Nieuws

Agenda

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 25-08-2017 Gewijzigd op 15-01-2019
Wat staat er allemaal te gebeuren dit schooljaar? Wij zetten het voor je op een rij! Workshops, lezingen, congressen, maar ook speciale dagen en weken. Handig gesorteerd per onderwerp. We werken de agenda maandelijks bij.

De agenda is opgedeeld in verschillende categorieën. Klik hieronder op een van de thema's om direct de evenementen in de betreffende categorie te bekijken. 

Sociaal-emotioneel

Leerproblemen

Didactiek en vakinhoud

Onderzoek en ontwikkeling

Overig

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sociaal-emotioneel

Congres Mindset

Het congres over mindset staat dit jaar in het teken van de mindset van mensen die anders zijn dan anderen. De sprekers zullen het hebben over het brein, de invloed van emoties op mindset, en het cognitief vermogen. Ook zijn er deelsessies bij te wonen, over talentontwikkeling, mindset interventies en mindset bij hoogbegaafden. 

Datum: 16 januari 2019 van 10:00-17:00 uur
Locatie: Pullman Cocagne, Eindhoven
Aanbieder: Euregionaal Congresburo
Kosten: € 270,- ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 1 oktober 2018 (daarna € 295,- ex. 21% BTW). Aanmelden kan via dit inschrijfformulier.

 

Middagsymposium: Faalangst op school en in de les

Dit middagsymposium gaat over de noodzaak en praktische aanpak van faalangst in de les. Daarnaast worden er methodieken gepresenteerd die grotere succeservaringen bij leerlingen met faalangst hebben dan de gebruikelijke aanpak. Met lezingen van psychotherapeut en auteur Herberd Prinsen en faalangstdeskundige Ard Nieuwenbroek. Voor leerkrachten en docenten in PO en VO, internbegeleiders, leerlingbegeleiders, faalangsttrainers, zorg coördinatoren, begeleiders in de zorg en ouders.

Datum: 23 januari 2019
Locatie: De Poorterij, Zaltbommel
Aanbieder: Loyaal Leven
Kosten: vanaf € 170,-

 

Middagsymposium: Help! Ik ben verlegen

Hoe ga je om met verlegen kinderen? Waar komt die verlegenheid vandaan, en hoe uit die zich? Op deze en meer vragen gaat dit symposium in. Het programma is volledig plenair, met lezingen over selectief mutisme, in gesprek gaan met verlegen kinderen en bronnen van verlegenheid.
Voor leerkrachten en docenten in PO en VO, internbegeleiders, leerlingbegeleiders, faalangsttrainers, zorg coördinatoren, begeleiders in de zorg en ouders.

Datum: 20 maart 2019
Locatie: De Poorterij, Zaltbommel
Aanbieder: Loyaal Leven
Kosten: vanaf € 170,-

 

5e congres (Psycho)Trauma

Traumatische ervaringen kunnen verregaande en langdurige gevolgen hebben, zeker bij kinderen en jongvolwassenen. Dit congres maakt je weer up-to-date wat betreft onderzoek naar trauma's en vertaalt de resultaten naar de praktijk. Want wat kun je als professional doen om kinderen of jongeren met trauma's te helpen? Het congres is dan ook bedoeld voor een ieder die met getraumatiseerde kinderen of jongeren te maken kan krijgen. 

Datum: 28 maart 2019, van 9.00 - 16.15
Locatie: Aristo, Amsterdam
Aanbieder: Logacom
Kosten: € 295,- excl. btw, bij aanmelding vóór 19 januari ontvang je 10% korting. Studenten krijgen €59,- korting. Zie voor overige kortingen de voorwaarden. Aanmelden kan hier.

 

Jaarlijks Congres Angst bij kinderen en jongvolwassenen

Tijdens de derde editie van dit congres ligt de focus op school- en sociale angst. Er wordt zowel aandacht besteed aan de oorzaken en definities van schoolangst en sociale angst, als aan de praktische kant: hoe ga je hier als leerkracht, intern begeleider of hulpverlener mee om? 

Datum: 4 april 2019, van 10.00 - 16.30 uur
Locatie: Pullman Cocagne, Eindhoven
Aanbieder: Euregionaal Congresburo
Kosten: € 270,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 31 december 2018 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW). Schrijf je hier in.

 

Congres Overvraging, stress en burnout bij kinderen en tieners

Dit congres van het Euregionaal Congresburo gaat o.a. in op de verschillende oorzaken van stress bij kinderen en jongeren. Welke rol speelt bijvoorbeeld social media hierin? En hoe dragen keuzestress en prestatiedruk hieraan bij? 
Leerkrachten, begeleiders en hulpverleners krijgen bovendien handvatten om stress en burn-outs te bij kinderen en jongeren te voorkomen en verminderen. 

Datum: 11 april 2019, van 10.00 - 16.30 uur
Locatie: Jaarbeurs, Utrecht
Aanbieder: Euregionaal Congresburo
Kosten: € 270,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 februari 2019 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW). Schrijf je hier in.

 

Middagsymposium: Vechtende ouders en wanhopige kinderen

Tijdens dit symposium worden de mogelijkheden verkend hoe je als school, zonder therapeutisch te handelen, van betekenis kan zijn voor uiterst kwetsbare leerlingen die de dupe worden van ruziënde of scheidende ouders. Dat gebeurt vanuit een praktijktheoretisch perspectief, aangevuld met concrete tips en suggesties. Voor begeleiders in het basis en voortgezet onderwijs.

Datum: 17 april 2019
Locatie: De Poorterij, Zaltbommel
Aanbieder: Loyaal Leven
Kosten: vanaf € 170,-

 

Leerproblemen

Nationale Dyslexie Conferentie

De meest recente inzichten uit onderzoek en praktische adviezen en ervaringen komen aan bod tijdens deze conferentie. Hoe kunnen we het onderwijs het best vormgeven voor leerlingen met leesproblemen en welke interventies zijn nu echt effectief? En kunnen we alleen compenserende maatregelen treffen, of valt er zelfs preventief iets te doen voor dyslectische leerlingen? 

Datum: 27 maart 2019, 10.00 - 16.00 uur
Locatie: Pathé, Ede
Aanbieder: Lexima Academie
Kosten: €229,00 incl. BTW wanneer je je inschrijft vóór 14 januari, daarna €279,00 incl. BTW. Bij deelname van minimaal 5 personen van dezelfde school/organisatie ontvang je een korting van €30 per persoon. Studenten krijgen 50% korting. Meld je hier aan.

 

Didactiek en vakinhoud

Beladen onderwerpen in de klas: wat heeft de wetenschap u te bieden?

Op 17 januari organiseert het IISG een middag voor docenten over het Nederlandse slavernijverleden en koloniale geschiedenis. Die onderwerpen kunnen voor beroering zorgen in de klas. Tegelijkertijd staat de wetenschap niet stil. Wat kunnen wetenschappers en docenten doen om deze onderwerpen bespreekbaar te maken?

Datum: 17 januari 2019, van 16.30 tot 18.00 uur
Locatie:  IISG, Amsterdam
Organisator: IISG
Kosten: geenwel graag aanmelden via secretar@iisg.nl

 

Conferentie 'Gamedidactiek: Hands on!'

Voor onderwijsprofessionals en trainers uit alle geledingen en onderwijsniveaus, organiseren Hogeschool Utrecht en Saganet op 23 januari 2019 de conferentie: ‘Gamedidactiek: Hands on!’ De bezoekers krijgen antwoord op vragen als: Wat voegt een spel toe aan jouw lessen? Hoe kun je spellen of games effectief inzetten in je les? En hoe kun jij mórgen met games aan de slag in jouw les?
Gastspreker tijdens de conferentie is Pedro de Bruyckere, verder zijn er een GameJam waarin je je eigen game kunt maken, verschillende workshops en een markt. 

Datum: 23 januari 2019, van 10.00 tot 16.30 uur
Locatie: Marinus Ruppertgebouw, Uithof Universiteit Utrecht
Organisator: Hogeschool Utrecht en Saganet
Kosten: €22,50 in voorverkoop, €27,50 aan de kassa. Tickets koop je hier.

 

Good Practice Day Talen

De sectie ICLONPlus (Nascholing) organiseert voor de negentiende keer een Good Practice Day Talen: dé plek waar docenten de mogelijkheid wordt geboden met elkaar vakdidactische inzichten te delen en op de hoogte te blijven van onderwijsvernieuwingen. Deze nascholingsdag is bestemd voor docenten havo/vwo in de vakken Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans en Chinees.

Datum: vrijdag 25 januari 2019
Locatie: Het Pieter de la Courtgebouw, Leiden
Organisator: ICLONPlus
Kosten: €215 inclusief lunch. Voor studenten van een lerarenopleiding geldt een gereduceerd tarief van €100. Aanmelden kan middels dit formulier.

 

VGN Jubileumcongres 2019

Tijdens dit jubileumcongres van de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland staan de leraar en de leerling in het zonnetje. Want om hen draait het allemaal. Als het er om gaat de leerling te enthousiasmeren, wat kan de geschiedenisdocent dan verbeteren of juist handhaven in de dagelijkse onderwijspraktijk? Zien we continuïteit of verandering in het geschiedenisonderwijs van de afgelopen zestig jaar? Welke didactische werkvormen houden het geschiedenisonderwijs actueel en relevant in de eenentwintigste eeuw? Op het congres ontmoeten de grote didactische, onderwijskundige en historisch-maatschappelijke thema’s en debatten van de laatste zestig jaar elkaar. Het congres zal met lezingen en nascholingsworkshops antwoord geven op de vraag wat dit allemaal voor de leerlingen en docenten betekent, voor vandaag en morgen.

Datum: 15 maart 2019, van 9.15 tot 16.30 uur
Locatie:  Museum Slot Loevestein, Poederoijen
Organisator: VGN
Kosten: €225 euro voor VGN-leden en €250 euro voor niet-leden (inclusief catering, werkmateriaal en nascholingscertificaat). Aanmelden kan hier.

 

OGO Conferentie 2019 ‘Net echt!’ Sociaal culturele praktijken verbinden

Sociaal-culturele praktijken zijn praktijken die ook in de 'echte wereld' te vinden zijn, zoals een bakkerij of de voetbalclub. Deze praktijken bieden mogelijkheden voor het verbinden van verschillende vakinhouden, goede verbindingen tussen de leerkracht en leerlingen en leerlingen onderling, en goede verbindingen met de omgeving rond de school. Er zijn lezingen waarin sociaal-culturele praktijken vanuit de onderwijspraktijk, lerarenopleiding en wetenschap worden besproken. Ook zijn er workshops, waarin het bijvoorbeeld gaat over het werken in units, op een positieve manier gebruik maken van de etnische diversiteit in de klas en het bevorderen van redeneren bij Wetenschap en Technologie.

Datum: 20 maart 2019
Locatie: Congrescentrum de Reehorst, Ede
Organisator: OGO academie
Kosten: verschillende, zie hier voor meer informatie en opgeven.

 

Onderwijsconferentie 'De zes rollen van de leraar'

Hoe kun je als leraar in het vo de zelfregulering van je leerlingen verbeteren? Aan de hand van haar nieuwste boek 'De zes rollen van de leraar' gaat gastspreker Martie Slooter in op de rol die reflectie hierin kan spelen. Na de lezing kun je deelnemen aan verschillende workshops. 

Datum: 23 maart 2019, van 12.30 tot 16.30 uur
Locatie:  Congrescentrum Hanze Plaza, Groningen
Organisator: NHL Stenden Hogeschool
Kosten: €125,- per persoon. Inschrijven kan hier

 

Bootconferentie 'Buurtaal voor allemaal'

Op 26 maart organiseert het Kenniscentrum op de Dag van de Duitse taal de Bootconferentie ‘Buurtaal voor allemaal’ met het thema Praktisch Deutsch/NL? Ja, gerne!. De conferentie vindt plaats op een boot, die van Tolkamer (ten zuidoosten van Arnhem) naar Emmerich vaart en weer terug. Aan boord vinden verschillende workshops en presentaties plaats, wat er in Emmerich aan land gebeurt wordt later bekend gemaakt. 

Datum: Dinsdag 26 maart 2019, van 09:00 tot 18:00 uur
Locatie: Schip Graaf van Bylant bij Rederij Witjes, Tolkamer
Organisator: Nuffic
Kosten: geen, schrijf je hier in

 

Bètatechniekdag 2019

Het thema van 2019 is ‘Stilstaan bij beweging’. Dit thema komt op een inspirerende manier aan bod in de openingslezing van Theo Jansen over zijn wonderbaarlijke strandbeesten, gemaakt van pvc-buizen. In de vele workshops waaruit gekozen kan worden, zullen we op allerlei manieren stilstaan bij beweging. Zo zijn er manieren om bewegingen te onderzoeken en te ontwerpen, nieuwe leerlingactiviteiten die u in de klas kunt toepassen, manieren om de leerlingen in beweging te krijgen binnen en buiten uw leslokaal, en wordt u geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bèta- en techniekonderwijs.

Datum: 28 maart, van 9.00 tot 17.00 uur
Locatie: Bouw&Infra Park, Harderwijk
Organisator: NVON
Kosten: NVON-leden betalen €165, niet-leden €250, en studenten €75. Inschrijving start binnenkort. 

 

Congres het Jonge Kind 2019

Op woensdag 3 april 2019 is de vierde editie van het landelijk congres Jonge kind. Het thema dat dit jaar centraal staat is 'spel verbindt'. We starten met de inspirerende lezing 'Verbondenheid als antwoord' van pedagoog en auteur Marcel van Herpen. Vervolgens zijn er dertig workshops, lezingen en inspirerende praktijkvoorbeelden van specialisten of collega’s, waar je in drie rondes uit kunt kiezen. 

Datum: woensdag 3 april 2019
Locatie: Spant, Bussum
Organisator: AOb en HJK
Kosten: € 225. Kortingsprijs leden AOb en abonnees HJK € 195. Aanmelden kan hier.

 

Congres Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs

Het thema dit jaar is ‘de academische leerkracht als sterke schakel.’ Ze gaan hierop in met sprekers zoals Michel Rog (CDA) en Jelle Kaldewaij (NRO), in de middag zijn er workshops over onder andere pedagogische idealen in het onderwijs en formatief evalueren van 21e-eeuwse vaardigheden.


Datum: zaterdag 6 april 2019
Locatie:  Basisschool Wereldkidz Tweesprong, Maarssen.
Organisator: Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs (BAB)
Kosten€ 25, en voor leden gratis. Aanmelden kan hier.

 

Lezen Centraal 2019

Op Lezen Centraal 2019 keert Stichting Lezen terug naar de basis: naar proza en poëzie als kunstwerk. In de ijver om de functionele waarde van lezen en leesbevordering over het voetlicht te brengen, dreigen we soms uit het oog te verliezen waar het om gaat: om de schoonheid en de kracht van boeken, gedichten en verhalen. Dat is het thema van Lezen Centraal 2019 waarvoor we onder anderen Joke Hermsen, Bas Maliepaard en Frenk van der Linden hebben uitgenodigd. 

Datum: 10 april 2019
Locatie: Tivoli Vredenburg, Utrecht
Organisator: Stichting Lezen
Kosten: nog onbekend, inschrijving en meer informatie volgt.

 

Toetsrevolutiecongres #5: 'Talen!'

Hoe geef je formatief toetsen vorm bij taalonderwijs? Hoe kun je de formatieve cyclus vormgeven rond kijk-, luister-, lees en spreekvaardigheden? Dit zijn vragen waar veel docenten die lesgeven in Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans mee te maken hebben nu scholen aan de slag willen met formatief toetsen. Op dit congres wordt stilgestaan bij die vragen, met veel ruimte voor best practices van leraren, secties en scholen. Met sessies van onder anderen René Kneyber en Martin Ringenaldus.

Datum: 11 april 2019
Locatie: volgt nog, omgeving Utrecht 
Organisator: Toetsrevolutie
Kosten: € 399. Inschrijven kan hier.

 

Onderzoek en ontwikkeling

'De Groeischool'

Niets mooier dan werken op een school waar iedereen elkaar benadert vanuit ‘groei’; we zijn immers allemaal mensen in ontwikkeling. Zo’n school is geen utopie; het is een ambitie waar je gericht mee aan de slag kan. Vier schrijvers hebben een handzaam boek geschreven hoe je dat doet. Deze ‘snelcursus’ helpt jou dit toe te passen in je eigen school! Ook ouders van leerlingen zijn van harte welkom.

Datum: 16 januari 2019, van 15.00 tot 18.00 uur
Locatie: Maaspodium, Rotterdam
Organisator: Leraren met Lef
Kosten: €68,- inclusief het boek De Groeischool à €19,50. Aanmelden via info@lerarenmetlef.nl.

 

OnderwijsInzicht

Kennisnet organiseert samen met de PO-Raad en de VO-raad OnderwijsInzicht, hét congres over innovatie en ict in het onderwijs. Wat betekenen alle technologische ontwikkelingen voor het onderwijs? De keynote sprekers gaan onder andere in op kunstmatige intelligentie, robotica, adaptief leermateriaal en digitale toetsing.

Datum: vrijdag 18 januari 2019
Locatie: Supernova, Jaarbeurs Utrecht
Organisator: Kennisnet, VO-Raad, PO-Raad
Kosten: gratis voor de schoolbestuurder, schoolleider en ict-verantwoordelijke in het onderwijs. Leveranciers betalen een bijdrage van €75,00. Aanmelden kan hier.

 

NOT 2019: De sleutel voor beter onderwijs

De Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) is het grootste event voor onderwijzend Nederland en richt zich op kinderopvang, po, vo en mbo. Er is weer een vol programma, verdeeld in drie categorieën: de Onderwijsacademie met inhoudelijke sessies, het Theaterprogramma met presentaties en workshops, en het Young Professionals programma speciaal voor de beginnende leraren. Zelf geven wij ook workshops, over doorlopende leerlijnen en ouderbetrokkenheid.

Datum: 22-26 januari 2019
Locatie: Jaarbeurs Utrecht
Kosten: Gratis, registreren kan hier 

 

10 jaar Winterschool

Tijdens de Winterschool enthousiasmeert de Radboud Universiteit leraren in het basisonderwijs om wetenschap de klas in te brengen. In de ochtend zijn er drie lezingen, over DNA, wonderkinderen en waarnemen & bewegen, en in de middag kiezen leraren twee workshops waarin didactiek en praktische invulling van W&T-onderwijs centraal staan. Voor leraren uit het basisonderwijs, pabo-docenten en pabo-studenten.

Datum: 23 januari 2019
Locatie: campus Radboud Universiteit, Nijmegen
Aanbieder: Radboud Universiteit
Kosten: € 110,- inclusief de lunch en het nieuwste boek uit de reeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in.’ Aanmelden kan hier.

 

Bildungsconferentie ‘Burgerschap, wat is dat eigenlijk?’

Onderwijsminister Arie Slob gaat de wet voor het vak burgerschap in het primair en voortgezet onderwijs aanpassen. De lessen zijn volgens hem te vrijblijvend en de huidige regels geven ‘te weinig richting'. Vandaar een bildungsconferentie over dilemma’s in het burgerschapsonderwijs.

Datum: 2 februari 2019, van 10:00 tot 17:00
Locatie: Landgoed ISVW, Leusden
Organisator: ISVW
Kosten: €125,-. Studenten betalen €20,-. Inschrijven kan hier. 

 

Congres Robotica en Kunstmatige Intelligentie & Onderwijs

Technologie biedt het onderwijs veel kansen. Maar ook zet het ons soms voor het blok. Welke banen zijn future-proof? Waar gaan we heen? Wat maakt dit uit voor hoe we ons onderwijs inrichten? Maar ook: wat kunnen robotica en kunstmatige intelligentie betekenen voor het onderwijs zelf? Op deze en meer vragen krijgt u antwoord, in een gevarieerd programma met presentaties, workshops, en ruimte om te netwerken. Voor po, vo en wo.

Datum: donderdag 7 februari 2019
Locatie: Museum voor Communicatie in Den Haag
Organisator: Like2Share
Kosten: €295,00 exclusief BTW, onafhankelijk van het onderwijstype. Aanmelden kan hier.

 

AVS Congres 'Leiderschap in 4D'

Als schoolleider ben je de spin in het web. Je vervult een sleutelpositie tussen de werkvloer en het bestuur, tussen uitvoering en beleid, tussen binnen- en buitenwereld. Je richt je voelsprieten op je team, leerlingen, ouders, organisatie en maatschappij. Daarvoor is (4D-)leiderschap essentieel. Leiderschap in 4D, dat is de toekomst! De (plenaire) sessie en workshops zijn onderverdeeld in de 4D-thema’s: duidelijk, dichtbij, delend en dynamisch leiderschap. Elk thema beschikt over een grotere plenaire sessie (met toonaangevende sprekers als Jeroen Driessen, Antoon Sturkenboom en Zachary Walker), met daarnaast workshops en sessies.

Datum: 15 maart 2019
Locatie: NBC, Nieuwegein
Organisator: AVS
Kosten: AVS-leden betalen €235,- bij aanmelden voor 31 januari, daarna €270. Niet leden betalen €480 bij aanmelding voor 31 januari, daarna €570. Leden mogen voor € 295 één introducé meenemen. Meld je hier aan.

 

Velon/VELOV Congres

Wat betekent opleiden voor de toekomst voor kinderen en jongeren? Wat betekent dit voor de lerarenopleidingen en voor ons als lerarenopleiders? Welke ontwikkelingen zijn er gaande, waar spelen we op in en welke afwegingen maken we daarbij? Moet onderwijs, moet een lerarenopleiding voorop lopen of juist een kritische tegenkracht vormen? Deze vragen staan centraal tijdens het Velon/VELOV Congres 2019. Twee dagen lang kennis, ervaringen en voorbeelden uitwisselen, om te reflecteren, inspireren en creëren. 

Datum: 18-19 maart 2019
Locatie: Chassé Theater, Breda
Organisator:  o.a. Velon, VELOV en verschillende lerarenopleidingen
Kosten: Verschillend, zie website voor informatie en registratie.

 

Puur Pedagogiek

Puur pedagogiek is het congres van de NVO waarop je bijgepraat wordt over recente wetenschappelijk pedagogische inzichten. Het thema is dit jaar: ‘Pedagogische Allianties. Samen op weg naar maatwerk.’ In de ochtend is er een plenair programma en reikt de NVO-de jaarlijkse thesisprijzen uit aan veelbelovend jong pedagogisch talent. Het middaggedeelte is verdeeld in drie thema's: ontwikkeling, onderwijs en gedrag. Je kunt zelf een aantrekkelijk programma samenstellen door een keuze te maken uit in totaal negen deelsessies.

Datum: vrijdag 29 maart
Locatie: De Reehorst, Ede
Organisator: NVO & Radboud Universiteit Nijmegen
Kosten: nog onbekend, inschrijving nog gesloten.

 

Inaugurele rede Anouke Bakx

Anouke Bakx, bij Didactief bekend van onder andere ‘Hoe motiveer je begaafde kinderen?’, zal op 12 april haar hoogleraarsambt aanvaarden met het uitspreken van de rede ‘Begaafde leerling zoekt leerkracht.’ Aanmelden kan vanaf januari, verdere informatie volgt nog.

Datum: 12 april 2019
Locatie: Aula Radboud Universiteit
Aanbieder: Radboud Universiteit
Kosten: Gratis, aanmelding gaat in januari van start.

 

Overig

 

 

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar redactie@didactiefonline.nl.

Click here to revoke the Cookie consent