Nieuws

Agenda

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 25-10-2017 Gewijzigd op 21-09-2023
Wat kun je de komende tijd aan evenementen en masterclasses verwachten? Lees erover in de agenda, waarin we je tippen over workshops, lezingen, congressen, of speciale dagen en weken die jou als professional mogelijk wel interesseren. Op een rijtje geselecteerd door Didactief.  

Onze agenda is chronologisch opgebouwd: hoe verder je naar beneden scrolt, hoe later het wordt. We houden je zo goed mogelijk op de hoogte!


 

Jonge Kind

Conferentie, po onderbouw
Van der Valk hotel, Apeldoorn
27 september 2023, 09:30 – 16:00 uur
€ 279,-

Op deze conferentie georganiseerd door Expertis Onderwijsadviseurs delen prof. dr. Hans van Luit en dr. Cathy van Tuyl hun wetenschappelijke kennis over de invloeden van de omgeving op de ontwikkeling van jonge kinderen. Zij kijken naar rekenonderwijs in groep 1-2 en hoe je de ontwikkeling van kinderen kunt volgen. In de aansluitende workshops leer je onder andere instructie te combineren met spelend onderwijs. Ook de overgang naar groep 3 komt aan de orde.

 

Samenwerking regulier en speciaal onderwijs

Bijeenkomst, po-vo
Plaats nog niet bekend
27 september en 29 november 2023, 13:00 tot 16:00 uur
Kosten niet vermeld

Zie je het wel zitten om speciaal en regulier onderwijs te integreren, of heb je hier ervaring mee? Dan kun daar je op deze bijeenkomsten met gelijkgestemden over doorpraten. De eerste bijeenkomst zal gaan over goede ervaringen met terugplaatsing naar regulier onderwijs. Op de tweede bijeenkomst leer je hoe je dat eigenlijk aanpakt, intensieve samenwerking tussen speciaal en regulier onderwijs.

 

VONK inspiratiemiddag

Workshop, leraren Nederlands
Online
3 oktober 2023, 14:00 tot 17:00 uur
Gratis, inschrijven kan als sectie Nederlands tot 26 september.

Onderzoekende leraren met een Dudoc-Alfabeurs vertellen hun collega’s in twee workshoprondes over de resultaten van hun onderzoek en hoe je dit in de praktijk kan inzetten – het lesmateriaal krijg je erbij. Er is een ruime keuze uit onder andere genregericht lees- en schrijfonderwijs, kritisch denken, diep lezen en leesmotivatie. Georganiseerd door Vakdidactisch Onderzoek Nederlands in de Klas (VONK).

 

Teach Up

Congres, vo-mbo
ROC Mondriaan, Den Haag
3 oktober 2023, 09:30 tot 16:30 uur
€ 150,-

Veel startende leraren vertrekken al snel weer uit het onderwijs. Dat is jammer. Bij Teach Up vertellen ervaren docenten aan starters in het onderwijs (max. 5 jaar ervaring) over hun dagelijkse lespraktijk. Zo krijg jij als starter een schat aan praktische informatie om in je eigen les toe te passen. En sta je met meer zelfvertrouwen voor de klas. Deelnemers kunnen in twee rondes zelf workshops kiezen.

 

NVON

Bèta- en technologiefestival, vo
Bouw & Infra Park, Harderwijk
4 oktober 2023, 09:00 tot 17:00 uur
€ 35 (studenten met lidmaatschap), € 180 (NVON-leden), € 250 (niet-leden)

Het NVON bèta- en technologiefestival legt dit jaar in vier workshoprondes de nadruk op duurzaamheid en de energietransitie, maar het aanbod is veel breder dan dat. Leer bijvoorbeeld hoe je een irrigatiesysteem bouwt en programmeert en hoe je organen op chip inzet in de klas. Naast deze leuke projecten gaat het ook gewoon over doorlopende leerroutes, digitale geletterdheid, digitale toetsing en onderzoekend en ontwerpend leren.

 

Alle kinderen zijn wetenschappers

Webinar, po
Online of VU, Amsterdam
4 oktober, 15:30 – 17:00 uur
Gratis na aanmelding

Op dit webinar van het Wetenschapsknooppunt Amsterdam legt onderzoeker Birgit Bekker uit hoe je kinderen nieuwsgierig maakt naar wetenschap. Want hoewel kinderen van nature nieuwsgierig zijn, denken kinderen nog wel eens dat wetenschap niets voor hen is. Vooral als ze opgroeien in een omgeving waar ze er niet mee in aanraking komen. Bekker kijkt met je naar sociale achtergrond, stereotypen over wetenschap en kansenongelijkheid. Ze zal ook lesmateriaal delen waarmee kinderen spelenderwijs wetenschap kunnen beoefenen.

 

Nacht van de Leraar

Avondprogramma, po-vo
PLNT (Langegracht 70), Leiden
5 oktober 2023, 17:00 tot 21:00 uur
Kosten niet vermeld

Op deze avond met workshop naar keuze leer jij hoe je leerlingen verleidt tot leren. Het thema ‘verleiden’ wordt van verschillende kanten bekeken. Zo kun je leren hoe jij jezelf kan verleiden om les te blijven geven, hoe je kinderen helpt die het moeilijk hebben, en natuurlijk hoe je leerlingen motiveert om te leren, bijvoorbeeld via storytelling.

 

Jubileum PO-congres

Congres, po
Jaarbeurs, Utrecht
10 oktober 2023, 10:00 – 17:00 uur
vanaf € 395,-

De meest gewaardeerde sprekers van de afgelopen tien PO-congressen kijken op dit congres in 45 minuten terug op hun eerdere lezing en vooruit naar de toekomst van het onderwijs. Met Pedro De Bruyckere over psychologie en Sjef Drummen over het stellen van eisen aan kinderen.

 

Dylan Wiliam Event

Event, po-hbo
De Werelt, Lunteren
31 oktober, 1 en 2 november 2023
€ 275,- tot € 1300,- afhankelijk van aantal dagdelen.

Dylan Wiliam staat bekend als de bedenker van formatief handelen. Als bekend lerarenopleider en onderzoeker heeft Didactief meermaals over hem gepubliceerd. De kern van zijn gedachtegoed: cijfers geven helpt niet. Maar hoe dan wel, en hoe doe je dat? Dat leer je in drie dagen op dit event van Toetsrevolutie. Op dag één vertelt Wiliam waarom de meeste toetsen zinloos zijn en hoe het wel  moet. Op de ochtend van dag twee leren specifiek schoolleiders hoe zij hun leraren kunnen helpen om hun kennis om te zetten in praktische verbeteringen in hun lespraktijk. In de middag van dag twee vertelt Wiliam hoe formatief handelen werkt. Op de laatste dag leer je hoe je jouw leerlingen leert om zelfstandig te leren, en dat dit niet alleen om discipline gaat maar ook om hulp zoeken, zelfreflectie en jezelf motiveren. Let op: de voertaal op dit event is Engels.

 

Kwaliteit van nieuwkomersonderwijs

Studiedag, nieuwkomersonderwijs
De Eenhoorn, Amersfoort
6 november 2023, 10:00 – 16:00 uur
€ 100,- incl. lunch

Deze studiedag van LOWAN gaat over onderwijskwaliteit in de complexe omgeving van het nieuwkomersonderwijs. Wat zegt de wet, waar is de directie verantwoordelijk voor, en hoe kunnen directie, kwaliteitscoördinatoren, IB en bestuur goed samenwerken? Op deze studiedag leer je het. Bonus is de kwaliteitsscan die kosteloos beschikbaar wordt gesteld aan de deelnemers. Met ruimte voor uitwisseling over kwaliteitszorg op je eigen school.

 

NRO-congres

Congres, po-wo
Jaarbeurs, Utrecht
8 november 2023, 09:00 tot 18:00 uur
€ 69,- incl. btw.

Kom naar het NRO-congres Wegwijs met onderwijs en onderzoek en leer hoe je onderzoeksresultaten in de praktijk kunt brengen. Op dit congres komen negen thema’s aan bod, waar je naar keuze bij aan kunt schuiven. Daarbij vallen een aantal thema’s op: gelijke kansen, technologie in het onderwijs, welzijn en welbevinden en inclusief onderwijs. Zo maakt het in Nederland uit waar je naar school gaat, maakt AI een opmars in het onderwijs, en voelen jonge mensen zich alsof ze in een hogedrukketel zitten. Wat onderzoek over deze thema’s uitwijst en wat je ermee kan in de klas, hoor je op dit congres.

 

Kindcentrum

Congres, vve en po
Spant! in Bussum

8 november 2023
€ 295,- ex btw,

Bij een Integraal Kind Centrum (IKC) zijn kinderopvang, onderwijs, buitenschoolse opvang (bso) en andere voorzieningen opgenomen in één organisatie. Omdat het IKC een relatief nieuw fenomeen is, hebben professionals die er werken veel vragen. Op dit congres leer je over de mogelijkheden op meerdere gebieden: cultuur, sport, talentontwikkeling, kansengelijkheid, inclusief onderwijs. Er zal een infomarkt zijn en twee workshoprondes. Kijk op de website voor het programma en om je aan te melden.

 

Aan de slag met je eigen onderwijsprogramma

Conferentie, po-hbo
Amsterdam
9 november 2023
€ 475,-

Op deze door Toetsrevolutie georganiseerde conferentie ga je samen aan de slag met het ontwikkelen van een eigen onderwijsprogramma. Hoe pak je dat aan, hoe ontwikkel je een visie, maar belangrijker nog: hoe maak je de stap van papier naar praktijk? Dat leer je op deze conferentie. Daarbij kun je zelf aangeven over welk aspect van curriculumontwerp je meer wilt leren. Met keynotes door Luc Sluijsmans en Jan van de Akker.

 

People Management

Conferentie, bestuurders
Het Oude Tolhuys, Utrecht
16 november 2023, 09:00 – 17:30 uur
€ 95,-

Wat kun je doen aan lerarentekorten? Hoe voorkom je uitval en hou je leraren vast? Welke invloed hebben deze problemen op het onderwijs en je collega’s? Op het PME Conference delen onderzoekers hun bevindingen rond deze vragen. Met Piety Runhaar over het ondersteunen van leraren en Melissa Tuytens over wervingsbeleid.

 

Het 5e Nationale Toetscongres

Congres, leraren vo
De Rijtuigenloods, Amersfoort
16 november 2023
€ 295,-

Wil jij structureel aan de slag met formatief evalueren? Kom dan naar het Nationale Toetscongres VO en ga naar huis met direct toepasbare tips. De ons welbekende Paul A. Kirschner spreekt de zaal toe en Kristel Vanhoyweghen geeft een lezing. Daarnaast zijn er nuttige workshops, zoals van Rik Smale over omgaan met ongemotiveerde leerlingen die de leraar de schuld geven van hun onvoldoende, een situatie die hij zelf als leraar meemaakte. Of leer goede toetsvragen maken met ervaren leraar Marja Goedkoop.

 

Nederlands Congres Schoolaanwezigheid

Congres, voor iedereen die met verzuim werkt
Pullman hotel, Eindhoven
16 en 17 november 2023
Vanaf € 290,-

Onderwijs begint bij aanwezig zijn in de les. Helaas is dat bij sommige leerlingen wel degelijk een issue. Dit probleem staat op dit tweedaagse congres centraal. Daarbij worden resultaten uit de wetenschap ingezet om de praktijk aan te pakken. Leer over de verschillende aspecten en oorzaken van verzuim en wat je hiermee kan. Er is keuze uit ruim zestig bijdragen door experts, organisaties en jongeren. Met ervaren sprekers als David Heyne uit Australië en Patricia Graczyk uit de VS, maar ook de Nederlander René Halberstadt.

 

WALS 2023 Conference

Internationale conferentie, leraren
Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle
27-29 november 2023
Kosten: vanaf 490 USD

Wil jij je lespraktijk verbeteren? Dat kan door mee te doen met Lesson Study. Daarbij ontwikkel je via een gestructureerde onderzoekscyclus in een klein team een onderzoeksles. Vervolgens geeft en observeert het team die les en bespreekt deze na. Op dit driedaagse internationale congres over deze Japanse professionaliseringsmethode ga je met Lesson Study aan de slag. Met keynotes van o.a. Neil Mercer en Sui Lin Goei.

 

Lezen in beweging

Congres, voor alle leesbevorderaars
Eye Filmmuseum, Amsterdam
14 december 2023
Kosten, programma en sprekers nog onbekend.

Door alle digitale interacties van de jeugd staat het diepe lezen onder druk. Jongeren hebben moeite met het reflecteren op teksten, het herkennen van tegenstrijdige informatie en het inschatten van de kwaliteit en betrouwbaarheid van teksten. Op dit congres bespreken wetenschappers en deelnemers onderwerpen als kunstmatige intelligentie, leesmotivatie en -vaardigheid, leesdidactiek, toetscultuur, meertaligheid en digitalisering.

 

Nationaal Congres Duits 2024

Congres, leraren Duits
Congrescentrum Leeuwenhorst, Noordwijkerhout
1 en 2 maart 2024
Kosten en details programma nog onbekend.

Op dit gezellige congres over, je raadt het al, de Duitse taal leer je samen met andere leraren Duits over lesgeven in literatuur, woordenschat, grammatica, de Duitse cultuur en het spreken, schrijven en luisteren van Duits. Dat gebeurt in de vorm van presentaties en workshops. Een overzicht hiervan is nog niet bekend, maar het staat al wel vast dat Firas Alshater, de beroemdste Syriër in Duitsland, een avondje cabaret over de Duitsers verzorgt.

 

CPC Congres

Congres, leraren
’t Spant, Bussum
20 maart 2024
Kosten en programma nog onbekend

Op dit congres, georganiseerd door het Centrum Pedagogisch Contact, sta je stil bij veerkracht. Verdriet, gebrek aan motivatie, onzekerheid, ongemak; leerlingen maken het allemaal net zo goed mee als jij. Veerkracht is doorslaggevend in hoe je omgaat met de moeilijke perioden in je leven. Kun je dit je leerlingen leren? Jouw pedagogisch handelen kan wel degelijk invloed hebben. Op dit congres verken je dit handelen.

 

LOWAN-PO studiedagen

Congres, leraren po
NBC, Nieuwegein
26 en 27 maart 2024
Vanaf € 175,- ex. btw.

Het is weer zover: de LOWAN-PO studiedagen. Met onder andere gedragsspecialist Anton Horeweg en expert meertaligheid Frederike Groothoff. Of je nu houdt van workshops, lezingen, panels, muziek of iets anders, er is hier genoeg keuze. Volgens de organisatie is deze editie interactiever dan ooit. Nieuwsgierig? Hou de site in de gaten.

 

Girls’ Day 2024

Bedrijfsbezoek, scholen en bedrijven
Locatie in onderling overleg
18 april 2024
Kosten in overleg tussen school en bedrijf

Op Girls’ Day kunnen groepen meiden van 10 tot 15 jaar kennismaken met de bèta-, techniek- en IT-sector. Dat doen ze door op bedrijfsbezoek te gaan. Welke vorm dit bezoek aanneemt, is geheel aan de deelnemende scholen en bedrijven. VHTO coördineert de dag en probeert scholen en bedrijven te koppelen. Om daarvoor in aanmerking te komen, meld je je bij hen aan. Ook voor inspiratie, en handleidingen om de dag vorm te geven, kun je bij VHTO terecht.

 

-----

Disclaimer: De redactie van Didactief is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de (inhoud van) de activiteiten die in de agenda genoemd worden. Aan deze agenda kunnen geen rechten ontleend worden. Om in aanmerking te komen voor opname in de agenda, stuur uw data naar [email protected].

Click here to revoke the Cookie consent