Nieuws

Agenda

Tekst Hannah Wolff
Gepubliceerd op 25-10-2017 Gewijzigd op 15-10-2020
Wat staat er allemaal te gebeuren dit schooljaar? Wij zetten het voor je op een rij! Workshops, lezingen, congressen, maar ook speciale dagen en weken. Handig gesorteerd per onderwerp. We werken de agenda wekelijks bij. * Door COVID-19 is het onzeker of onderstaande evenementen doorgaan. We houden je via deze pagina op de hoogte. 

De agenda is opgedeeld in verschillende categorieën. Klik hieronder op een van de thema's om direct de evenementen in de betreffende categorie te bekijken. 

Sociaal-emotioneel

Didactiek en vakinhoud

Onderzoek en ontwikkeling

Tentoonstellingen en evenementen

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sociaal-emotioneel

 

Jaarlijks congres Hoogbegaafheid 

De dag staat in het teken van 'de hoogbegaafde als geheel'. Dit jaar zal meer de diepte worden opgezocht dan in eerdere edities. Sprekers zijn onder andere Prof. Dr. Ir. Kathleen Venderickx (met een sessie over het opvoeden van hoogbegaafde kinderen), Prof. Dr. Tessa Kieboom (met een sessie over de hoogbegaafde leerling op de middelbare school) en Drs. Eleonoor van Gerven (sessie over emotieregulatie). Het congres zal in een exclusief voor deelnemers toegankelijke online leeromgeving plaatsvinden. Vanaf 10 uur op 29 oktober volgt een hele maand toegang tot de presentaties. Je kunt die maand zelf kiezen waar, wanneer en hoe vaak je de bijdragen wilt bestuderen. Na afloop ontvang je een bewijs van deelname.

Datum: 29 oktober 2020 
Organisator: Euregionaal Congresburo 
Kosten: € 295,00 ex. 21% BTW).

 

Didactiek en vakinhoud

 

 

Onderzoek en ontwikkeling

 

Workshop: BLOOM

Waar maakt ICT het onderwijs écht beter en waar organiseer je het liever anders? Deze online workshop over ICT gaat van start met een fictieve tijdreis naar 2035. De sessie duurt 2 uur en komt in september online. Via de website krijg je vast een voorproefje!

 

10 jaar Making shift happen

hoe kunnen wij alle leerlingen zoveel mogelijk gelijke kansen bieden? Making Shift Happen 2020: Closing the Gap zoomt in op allerlei facetten van gelijke kansen, zoals het curriculum en leraarverwachtingen. Een deel van de sprekers is al bekend: Christine Rubie-Davies, David Didau, Herman van de Werfhorst en Martin Ringenaldus

Datum: 25 november 2020
Locatie: EYE Amsterdam
Organisator: Academica Business College
Kosten:  tot 1 maart vroegboekkorting: ticket docent € 300,- regulier € 400. Zie: academicabusiness.college/making-shift-happen/.

 

8e Landelijke IKC-dag

Op deze dag komen de kinderopvang en het onderwijs samen. In de ochtend zijn er verschillende deelsessies, 's middags kun je deelnemen aan masterclasses die een vernieuwende kijk geven op de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Onderwijspedagoog Gert Biesta verzorgt de keynote. 

Datum: 5 februari 2021 (let op: dit is de nieuwe datum!)
Locatie: Almere
Organisator: PO-Raad, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, Brancheorganisatie Kinderopvang, EtuConsult, Sociaal Werk Nederland en de VNG.
Kosten: Inschrijving start op 1 september 2020.


Raising the future- Time to think 

Wat betekent het om kind te zijn in de wereld van vandaag? En wat hebben kinderen van nu nodig voor straks - de maatschappij van de toekomst? Op Raising the future- Time to think kun je hierover van gedachten wisselen met vakgenoten en curatoren, zoals Daan Roovers en Philipp Blom. Een greep uit de sprekers: Jelle Brandt Corstius, Anja Vink, Monique Volman, Paul Verhaeghe. Het congres is o.a. bedoeld voor leraren, bestuurders, beleidsmakers, jeugdhulp, wetenschappers en journalisten.

Datum: 19 maart 2021 (let op: nieuwe datum!)
Locatie: Amersfoort
Organisator:KINDwijzer 
Kosten: € 395

 

Onderwijsconferentie Met Alle Respect!

Met Alle Respect! is een conferentie over sociale veiligheid in het onderwijs. Sprekers delen deze dag hun deskundigheid, je maakt kennis met praktische tools en gaat in gesprek met andere onderwijsprofessionals die zich inzetten voor een sociaal veilig schoolklimaat. De conferentie is voor pabo-studenten, leraren, begeleiders en schoolleiders in het po, vo en het mbo.

Datum: 14 april 2021
Locatie: Online of Mediaplaza Jaarbeurs Utrecht
Organisator: Stichting School & Veiligheid
Kosten: geen

 

Tentoonstellingen en evenementen

 

Het Comenius Museum: themalezingen bij de tentoonstelling “Reformpedagogiek op de schouders van Comenius”

Wat heeft de Reformpedagogiek met Comenius te maken? En welke onderlinge relaties waren er tussen Maria Montessori en de andere reformpedagogen? Het Comenius Museum organiseert themalezingen bij de tentoonstelling “Reformpedagogiek op de schouders van Comenius”. In deze pedagogische ontmoetingen maak je kennis met belangrijke reformpedagogen, hun ideeën over opvoeding en hun betekenis voor de school van morgen.

Data: Donderdag 22 oktober, "Freinet ontmoet Petersen". Sprekers: Jimke Nicolai en Freek Velthausz. Donderdag 19 november, "Montessori ontmoet de pedagogiek". Spreker: Anastasia Dingarten. Donderdag 14 januari 2021, "Parkhurst ontmoet Steiner". Sprekers: nnb.
Tijd: 19.00 uur inloop met koffie en thee, 19.15 uur start rondleiding door museum en mausoleum, 19.45-21.00 uur lezing en discussie.
Kosten: Prijs inclusief rondleiding en koffie/thee: € 12,50 – MJK: € 3,50. 

In verband met Covid-19 is het aantal plaatsen beperkt. Aanmelden kan via info@comeniusmuseum.nl.

 

Week van de Mediawijsheid

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) kunnen leerlingen uitvinden hoe ze media kunnen gebruiken om het beste uit zichzelf te halen. Dat is voor iedereen anders; de een gebruikt allerlei apps om tot rust te komen of fit te worden, terwijl de ander stress en slaaptekort ophoopt door de druk altijd bereikbaar te zijn. Met jouw klas of school meedoen kan op verschillende manieren, kijk op weekvandemediawijsheid.nl/onderwijs/ voor tips en inspiratie.

 

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar redactie@didactiefonline.nl.

Click here to revoke the Cookie consent