoe later het wordt. Let wel: vanwege de coronamaatregelen is het soms onzeker of onderstaande evenementen wel doorgaan. We houden je zo goed mogelijk op de hoogte!

 

 

Workshop: BLOOM

Online workshop  -  PO
Nu beschikbaar 
Waar maakt ICT het onderwijs écht beter en waar en hoe organiseer je het liever anders? Verbreed je kennis over digitalisering met de online workshop van BLOOM, waarin je 'het onderwijs van de toekomst' verkent, aan de hand van de steeds belangrijker wordende rol van ICT in het onderwijs. Die zoektocht gaat van start met een fictieve tijdreis naar 2035. De sessie duurt 3 uur en staat sinds september 2020 online.

 

 

MBO-congres: Met andere ogen (3 sessies)

Digitaal Congres - MBO
10 juni, 2021 (15:30-16:30)
11 november, 2021 (15:30-16:30)
31 maart, 2022 (15:30-16:30)

De Federatie Christelijk MBO en haar Practoraat 'Verschillen Waarderen' organiseren op donderdag 10 juni haar eerste van drie digitale sessies voor het MBO. Over wat het betekent om in iemands anders schoenen te staan: hoe leren we verschillen tussen mensen dagelijks te waarderen, en onszelf eens te verplaatsen in het perspectief van de ander? De sessies, oorspronkelijk bedoeld als (fysiek) congres, zijn bedoeld voor medewerkers en bestuurders in het MBO en gevuld met storytelling, muziek, proeven, luisteren, creëren, onderzoeken en een aantal verrassingen. Toegang is gratis, kijk voor het programma op de site.

 

 

NEMO schoolprojecten

Divers - PO, VO

Vanaf september 2021 organiseert NEMO samen met ESERO NL en de internationale projecten 'Schools As Living Labs' en 'Future Space' de volgende                                                  schoolprojecten, pilots en een wedstrijd:
 

 • CanSat-competitie (HAVO/VWO, bovenbouw)
  vanaf september, 2021

  In de CanSat-competitie bedenken leerlingen in teams hoe ze een satelliet bouwen, ontwerpen ze een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, en testen ze de satelliet. De beste teams lanceren hun CanSat zelfs met een echte raket tot 1 km hoogte! Leuk als profielwerkstuk. Lees meer.

 • Astro Pi (PO (bovenbouw)/VO)
  vanaf september, 2021

  In dit codeerproject voor beginners schrijven leerlingen een code voor ruimte-computertje Astro Pi, zodat hij een tekst of plaatje laat zien of zelfs een simpele missie uitvoert. Voor iedereen die nog (bijna) nooit code heeft geschreven en dat wel eens wil proberen. Lees meer.

 • Test Future Space (VO)
  18 oktober, 2021

  Leerlingen in de klas die wetenschap (nog) niet zo interessant vinden? Future Space enthousiasmeert hen op 18 oktober met een workshop over sterrenkunde en ruimtevaart. Schrijf je gratis in en ontvang een inspiratiepakket met lessen om uit te proberen. Lees meer.

 

 

MBO Green ConFest 2021

Congres/festival - MBO
12 oktober, 2021 (11:00-17:00)

Wat doen jullie op school al aan duurzaamheid? 12 oktober organiseert de coöperatie Leren voor Morgen een festival om dat eens te tonen: het MBO Green ConFest, een herfstdinsdag vol presentaties, lessen, activiteiten, filmpjes, spelletjes en meer. Inspireer andere scholen, laat hen dat bij de jouwe doen en win een mooie duurzaamheidsprijs. Ook zal er live muziek zijn en komt BNN'er Tim Hofman een 'inspirerende speech over de toekomst' geven. Leerlingen kunnen zichzelf (als groepje) inschrijven of samen met jou als leraar. Voor aanmelding en het programma kun je hier terecht. Locatie: Boer Kok.

 

 

Beeldbekwaam in het onderwijs

Seminar - lerarenopleiders
3 november, 2021 (09:00-17:30)

Lerarenopleiders opgelet: op woensdag 3 november organiseert het Netwerk Film Educatie in Eye Filmmuseum een dag vol lezingen en workshops over film, voor lerarenopleiders en hun studenten.

Hoe zet je film in het onderwijs in? Hoe kunnen jouw studenten film gebruiken om leerlingen op school kritisch te leren denken, of lesstof tot leven te brengen? Wat is film eigenlijk, en wat doet het met leerlingen? Beeldbekwaam in het onderwijs biedt leraren in opleiding lessen in film(didactiek) en verschillende talks over de mogelijkheden van onderwijs met beeld. Onder andere Volkskrant-fotograaf Hans Aarsman en Klokhuis-presentatrice Sosha Duysker komen spreken. Tickets en info over heel het programma vind je hier, kosten bedragen €149,- en 6 cent. 

 

 

AEA-Europe Conference 2021

Congres
4 t/m 6 november, 2021
De jaarlijkse AEA-Europe Conference: begin november, 2021 vindt hij in Dublin plaats. Experts op het gebied van (digitaal) onderwijs en E-assessment komen drie dagen samen bij presentaties en workshops, om van elkaar te leren over toetsing in het onderwijs, digitaal leren en andere vormen van innovatie. Over het programma, aanmelding en kosten vind je meer informatie op de site.

Locatie: Dublin
Organisator: AEA-Europe

 

 

Congres Hoogbegaafdheid

Congres - PO, VO
4 november, 2021 (daarna online beschikbaar)

Het jaarlijks congres over hoogbegaafdheid van ECB staat dit keer in het teken van levensloop en talentontwikkeling. Hoe kun je in het onderwijs van betekenis zijn voor hoogbegaafden? Hoe ondersteun en stimuleer je hen op school en in hun verdere loopbaan? Experts als Tessa Kieboom en Eleonoor van Gerven komen daar op dit congres over spreken. Je kunt het op 4 november live in Utrecht bijwonen, of naderhand online (t/m 4 dec.) de lezingen terugkijken. Aanmelden kan hier.

Kosten: €295,00 excl. BTW
Locatie: Jaarbeurs, Utrecht

 

 

Schoolleidersconferentie 2021: 'Leidinggeven aan verandering – Samen aan de slag'

Congres - VO 
17 november, 2021 

Schoolleider in het VO? Op woensdag 17 november organiseert Voortgezet Leren in Theater Figi (Zeist) voor jou haar jaarlijkse conferentie. Een dag vol lezingen, andere inhoudelijke sessies, en één centrale vraag: hoe kun je vanuit jouw rol als schoolleider onderwijsinnovatie mogelijk maken? Inschrijving is mogelijk vanaf september. Houd daarvoor de website in de gaten, ook voor het programma en kosten.

 

 

'Arts loves sciences'

Conferentie - PO, VO
18 november, 2021 (10:00-16:00) 

Het lectorenplatform ‘Onderwijs op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie’ en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten organiseren op donderdag 18 november 2021 een conferentie over 'crossovers in onderwijs, kunst, wetenschap en technologie'. Dat wil zeggen: een kunstige dag over het onderwijs van onze toekomst. De dag begint met lezingen in Amsterdam, 's middags zijn workshops daar alsook in Zwolle te volgen (al is alles ook online te bekijken). De spreekbeurten gaan over veranderingen in het onderwijs en welke rol(len) kunst, tech, en de wetenschap daar samen in te spelen hebben. Ook presenteert het lectorenplatform zijn onderzoeksagenda voor PO en VO. Lees je hier verder in.

 

 

Aob jubileumdag: 'Een Klasse Apart' 

Congres - PO, VO, MBO, HO
27 november, 2021


De Algemene Onderwijsbond bestaat dit jaar 25 jaar. Op zaterdag 27 november vieren ze hun jubileum met een congresdag vol lezingen, workshops en meer. De definitieve sprekerslijst voor Een Klasse Apart wordt nog door ResearchED vastgesteld. Binnenkort maakt de bond meer bekend over het programma van zijn jubileum; houd daarvoor de website in de gaten. Het congres is live (Theater Buitensoos in Zwolle), maar ook online te volgen. Inschrijving is gratis. 

 

 

Internationale conferentie Techniek en Technologie

Congres - PO, VO
2 december, 2021

Op donderdag 2 december heeft de 5e Internationale Onderwijstransitie Techniek&Technologie plaats in Veldhoven. Zes sprekers van over heel de wereld komen die dag lezingen geven over de toekomst van techniek en technologie in het onderwijs. Ook zijn er meer dan 30 masterclasses en zogeheten 'Future Ted Talks', waarbij good practices van onderwijstechnologie uit de hoge hoed worden getoverd. Als toetje is het netwerken geblazen en kennispartners bezoeken, 'die u de nieuwste onderwijstechnologie laten ervaren.' Meedoen aan het netwerkdiner of een overnachting met ontbijt bijboeken, kan ook. Meer informatie over zulks en het evenement zelf vind je hier. Al zeker van je zaak? Inschrijven kan alvast hier

Kosten: €390,00 excl. BTW
Locatie: NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven

 

 


                                                --         2022        --


KindVak 2022

Beurs - PO
13 t/m 15 januari (10:00-17:00)

'Als kinderen je vak zijn!' Het tweejaarlijkse evenement KindVak staat begin 2022 weer op het programma. Locatie: Brabanthallen, 's-Hertogenbosch. Wat zijn de uitdagingen waar jouw vakgenoten momenteel tegenaan lopen? Je leert daar meer over op KindVak, een driedaagse beurs met stands, workshops, presentaties en exposities voor alle vakprofessionals die met kinderen tot 12 jaar werken (kinderopvang en po), en die benieuwd zijn hoe hun branche er voor staat. Over het programma wordt binnenkort meer bekend gemaakt op de site. Daar kun je jezelf ook alvast registreren voor de nieuwsbrief. Een ticket voor toegang kost €10,-.

 


De Winterschool van de Radboud Universiteit

Online workshops
26 januari, 2022
2 februari, 2022
9 februari, 2022

Waarom linken mensen letters aan kleuren? Hoe werkt onze geur en kunnen we de neus een handje helpen als die niet goed werkt? En, hoe onderzoek je de verschillen binnen een religie? Dit zijn de drie vragen die je dit jaar onderzoekt op drie woensdagmiddagen in januari en februari 2022: de 'Winterschool' van de Radboud Universiteit. Op 26 januari hebben dr. Mark Dingemanse & dr. Tessa van Leeuwen het over samenwerkende zintuigen, de week erop spreken prof. dr. Maroeska Rovers & dr. Niels van Heerbeek over neustussenschotcorrecties, de laatste woensdag leert dr. Niels Spierings je over Tolerantie in het Midden-Oosten.

In anderhalf uur tijd begint de dag met een lezing van deze sprekers, krijg je tien minuten de tijd voor vragen en sluit je af met een workshop die op het onderwerp aansluit. Interesse? Meld je aan via het aanmeldformulier voor één of meerdere workshops of lees er meer over via de site van de RU.

 

 


Velov-Velon congres voor lerarenopleiders 2022

Congres - PO, VO
18 en 19 maart, 2022

In maart volgend jaar organiseren Velov en Velon weer het jaarlijkse congres voor lerarenopleiders. Het thema wordt 'eigentijds professioneel’: hoe geef je als beroepsgroep samen vorm aan de professionalisering van lerarenopleiders, en garandeer je in dit vak de kwaliteit van onderwijs? Verschillende sprekers komen het hebben over de deskundigheid, competenties en identiteit van de lerarenopleider. Ook zelf kun je abstracts indienen: vanaf 7 juni 2021 is dat hier mogelijk. Op de website van het congres vind je alvast de grote themalijnen en tijdlijn van het congres, praktische info over het indienen van abstracts, aanmelding en kosten. 

 


Studiedagen Nieuwkomersonderwijs PO

Congres - PO
29 en 30 maart, 2022

Volgend jaar organiseert LOWAN weer zijn jaarlijkse 'studiedag', over nieuwkomers in het basisonderwijs. Thema dit jaar is ‘horen, zien en spreken’. Oftewel: hoe kom je echt in contact met het kind? Leony Coppens komt spreken over de traumasensitieve kant van het vak, ook Marcel van Herpen geeft een lezing over nieuwkomersonderwijs. Verder zijn er twee workshoprondes en wordt lunch verzorgd. Schrijf je nu alvast in voor één van de twee dagen (29 / 30 maart), dan profiteer je van de vroegboekkorting. Je kunt je ook met meerdere mensen van je school tegelijk aanmelden. Dat kan via de site.

 

-----

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar [email protected].

Click here to revoke the Cookie consent