Nieuws

Agenda

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 25-10-2017 Gewijzigd op 18-03-2019
Wat staat er allemaal te gebeuren dit schooljaar? Wij zetten het voor je op een rij! Workshops, lezingen, congressen, maar ook speciale dagen en weken. Handig gesorteerd per onderwerp. We werken de agenda maandelijks bij.

De agenda is opgedeeld in verschillende categorieën. Klik hieronder op een van de thema's om direct de evenementen in de betreffende categorie te bekijken. 

Sociaal-emotioneel

Leerproblemen

Didactiek en vakinhoud

Onderzoek en ontwikkeling

Overig

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sociaal-emotioneel

 

Middagsymposium: Help! Ik ben verlegen

Hoe ga je om met verlegen kinderen? Waar komt die verlegenheid vandaan, en hoe uit die zich? Op deze en meer vragen gaat dit symposium in. Het programma is volledig plenair, met lezingen over selectief mutisme, in gesprek gaan met verlegen kinderen en bronnen van verlegenheid.
Voor leerkrachten en docenten in PO en VO, internbegeleiders, leerlingbegeleiders, faalangsttrainers, zorg coördinatoren, begeleiders in de zorg en ouders.

Datum: 20 maart 2019
Locatie: De Poorterij, Zaltbommel
Aanbieder: Loyaal Leven
Kosten: vanaf € 170,-

 

5e congres (Psycho)Trauma

Traumatische ervaringen kunnen verregaande en langdurige gevolgen hebben, zeker bij kinderen en jongvolwassenen. Dit congres maakt je weer up-to-date wat betreft onderzoek naar trauma's en vertaalt de resultaten naar de praktijk. Want wat kun je als professional doen om kinderen of jongeren met trauma's te helpen? Het congres is dan ook bedoeld voor een ieder die met getraumatiseerde kinderen of jongeren te maken kan krijgen. 

Datum: 28 maart 2019, van 9.00 - 16.15
Locatie: Aristo, Amsterdam
Aanbieder: Logacom
Kosten: € 295,- excl. btw, bij aanmelding vóór 19 januari ontvang je 10% korting. Studenten krijgen €59,- korting. Zie voor andere kortingen de voorwaarden. Aanmelden kan hier.

 

Jaarlijks Congres Angst bij kinderen en jongvolwassenen

Tijdens de derde editie van dit congres ligt de focus op school- en sociale angst. Er wordt zowel aandacht besteed aan de oorzaken en definities van schoolangst en sociale angst, als aan de praktische kant: hoe ga je hier als leerkracht, intern begeleider of hulpverlener mee om? 

Datum: 4 april 2019, van 10.00 - 16.30 uur
Locatie: Pullman Cocagne, Eindhoven
Aanbieder: Euregionaal Congresburo
Kosten: € 270,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 31 december 2018 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW). Schrijf je hier in.

 

Jongeren met AD(H)D

Focussen op de lesstof, informatie structureren en zelfstandig werken zijn slechts enkele voorbeelden van taken waar leerlingen met AD(H)D moeite mee hebben. Om hen effectief te begeleiden, heb je voldoende achtergrondkennis en handvatten nodig. Wat zijn oorzaken en risicofactoren bij AD(H)D? En wat zijn de gevolgen van AD(H)D voor de ontwikkeling van het zelfbeeld van je leerlingen? Na het congres weet je welke pedagogische en didactische aanpak werkt voor leerlingen met AD(H)D, hoe de sociaal-emotionele ontwikkeling bij leerlingen met AD(H)D verloopt en hoe je leerlingen met zwakke executieve functies ondersteunt. O.a. Anton Horeweg is spreker. 

Datum: 11 april, van 9.00 - 16.00 uur 
Locatie: Congrescentrum In de Driehoek, Utrecht
Aanbieder: NH Amersfoort
Kosten: €395,- ex. BTW en evt. korting. Tickets kun je hier bestellen.

 

Congres Overvraging, stress en burnout bij kinderen en tieners

Dit congres van het Euregionaal Congresburo gaat o.a. in op de verschillende oorzaken van stress bij kinderen en jongeren. Welke rol speelt bijvoorbeeld social media hierin? En hoe dragen keuzestress en prestatiedruk hieraan bij? 
Leerkrachten, begeleiders en hulpverleners krijgen bovendien handvatten om stress en burn-outs te bij kinderen en jongeren te voorkomen en verminderen. 

Datum: 11 april 2019, van 10.00 - 16.30 uur
Locatie: Jaarbeurs, Utrecht
Aanbieder: Euregionaal Congresburo
Kosten: € 270,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 februari 2019 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW). Schrijf je hier in.

 

Middagsymposium: Vechtende ouders en wanhopige kinderen

Tijdens dit symposium worden de mogelijkheden verkend hoe je als school, zonder therapeutisch te handelen, van betekenis kan zijn voor uiterst kwetsbare leerlingen die de dupe worden van ruziënde of scheidende ouders. Dat gebeurt vanuit een praktijktheoretisch perspectief, aangevuld met concrete tips en suggesties. Voor begeleiders in het basis en voortgezet onderwijs.

Datum: 17 april 2019
Locatie: De Poorterij, Zaltbommel
Aanbieder: Loyaal Leven
Kosten: vanaf € 170,-

 

Leerproblemen

Nationale Dyslexie Conferentie

De meest recente inzichten uit onderzoek en praktische adviezen en ervaringen komen aan bod tijdens deze conferentie. Hoe kunnen we het onderwijs het best vormgeven voor leerlingen met leesproblemen en welke interventies zijn nu echt effectief? En kunnen we alleen compenserende maatregelen treffen, of valt er zelfs preventief iets te doen voor dyslectische leerlingen? 

Datum: 27 maart 2019, 10.00 - 16.00 uur
Locatie: Pathé, Ede
Aanbieder: Lexima Academie
Kosten: €229,00 incl. BTW wanneer je je inschrijft vóór 14 januari, daarna €279,00 incl. BTW. Bij deelname van minimaal 5 personen van dezelfde school/organisatie ontvang je een korting van €30 per persoon. Studenten krijgen 50% korting. Meld je hier aan.

 

Didactiek en vakinhoud

Cursus Onderzoekend leren in het vmbo

Tijdens deze cursus is maakt u kennis met het doen van onderzoek in het vmbo. Aan het eind van de cursus heeft u een blauwdruk voor een onderzoek dat past binnen uw eigen curriculum, dat u direct in de eigen lessituatie kan toepassen en kunt gebruiken als leidraad om andere onderzoeken te ontwikkelen. Door de kruisbestuiving van de deelnemers zult u met meer ideeën naar uw werkplek terug keren dan alleen uw eigen idee.

Docenten en TOA’S vmbo, in de bèta-vakken en techniek en technologie. De cursus wordt gehouden op vier woensdagavonden. Daarnaast vindt er thuisstudie plaats.

Datum: 20 maart, 10 april en 8 mei, van 17.00 tot 20.30 uur.
Locatie:  De Amershof, Amersfoort
Organisator: NVON
Kosten: Leden € 215,-, niet leden € 300,-. Inschrijven kan hier.

 

OGO Conferentie 2019 ‘Net echt!’ Sociaal culturele praktijken verbinden

Sociaal-culturele praktijken zijn praktijken die ook in de 'echte wereld' te vinden zijn, zoals een bakkerij of de voetbalclub. Deze praktijken bieden mogelijkheden voor het verbinden van verschillende vakinhouden, goede verbindingen tussen de leerkracht en leerlingen en leerlingen onderling, en goede verbindingen met de omgeving rond de school. Er zijn lezingen waarin sociaal-culturele praktijken vanuit de onderwijspraktijk, lerarenopleiding en wetenschap worden besproken. Ook zijn er workshops, waarin het bijvoorbeeld gaat over het werken in units, op een positieve manier gebruik maken van de etnische diversiteit in de klas en het bevorderen van redeneren bij Wetenschap en Technologie.

Datum: 20 maart 2019
Locatie: Congrescentrum de Reehorst, Ede
Organisator: OGO academie
Kosten: verschillende, zie hier voor meer informatie en opgeven.

 

Begrijpend lezen in het po

Eén op de vier leerlingen verlaat de basisschool met een zwak begrijpend leesniveau. Jouw vaardigheden zijn essentieel om meer leerlingen naar het streefniveau te krijgen. Hoe houd je rekening met verschillen tijdens je begrijpend leesonderwijs? En hoe kom je met je leerlingen tot dieper tekstbegrip? Tijdens het congres leer je onder meer wat de recente ontwikkelingen zijn op gebied van begrijpend lezen, hoe je de balans vindt tussen inhoudsgericht en strategisch begrijpend leesonderwijs en hoe je leerlingen met een zwak werkgeheugen, redeneervermogen of zwakke integratievaardigheden ondersteunt.

Datum: 20 maart, van 9.00 tot 16.15 uur
Locatie: Antropia, Cultuur- en Congrescentrum, Driebergen-Zeist
Organisator: Medilex Onderwijs
Kosten: €395,- ex. BTW en evt. korting. Tickets bestel je hier. 

 

Onderwijsconferentie 'De zes rollen van de leraar'

Hoe kun je als leraar in het vo de zelfregulering van je leerlingen verbeteren? Aan de hand van haar nieuwste boek 'De zes rollen van de leraar' gaat gastspreker Martie Slooter in op de rol die reflectie hierin kan spelen. Na de lezing kun je deelnemen aan verschillende workshops. 

Datum: 23 maart 2019, van 12.30 tot 16.30 uur
Locatie:  Congrescentrum Hanze Plaza, Groningen
Organisator: NHL Stenden Hogeschool
Kosten: €125,- per persoon. Inschrijven kan hier

 

Bootconferentie 'Buurtaal voor allemaal'

Op 26 maart organiseert het Kenniscentrum op de Dag van de Duitse taal de Bootconferentie ‘Buurtaal voor allemaal’ met het thema Praktisch Deutsch/NL? Ja, gerne!. De conferentie vindt plaats op een boot, die van Tolkamer (ten zuidoosten van Arnhem) naar Emmerich vaart en weer terug. Aan boord vinden verschillende workshops en presentaties plaats, wat er in Emmerich aan land gebeurt wordt later bekend gemaakt. 

Datum: Dinsdag 26 maart 2019, van 09:00 tot 18:00 uur
Locatie: Schip Graaf van Bylant bij Rederij Witjes, Tolkamer
Organisator: Nuffic
Kosten: geen, schrijf je hier in

 

Onderzoekend leren

Door samen met je klas onderzoekend te leren kom je tegemoet aan de natuurlijke nieuwsgierigheid van je leerlingen. Het is de meest actieve leervorm, waarbij je leerlingen kennis en vaardigheden verwerven door betekenisvolle problemen op te lossen. Je leerlingen leren niet alleen zelfstandig denken en handelen maar ook plannen, uitvoeren en reflecteren. Vanuit welke visie start je met onderzoekend leren? Creëer een onderzoekende houding bij je leerlingen! Tijdens dit congres krijg je onder meer antwoord op de volgende vragen: 

  • Wat houdt de didactiek van onderzoekend leren in? 

  • Wat is jouw rol tijdens onderzoekend leren? 

  • Hoe lok je nieuwsgierigheid en verwondering uit bij je leerlingen? 

Datum: 27 maart, van 9.00 tot 16.00 uur
Locatie: Congrescentrum In de Driehoek, Utrecht
Organisator: Medilex Onderwijs
Kosten: €395,-, ex. BTW en evt. kortingen. Bestel hier je tickets.

 

Masterkl@s Martinus College: Maatwerk

Dit schooljaar organiseren we drie Masterkl@ssen voor schoolleiders, teamleiders en docenten vol kennis, ervaring en inspiratie. De tweede Masterkl@s is bij het Martinus College in Grootebroek en staat gepland op woensdag 27 maart 2019. Het thema is maatwerk. Tijdens de Masterkl@s ga je in gesprek met de docenten en leerlingen en vertellen schoolleiders en docenten hoe zij maatwerk voor hun leerlingen vormgeven. Ook interesse in de onderwerpen leerdoeldenken en digitaal portfolio?

Datum: 28 maart, van 13.30 tot 17.00
Locatie: Martinus College, Grootebroek
Organisator: VO-content
Kosten: Kosten zijn € 100,- voor collega’s van deelnemende scholen en € 125,- voor collega’s van niet-deelnemende scholen (excl. BTW). Deelnemen aan alle drie Masterkl@ssen kost € 250,- voor collega’s van deelnemende scholen en € 325,- voor collega’s van niet-deelnemende scholen (excl. BTW). Klik hier voor meer info en inschrijven.

 

Bètatechniekdag 2019

Het thema van 2019 is ‘Stilstaan bij beweging’. Dit thema komt op een inspirerende manier aan bod in de openingslezing van Theo Jansen over zijn wonderbaarlijke strandbeesten, gemaakt van pvc-buizen. In de vele workshops waaruit gekozen kan worden, zullen we op allerlei manieren stilstaan bij beweging. Zo zijn er manieren om bewegingen te onderzoeken en te ontwerpen, nieuwe leerlingactiviteiten die u in de klas kunt toepassen, manieren om de leerlingen in beweging te krijgen binnen en buiten uw leslokaal, en wordt u geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bèta- en techniekonderwijs.

Datum: 28 maart, van 9.00 tot 17.00 uur
Locatie: Bouw&Infra Park, Harderwijk
Organisator: NVON
Kosten: NVON-leden betalen €165, niet-leden €250, en studenten €75. Inschrijving start binnenkort. 

 

Jong NVON Conferentie

Het laatste weekend van maart is het weer tijd voor de Jong NVON-Conferentie. Dit jaar is de openingslezing van René Kneyber en zijn er workshops over o.a. feedback geven, theatersport en leerlevels. Overnachten is mogelijk.

Datum: 29 en 30 maart 2019
Locatie: Boswell Bèta, Utrecht
Organisator: Jong NVON
Kosten: Vanaf € 75-. Meer informatie, programma en inschrijven.

 

Effectief leren

Als docent wil je met je lessen optimaal leerrendement bereiken. Toch blijken scholen en docenten lang niet altijd te weten hoe je effectief onderwijs tot stand brengt.Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat samenwerkend leren bijna altijd effectiever is dan alleen leren, maar toch houden veel scholen vast aan een competitieve setting. Op dit congres gaan we het onderwijs verbeteren aan de hand van wetenschappelijk bewezen feiten en inzichten.

Datum: 3 april, van 10.00 tot 16.00 uur. 
Locatie: De Basiliek, Veenendaal
Aanbieder: Onderwijs-congressen.nl
Kosten: Groepstickets €179,- pp, duotickets €189,- pp, single tickets €199,-. Hier te bestellen (onderaan de pagina). 

 

Congres het Jonge Kind 2019

Op woensdag 3 april 2019 is de vierde editie van het landelijk congres Jonge kind. Het thema dat dit jaar centraal staat is 'spel verbindt'. We starten met de inspirerende lezing 'Verbondenheid als antwoord' van pedagoog en auteur Marcel van Herpen. Vervolgens zijn er dertig workshops, lezingen en inspirerende praktijkvoorbeelden van specialisten of collega’s, waar je in drie rondes uit kunt kiezen. 

Datum: woensdag 3 april 2019
Locatie: Spant, Bussum
Organisator: AOb en HJK
Kosten: € 225. Kortingsprijs leden AOb en abonnees HJK € 195. Aanmelden kan hier.

 

Masterkl@s Corlaer College: Digitaal portfolio

Dit schooljaar organiseren we Masterkl@ssen voor schoolleiders, teamleiders en docenten vol kennis, ervaring en inspiratie. De derde Masterkl@s is bij het Corlaer College in Nijkerk en staat gepland op donderdag 4 april 2019. Het thema is digitaal portfolio.

Tijdens de Masterkl@s ga je in gesprek met de docenten en leerlingen en vertelt projectleider Mariska van den Heuvel over de invoering van het digitaal portfolio. 

Na de Masterkl@s

  • Weet je wat het werken met een digitaal portfolio inhoudt.

  • Weet je hoe het Corlaer College een digitaal portfolio heeft ingevoerd.

  • Hoor je van docenten en leerlingen hoe zij het werken met een digitaal portfolio ervaren.

  • Word je geïnspireerd om aan de slag te gaan met een digitaal portfolio op jouw eigen school.

Datum: 4 april, van 13.30 tot 17.00
Locatie: Corlaer College, Nijkerk
Organisator: VO-content
Kosten: Kosten zijn € 100,- voor collega’s van deelnemende scholen en € 125,- voor collega’s van niet-deelnemende scholen (excl. BTW). Deelnemen aan alle drie Masterkl@ssen kost € 250,- voor collega’s van deelnemende scholen en € 325,- voor collega’s van niet-deelnemende scholen (excl. BTW). Klik hier voor meer info en inschrijven.

 

GLOBE dag – 2019

Op deze dag vertellen wetenschappers en ervaren GLOBE docenten hoe middelbare scholieren kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Leerlingen doen met GLOBE metingen in de schoolomgeving en leren zo zelf onderzoek te doen en dragen gelijk bij aan meer kennis over natuur en milieu.

Datum: 4 april, van 9.15 tot 16.00 uur
LocatieMuseon, Den Haag
Organisator: GLOBE
KostenDeelname is gratis voor GLOBE leden. Scholen die zich komen oriënteren en andere organisaties betalen €100 inclusief bezoek museum en catering. Meld je hier aan. 

 

Congres Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs

Het thema dit jaar is ‘de academische leerkracht als sterke schakel.’ Ze gaan hierop in met sprekers zoals Michel Rog (CDA) en Jelle Kaldewaij (NRO), in de middag zijn er workshops over onder andere pedagogische idealen in het onderwijs en formatief evalueren van 21e-eeuwse vaardigheden.

Datum: zaterdag 6 april 2019
Locatie:  Basisschool Wereldkidz Tweesprong, Maarssen.
Organisator: Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs (BAB)
Kosten€ 25, en voor leden gratis. Aanmelden kan hier.

 

Masterkl@s Nuborgh College Veluvine: leerdoeldenken

Dit schooljaar organiseren we Masterkl@ssen voor schoolleiders, teamleiders en docenten vol kennis, ervaring en inspiratie. De laatste Masterkl@s van dit schooljaar staat gepland bij het Nuborgh College Veluvine in Nunspeet op maandag 8 april 2019. Het thema is ‘leerdoeldenken'. Tijdens de Masterkl@s ga je in gesprek met de docenten en leerlingen en vertelt directeur Harry Noppers over alle ins en outs van het veranderproces. Tot slot kun je in gesprek met verschillende collega’s van de school over hoe zij het werken vanuit leerdoelen ervaren. 

Datum: 8 april, van 13.30 tot 17.00
Locatie: Nuborgh College, locatie Veluvine, Nunspeet
Organisator: VO-content
Kosten: Kosten zijn € 100,- voor collega’s van deelnemende scholen en € 125,- voor collega’s van niet-deelnemende scholen (excl. BTW). Deelnemen aan alle drie Masterkl@ssen kost € 250,- voor collega’s van deelnemende scholen en € 325,- voor collega’s van niet-deelnemende scholen (excl. BTW). Klik hier voor meer info en inschrijven.

 

Congres Leren en lesgeven

Mis het niet: dit nieuwe landelijke onderwijscongres LEREN EN LESGEVEN! Dit jaar staan de onderwerpen brein, gedrag en leren centraal. Prof. Margriet Sitskoorn en Prof. Eveline Crone vertellen je alles over het ontwikkelende brein van kinderen en pubers. Filosoof Prof. Ruud Veltenaar laat zien hoe het onderwijs van de toekomst er uit ziet. Bekende onderwijsexperts als Kees van Overveld, Hans van Luit en Peter Mol laten je in workshops zien hoe je de laatste inzichten in leren en gedrag kunt toepassen in de klas. 

Datum: 10 april 2019
Locatie: Beatrix theater en Jaarbeurs, Utrecht
Organisator: EduCampus
Kosten: € 329,-, groepskortingen beschikbaar. Als abonnee van Didactief kun je met 15% korting naar dit congres! Klik bij het inschrijven op 'Ticket voor 1 persoon' en vul de volgende kortingscode in: Didactief2019. Schrijf je hier in.

 

Lezen Centraal 2019

Op Lezen Centraal 2019 keert Stichting Lezen terug naar de basis: naar proza en poëzie als kunstwerk. In de ijver om de functionele waarde van lezen en leesbevordering over het voetlicht te brengen, dreigen we soms uit het oog te verliezen waar het om gaat: om de schoonheid en de kracht van boeken, gedichten en verhalen. Dat is het thema van Lezen Centraal 2019 waarvoor we onder anderen Joke Hermsen, Bas Maliepaard en Frenk van der Linden hebben uitgenodigd. 

Datum: 10 april 2019
Locatie: Tivoli Vredenburg, Utrecht
Organisator: Stichting Lezen
Kosten: nog onbekend, inschrijving en meer informatie volgt.

 

Toetsrevolutiecongres #5: 'Talen!'

Hoe geef je formatief toetsen vorm bij taalonderwijs? Hoe kun je de formatieve cyclus vormgeven rond kijk-, luister-, lees en spreekvaardigheden? Dit zijn vragen waar veel docenten die lesgeven in Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans mee te maken hebben nu scholen aan de slag willen met formatief toetsen. Op dit congres wordt stilgestaan bij die vragen, met veel ruimte voor best practices van leraren, secties en scholen. Met sessies van onder anderen René Kneyber en Martin Ringenaldus.

Datum: 11 april 2019
Locatie: volgt nog, omgeving Utrecht 
Organisator: Toetsrevolutie
Kosten: € 399. Inschrijven kan hier.

 

Mediawijsheid in het onderwijs

Jongeren zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken. Dat is de verontrustende boodschap die de Monitor Jeugd en Media 2017 van Kennisnet brengt. Verontrustend, omdat de toekomst van jongeren afhangt van hun informatievaardigheden. Hoe zorgen we ervoor dat jongeren mediawijs worden?

Dit congres verschaft je de handvatten om jongeren voor te bereiden op de kansen én risico’s van de voortschrijdende ICT. De 21st century skills komen uitgebreid aan de orde en je krijgt werkvormen aangereikt waarmee jongeren direct aan de slag kunnen. Bovendien wordt het bestaande curriculum onder de loep genomen: welke kennis en vaardigheden willen we jongeren meegeven en hoe maken we daar ruimte voor?

Datum: 17 april, van 10.00 tot 16.00 uur. 
Locatie: De Basiliek, Veenendaal
Aanbieder: Onderwijs-congressen.nl
Kosten: Groepstickets €179,- pp, duotickets €189,- pp, single tickets €199,-. Hier te bestellen (onderaan de pagina). 

 

Symposium Leren van Toetsen

Voor het zesde jaar op rij staat de eerste vrijdag van juni in het teken van kennisuitwisseling tijdens het jaarlijkse symposium van Platform leren van toetsen.

Dit jaar helemaal in festivalsferen, compleet met kraampjes, muziek, en een toffe line-up! De eerste naam die we bekend kunnen maken voor het festival is de naam van de doorgewinterde onderwijsonderzoeker uit Australië: David Boud.

Datum: 7 juni, van 9.30 tot 16.30
Locatie: Fontys Hogescholen, Tilburg
Organisator: Platform Leren van Toetsen
Kosten: Nog onbekend, aanmelden kan vanaf 17 april.

 

NVON | ARTIS-onderwijsdag 

Kom naar de NVON | ARTIS-onderwijsdag op 28 juni 2019 en laat je bijscholen op de micro-, meso- en macronatuur. Beleef de geïsoleerde positie van de aarde in ons universum. Ontdek in het ARTIS-Park de natuur als inspiratiebron voor technische toepassingen. Verbaas je over welke talenten microben bezitten en hoe ze ons leven beïnvloeden. In elke nascholingssessie zit een interactief onderdeel waarbij input van de deelnemers wordt gevraagd. Hoe zou ARTIS haar educatie het beste kunnen laten aansluiten op de wensen van docenten en belevingswereld van leerlingen?

Het programma is inclusief lunch in het thema van de “eetbare tuin”. Na de lunch is er voldoende tijd om het ARTIS-Park en Micropia zelf te bezoeken. Tevens is het mogelijk een rondleiding te volgen.

Datum: 28 juni, van 9.30 tot 16.30
Locatie: ARTIS, Amsterdam
Organisator: ARTIS en NVON
Kosten: €60,- voor NVON-leden, €75,- voor niet-leden. Meld je hier aan. 

 

Onderzoek en ontwikkeling

Training Schoolontwikkeling en ICT

Onderwijs en ICT. Voor veel scholen blijft die combinatie lastig. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je je onderwijsvisie en de bijbehorende ambities vertaalt naar de juiste inzet van ICT-middelen? En wat is er voor nodig om dat te bereiken? Gewoon aan de slag en maar zien wat het wordt? Of werk je liever met een gedegen plan van aanpak, zodat je uiteindelijk op basis van een weloverwogen keuze ICT gebruikt om onderwijsdoelen te realiseren? Kies je voor het laatste, schrijf je dan in voor de tweedaagse training ‘Schoolontwikkeling en inzet van ICT’. Per school nemen twee mensen deel aan de training, bij voorkeur een schoolleider en een andere collega, bijvoorbeeld teamleider, ict-coördinator of een projectleider.

Datum: 12 april
Locatie: Kantoor VO-content, Utrecht
Organisator: VO-content
Kosten: Kosten voor deelname aan de training Schoolontwikkeling en ICT zijn € 1500,- (excl. BTW) per school. Van iedere school mogen 2 medewerkers deelnemen. Klik hier om je aan te melden.

 

Velon/VELOV Congres

Wat betekent opleiden voor de toekomst voor kinderen en jongeren? Wat betekent dit voor de lerarenopleidingen en voor ons als lerarenopleiders? Welke ontwikkelingen zijn er gaande, waar spelen we op in en welke afwegingen maken we daarbij? Moet onderwijs, moet een lerarenopleiding voorop lopen of juist een kritische tegenkracht vormen? Deze vragen staan centraal tijdens het Velon/VELOV Congres 2019. Twee dagen lang kennis, ervaringen en voorbeelden uitwisselen, om te reflecteren, inspireren en creëren. 

Datum: 18-19 maart 2019
Locatie: Chassé Theater, Breda
Organisator:  o.a. Velon, VELOV en verschillende lerarenopleidingen
Kosten: Verschillend, zie website voor informatie en registratie.

 

Onderwijsfestival Popcorn

Popcorn is er voor nieuwsgierige leerkrachten in het basisonderwijs. Het is een middag met nieuwe onderwijsproducten, korte schoolvoorstellingen, en workshops over techniek, wetenschap en kunst.
Voor leerkrachten, docenten of schooldirecteur is de toegang gratis als je je vooraf aanmeldt. 

Datum: 20 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur
Locatie: De Lichtfabriek, Haarlem
Aanbieder: Plein C
Kosten: voor mensen werkzaam in het onderwijs gratis, aanmelden kan hier

 

Kennisplaza 2019: 'Goed leraarschap, goed leiderschap'

Het evenement, gericht op studenten, docenten, lectoren, alumni, vertegenwoordigers van beroepsverenigingen en andere onderwijsprofessionals, wordt geopend door keynote Anje Ros, Lector leren en innoveren. Daarnaast kunnen deelnemers verschillende workshops volgen, zoals ‘Maak je eigen professionalisering zichtbaar en bespreekbaar’, ‘Alle neuzen voor onderwijskwaliteit de zelfde kant op!’ en ‘Betekenisvol onderwijs voor de toekomst’.

Datum: 20 maart 2019, vanaf 16.00 uur
Locatie: Fontys Pro Educatie, Den Bosch
Organisator: Fontys Pro Educatie
Kosten: geen, schrijf je hier in.

 

OCW Kennisfestival 2019

Onderzoekers, praktijkexperts en beleidsmakers ontmoeten elkaar op donderdag 21 maart 2019 in de Hoftoren om kennis met elkaar te delen. Door kennisdeling kan beleid worden gemaakt dat bijdraagt aan goed onderwijs, divers cultuurbeleid, hoogwaardige wetenschap, emancipatie en media. Maak Kennis! De hele dag kan worden deelgenomen aan lezingen, expedities en ateliers. Tijdens deze editie zal ook de Strategische Kennisagenda van Ministerie van OCW worden gepresenteerd.  De Strategische Kennisagenda geeft een beeld van de kennisvragen die op de middellange termijn spelen bij het ministerie van OCW. Hierbij staan de thema's digitalisering, sturing & stelsel, internationalisering, kwaliteit en gelijke kansen centraal. 

Datum: 21 maart, van 10.00 tot17.00 uur
Locatie: Hoftoren, Den Haag
Organisator: OCW 
Kosten: geen, schrijf je hier in.

 

VO-congres 2019: Creatief met curriculum

Momenteel wordt onder de noemer Curriculum.nu nagedacht over een nieuw curriculum. Wat betekent dit voor het onderwijs? Welke kansen biedt het bijvoorbeeld voor de breed ingezette beweging naar eigentijds en goed onderwijs waarin het systeem de leerling volgt? En hoe kunt u er mee aan de slag in uw school? Deze vragen staan centraal op het VO-congres 2019. Meer informatie volgt. 

Datum: 28 maart
Locatie: Nieuwegein
Organisator: VO-raad
Kosten: € 250,-. Aanmelden kan hier. 

 

Puur Pedagogiek

Puur pedagogiek is het congres van de NVO waarop je bijgepraat wordt over recente wetenschappelijk pedagogische inzichten. Het thema is dit jaar: ‘Pedagogische Allianties. Samen op weg naar maatwerk.’ In de ochtend is er een plenair programma en reikt de NVO-de jaarlijkse thesisprijzen uit aan veelbelovend jong pedagogisch talent. Het middaggedeelte is verdeeld in drie thema's: ontwikkeling, onderwijs en gedrag. Je kunt zelf een aantrekkelijk programma samenstellen door een keuze te maken uit in totaal negen deelsessies.

Datum: vrijdag 29 maart
Locatie: De Reehorst, Ede
Organisator: NVO & Radboud Universiteit Nijmegen
Kosten: nog onbekend, inschrijving nog gesloten.

 

Werkconferentie 'De Groeischool'

In deze ‘snelcursus’ voor leraren, lerarenopleidingen, leidinggevenden, HRM-ers, en ouders word je geholpen om de eerste stappen naar groei op jouw school te zetten. Tijdens de inleiding komen er leerlingen aan het woord over de mindset van leraren en er zijn korte introducties over de volgende thema’s: ‘Leerlingen laten floreren’ door Renée van Eijk, ‘Mijn Groeischool in de praktijk’(PO en VO), ‘Ontcijferen voor een Growth Mindset’ en ‘Maak van je school een Groeischool’ door Ferd van den Eerenbeemt van Inspirezzo. Daarna volgen workshops over dezelfde thema’s, zodat je meteen op school aan de slag kan. 

Datum: woensdag 3 april 2019
Locatie: Spring High, Amsterdam
Aanbieder: Leraren met Lef
Kosten: € 68,- inclusief het boek De Groeischool, inschrijven kan hier

 

Conferentie 'Met alle respect'

Met Alle respect! is een jaarlijks terugkerend evenement over sociale veiligheid in het onderwijs. Op het programma staan keynote sprekers Deniz Dogan (expert agressief gedrag), Peter de Vries (expert ouderbetrokkenheid) en workshops over o.a. (digitaal) pesten, sexting, en discriminatie.

Voor iedereen werkzaam in het po, vo of mbo en voor opleiders en studenten van PABO's en lerarenopleidingen.

Datum: woensdag 3 april 2019
Locatie: Media Plaza, Jaarbeurs Utrecht
Aanbieder: Stichting School & Veiligheid, i.s.m. de PO-Raad, de Vo-raad en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Kosten: € 75, aanmelden kan hier

 

Congres Formatief Evalueren

Expert formatief fvalueren Shirley Clark komt naar Nederland voor een congres waarin je kennismaakt met de belangrijkste principes van formatief evalueren. Je kunt kiezen uit een praktische masterclass, een compact congres waarin je kennismaakt met zowel de theorie als de praktijk (een live praktijkvoorbeeld). Of een opleiding om collega’s te coachen bij het toepassen van formatief evalueren in hun groep of om leiding te geven aan schoolbrede implementatie van formatief evalueren. Kijk voor details in de congresbrochure

Datum: 4 en 5 april
Locatie: Mediaplaza, Jaarbeurs, Utrecht
Organisator: Bazalt, HCO en RPCZ
Kosten: Verschillend, kijk in de brochure voor de verschillende prijzen en voor aanmelding.

 

Inaugurele rede Anouke Bakx

Anouke Bakx, bij Didactief bekend van onder andere ‘Hoe motiveer je begaafde kinderen?’, zal op 12 april haar hoogleraarsambt aanvaarden met het uitspreken van de rede ‘Begaafde leerling zoekt leerkracht’. De aanmelding loopt tot uiterlijk 1 april.

Datum: 12 april 2019 om 15:45
Locatie: Aula Radboud Universiteit Nijmegen
Aanbieder: Radboud Universiteit
Kosten: Gratis, aanmelding kan hier

 

Masterclass Top VVE

Op 15 april in Utrecht een Masterclass voor beleidsmedewerkers OAB/VVE, voorschools vertegenwoordigers en schoolbestuurders. Door een grote groep wetenschappers, beleids- en praktijkexperts is, onder coördinatie van Stichting Vinci, een concept Top VVE ontwikkeld voor voorscholen en vroegscholen. De aanpak en resultaten van dit concept worden tijdens de masterclass gepresenteerd door sprekers van o.a. Sardes, Hogeschool Utrecht en Oberon.

Datum: 15 april 2019 
Locatie: UCK Utrecht
Aanbieder: Vinci Toponderwijs
Kosten: Gratis, aanmelding kan hier

 

Jaarcongres van Brede School naar Kindcentrum 

Tijdens deze 14e editie staat het thema “Het gelukkige kindcentrum” centraal. Wat is de zin en onzin van onderwijsvernieuwingen, en wat voor invloed heeft dit op de samenwerking tussen bijvoorbeeld peuterspeelzalen, kinderopvang en onderwijs? Hoe zorgt samenwerken voor meer werkplezier van uw medewerkers, leerplezier van de leerling en op welke wijze is dit in te zetten in uw eigen kindcentrum? Is passende ontwikkeling niet een betere term dan passend onderwijs en passende kinderopvang? Wat zijn de mitsen en de maren van de doorgaande leerlijn?

Datum: 15 mei, van 9.00 tot 16.00 uur
Locatie: Beatrixgebouw Jaarbeurs, Utrecht
Aanbieder: Logacom
Kosten:  €260,- ex. BTW bij aanmelden voor 1 maart, daarna € 295,- ex. BTW. Meld je hier aan.

 

Het Onderwijscongres

Dit jaar staat het Onderwijscongres in het thema van samenwerking en kennisdeling. Er is een plenair programma met onder anderen Paul A. Kirschner, Jet Bussemaker en Jan-Peter Balkenende over de huidige en toekomstige onderwijsontwikkelingen. Daarnaast zijn er ruim twintig workshops, verdeeld over drie rondes. Jelle Jolles spreekt over het tienerbrein, de HAN over onderwijs op maat en Fontys Hogeschool over talentbegeleiding.

Datum: 16 mei, van 8.45 tot 18.00 uur
Locatie: Philips stadion, Eindhoven
Aanbieder: Markteffect
Kosten: Early bird tickets t/m 31-1-2019 zijn €595, daarna €795,-, tickets koop je hier

 

Technologische ontwikkelingen in het onderwijs

Informatie volgt.

Datum: 5 juni, van 10.00 tot 16.00 uur. 
Locatie: De Basiliek, Veenendaal
Aanbieder: Onderwijs-congressen.nl
Kosten: Groepstickets €179,- pp, duotickets €189,- pp, single tickets €199,-. Hier te bestellen (onderaan de pagina). 

 

Onderwijs Research Dagen 2019

Onderwijsonderzoekers presenteren en bediscussiëren onwijsgave, -coole, -slimme, -effectieve en -efficiënte ideeën, nieuwe innovatieve methodieken, en uitdagende en interessante onderwijsontwerpen. Maar ook innovatieve methoden van onderzoek. Immers, als we onwijs onderwijs willen, dat state-of-the-art is en gebruik maakt van de nieuwste inzichten, dan moeten we ook nadenken over meer passende wijzen waarop we onderwijsonderzoek uitvoeren. Draag jij ook bij aan onwijs onderwijs?

Datum: 26, 27 en 28 juni
Locatie: Open Universiteit, Zuyd Hogeschool en ROC Arcus College, Heerlen
Aanbieder: Open Universiteit, Zuyd Hogeschool en ROC Arcus college in samenwerking met het Leids Congres Bureau.
Kosten: Verschillende tarieven, schrijf je hier in

 

Overig

Tentoonstelling 'Wijze raad': honderd jaar Onderwijsraad

De tentoonstelling geeft een beeld van het jarenlange werk van de Onderwijsraad. De vrijheid van onderwijs (artikel 23 van de Grondwet) heeft vanaf het begin centraal gestaan. Later kwamen ook de inhoud en kwaliteit van het onderwijs naar voren. De tentoonstelling bestaat uit foto’s, documenten en andere historische objecten. 

Datum: van vanaf 23 februari tot en met 2 juni 2019
Locatie: Onderwijsmuseum, Dordrecht
Aanbieder: het Onderwijsmuseum, in samenwerking met De Onderwijsraad
Kosten: verscheidene, zie tickets.onderwijsmuseum.nl

 

Vakkanjers LIVE

Tijdens Vakkanjers LIVE maak je op een compleet nieuwe manier kennis met de wereld van techniek. Door een kijkje behind the scenes van een muziekfestival ontdek je wat er allemaal nodig is voor een groot event. Je gaat zelf flink aan de slag met allerlei leuke activiteiten en natuurlijk is er volop muziek!

Datum: 13 juni, van 9.00 tot 16.00 uur
Locatie: Werkspoorkathedraal, Utrecht
Aanbieder: Vakkanjers
Kosten: geen. Schrijf je hier in.

 

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar redactie@didactiefonline.nl.

Click here to revoke the Cookie consent