Nieuws

Agenda

Tekst Hannah Wolff
Gepubliceerd op 25-10-2017 Gewijzigd op 23-01-2020
Wat staat er allemaal te gebeuren dit schooljaar? Wij zetten het voor je op een rij! Workshops, lezingen, congressen, maar ook speciale dagen en weken. Handig gesorteerd per onderwerp. We werken de agenda wekelijks bij.

De agenda is opgedeeld in verschillende categorieën. Klik hieronder op een van de thema's om direct de evenementen in de betreffende categorie te bekijken. 

Sociaal-emotioneel

Didactiek en vakinhoud

Onderzoek en ontwikkeling

Tentoonstellingen en evenementen

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sociaal-emotioneel

Bezield en bezielend onderwijs. Pedagogiek van onderbreking en verbinding

Lectorale rede Hester IJsseling, lector Professionaliseren met hart en ziel aan de Thomas More Hogeschool in Rotterdam. In discussies over onderwijs duiken de termen kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming geregeld op, sinds Gert Biesta in 2012 zijn drieslag in het Nederlandse onderwijsdebat introduceerde. Maar wat we met persoonsvorming moeten beginnen, daarover is nog veel onduidelijkheid. IJsseling doet onderzoek op dit terrein.

Datum: 27 januari 2020
Locatie: Thomas More Hogeschool
Organisator: Thomas More Hogeschool
Kosten: gratis (wel aanmelden) 

 

Naar inclusiever onderwijs

Startconferentie voor scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs die stappen willen zetten of hebben gezet naar inclusiever onderwijs.

Er zijn meer dan 30 workshops met praktijkvoorbeelden uit alle onderwijssectoren, met bijzondere aandacht voor de uitvoeringspraktijk, leidinggeven aan processen van verandering, de zorgstructuur, steun voor en professionalisering van medewerkers, samenwerking met ouders, verbinding en samenwerking tussen regulier en speciaal onderwijs, en de relatie met gemeenten, samenwerkingsverbanden en andere partnerinstellingen zoals zorg/jeugdhulp, welzijn en opvang.
De conferentie is bedoeld voor professionals, leidinggevenden en bestuurders in het onderwijs, gemeenten en organisaties in zorg/jeugdhulp, welzijn en opvang. Voor meer informatie over het programma en aanmelding

Datum: 12 februari 2020
Locatie: SPANT! Congrescentrum, Bussum
Organisator: VOS/ABB, Verus/LVGS, NCOJ en samenwerkingspartners
Kosten: € 195,-

 

Didactiek en vakinhoud

Handschriftonderwijs

Dit symposium vindt plaats aan he eind van de Week van het handschrift. Luister naar de motiverende boodschap van prof. dr. Erik Scherder, pak samen met Gerdineke van Silfhout van SLO waardevolle schrijfkansen, laat je inspirerend meenemen in het model van handschrifteducatie door Else Kooijman en ontdek een vernieuwende schrijftest met Margo van Hartingsveldt.Ga dieper in op de basis van het leren schrijven en schrijfstoornissen inclusief preventie daarvan.

Datum: 24 januari 2020
Locatie: Congrescentrum Hogeschool Driestar, Gouda
Organisator: ConcepThink - Social Development i.s.m. Platform Handschriftontwikkeling
Kosten: € 150,-.

 

Winterschool 2020 – Breng wetenschap in de klas!

Tijdens deze professionaliseringsdag op de Radboud Universiteit in Nijmegen vinden leraren basisonderwijs handvatten en inspiratie om wetenschap de klas in te brengen.

Datum: 29 januari 2020
Locatie: Radboud Universiteit, Nijmegen
Organisator: Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit
Kosten: € 110,- incluis het nieuwste boek uit de reeks 'Wetenschappelijke doorbraken de klas in' (Sport, slimme computers en automatisch gedrag, januari 2020)

 

Workshop Historische Context Het Britse Rijk op 7 februari. 

Jaap Verheul, Amerikadeskundige en hoofddocent cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, gaat in op de Historische Context van het Britse Rijk. Dat wordt afgewisseld met diverse werkvormen die passen bij de Historische Context onder leiding van Hanneke Tuithof, in samenwerking met docenten Bob Molenberg en Anne Marijn Damstra. 

Datum: vrijdagmiddag 7 februari 2020 van 13.00 tot 17.00
Locatie: Universiteit Utrecht.
Organisator: Universiteit Utrecht
Kosten: 200 euro inclusief werkmateriaal en bewijs van deelname. Inschrijving & informatie bij Hanneke Tuithof h.tuithhof@uu.nl.


 

Conferentie: De ib’er in de schijnwerpers

Er zijn drie overkoepelende thema’s op het congres. Over elk van deze thema’s is een plenaire lezing van TED-talk sprekers en zijn er interactieve sessies. Over professionalisering spreekt Eva Naaijkens, Linda van den Bergh over positionering, en Dolf van Veen (Passend onderwijs) over partnerschap. In de deelsessies wordt onder meer aandacht besteed aan IKC’s, referentieniveaus en samenwerking met jeugdzorg. De conferentie vindt driemaal plaats, op locatie van de partners van LBBO

Datum: 6 maart 2020
Locatie: Universiteit Utrecht
Aanbieder: LBBO, i.s.m. Universiteit Utrecht
Kosten: Leden: € 160,-. Niet leden € 195,-.

 

Onderzoek en ontwikkeling

Onderzoek PO

Op woensdag 5 februari 2020 is de eerste editie van de PO conferentie Provincie Utrecht. De conferentie is een ontmoetingsplek voor leerkrachten in het basisonderwijs, pabo-docenten, schoolleiders en onderzoekers. Leerkrachten presenteren innovatieve ‘good practices’ en praktijkgericht onderzoek. Onderzoekers presenteren hun werk over vraagstukken die direct relevant zijn voor de onderwijspraktijk.

Datum: 5 februari 2020
Locatie: Hogeschool Domstad, Utrecht
Organisator: Hogeschool Utrecht, Marnix Academie, Universiteit Utrecht en de schoolbesturen van het PO Partnerschap Provincie Utrecht
Kosten: € 39,-. Studenten betalen een verlaagd tarief van € 20,-, en leerkracht-stagiairs kunnen kosteloos deelnemen. ​De onderstaande schoolbesturen uit het PO Partnerschap dragen de kosten voor hun personeel

 

IPON 2020

Op dit tienjarige jubileum zijn er weer vele nieuwe en innovatieve initiatieven op het gebied van onderwijsinnovatie & professionalisering. Voor iedereen die bij het onderwijs betrokken is en bij de les wil blijven op gebied van onderwijsinnovatie en ICT-toepassingen en -diensten. Het doel van IPON is om het gebruik van de nieuwste toepassingen binnen het onderwijs  te presenteren. Dit geldt voor educatieve methodes, (adaptieve) leermiddelen maar ook voor hardware en software. Op het programma workshops, presentaties en keynotes met onderwerpen als learning analytics, social media in de klas, kunstmatige intelligentie, digitale identiteit, mediawijsheid, gamification, etc. 

Datum: woensdag 5 en donderdag 6 februari 2020
Locatie: Jaarbeurs Utrecht
Organisator: Stichting IPON
Kosten: geen, aanmelden kan via dit formulier 

 

Velon Congres 2020

Het thema van het jaarlijkse congres van lerarenopleiders is dit jaar Grensverleggend leraren opleiden. Vernieuwing van het onderwijs en het stelsel staat centraal.

Datum: 16 en 17 maart 2020
Locatie: De Harmonie en de Neushoorn in Leeuwarden
Organisator: Velon
Kosten: Velon-leden min. € 255,- tot max € 385,- bij inschrijving voor 13 januari, daarna €  285,- tot €  445,-; studenten € 100/195,-

 

ORD 2020

De 50ste editie van de Onderwijs Research Dagen staat in het thema van interactie. Onderzoekers presenteren en bediscussiëren hun nieuwste projecten en bevindingen in onder andere brainstormsessie, lezingen en hackatons. 

Datum: 24 tot 26 juni 2020
Locatie: Universiteit Utrecht
Organisator: Universiteit Utrecht, De Hogeschool Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht
Kosten: registratie is nog niet geopend, houd ord2020.nl/registratie/ in de gaten voor meer informatie.

 

 

10 jaar Making shift happen

hoe kunnen wij alle leerlingen zoveel mogelijk gelijke kansen bieden? Making Shift Happen 2020: Closing the Gap zoomt in op allerlei facetten van gelijke kansen, zoals het curriculum en leraarverwachtingen. Een deel van de sprekers is al bekend: Christine Rubie-Davies, David Didau, Herman van de Werfhorst en Martin Ringenaldus

Datum: 25 november 2020
Locatie: EYE Amsterdam
Organisator: Academica Business College
Kosten:  tot 1 maart vroegboekkorting: ticket docent € 300,- regulier € 400. Zie: academicabusiness.college/making-shift-happen/.

 

Tentoonstellingen en evenementen

Internationaal Film Festival Rotterdam

Op het jaarlijkse IFFR is een grote rol weggelegd voor educatie: hoe zet je als docent film in als leshulpmiddel, hoe maak je kinderen enthousiast voor film en wat is de impact van film op je culturele ontwikkeling? Er zijn educatieprogramma’s voor primair, voortgezet en hoger onderwijs, waaronder workshops en schoolbezoek naar IFFR in 2020, maar ook het gemaakte lesmateriaal van het IFFR 2019 is op de site te vinden.

Datum: 22 januari t/m 2 februari 2020
Locatie: verschillende locaties in Rotterdam
Organisator: IFFR
Kosten: variërend, zie iffr.com/nl/educatie voor het programma en lesmateriaal

 

Bevrijd, en toen… lezingenserie Helden & Schurken 2020

Voor de veertiende keer organiseert het Verzetsmuseum Amsterdam de serie Helden & Schurken. In 2020, in het kader van 75 jaar bevrijding, gaan de lezingen over de rechteloze periode vlak na de oorlog. De lezingen zijn op woensdag en duren anderhalf uur, van 15:30-17:00. 

Datum: 19 februari (Bewariërs) 18 maart (Afrekening met collaborateurs), 15 april (terugkeer uit de arbeidsinzet), 20 mei (Indonesië: Bersiap).
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam
Organisator: het Verzetsmuseum Amsterdam, Historisch Nieuwsblad, NIOD en de VPRO
Kosten: € 14,- regulier ticket. € 10,- met een museumkaart, voor studenten kosteloos. Zie: verzetsmuseum.org/museum/nl/bezoekersinfo/activiteiten/2020/helden-schurken-2020.

 

Nieuwe kernwaarden openbaar onderwijs

De nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs zijn opgesteld samen met de leden van Vos/ABB en VOO en worden feestelijk gelanceerd op het congres Wat is jouw verhaal?!  Het congres met het motto Wat is jouw verhaal?! is midden in de School!Week, de jaarlijkse campagneweek waarin het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs zich op de kaart zet.

Datum: 18 maart 2020
Locatie: Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
Organisator: Vos/ABB en VOO
Kosten: gratis

 

Nationale studiedag alumnirelaties

De Nationale Studiedag Alumnirelaties zich op het mbo en hbo: hoe kunnen alumni bijdragen aan het curriculum, wat zijn de voordelen van het onderhouden van goed contact? Tijdens de studiedag zal de nadruk liggen op het opzetten van duurzaam alumnibeleid. Het programma opent met een keynote over de belangrijkste aspecten van alumnibeleid. Daarna kun je onder leiding van een “alumni-officier” een opzet voor een beleidsplan maken.

Datum: 19 maart 2020
Locatie: Metaal Kathedraal, Utrecht
Organisator: Like2Share
Kosten: € 345,- excl. btw, aanmelden kan hier

 

 

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar redactie@didactiefonline.nl.

Click here to revoke the Cookie consent