Recensies

Lastige ouders

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 01-08-2020 Gewijzigd op 06-07-2020
De titel is pre-corona: we zijn veel te afhankelijk geworden van ‘thuis’ om een boek 'Lastige ouders, moeilijke leerlingen. 99 tips'  te noemen. Maar ook in de anderhalvemetersamenleving zul je als leraar soms denken: kon ik deze vader of leerling maar even achter het behang plakken. Hans Kaldenbach heeft betere tips.

Let op je woordkeuze in gesprekken (gebruik in plaats van hondsbrutaal liever onbehoorlijk)  en op je stijl (met indirecte verwijzingen naar gedrag bijvoorbeeld bereik je soms meer), wees je bewust van je tactiek (gebruik bij voorkeur de judomethode: stel een grens en deins niet terug in plaats van karate: direct er tegenin).

Net als bijvoorbeeld leraar en gedragsexpert Anton Horeweg (basisonderwijs) maakt Kaldenbach regelmatig duidelijk dat je als leraar onderdeel van het interactiepatroon in een klas bent. Hij maakt daarbij onderscheid tussen je professionele rol en je persoonlijke mening. Veinzen om je doel te bereiken, vals zijn, het mag allemaal.

Het boek bevat veel herkenbare situaties met handige tips, en je hebt het in een uurtje uit. Maar weet wel, zo snel als je het leest, is het ook in elkaar gezet: slecht geredigeerd, met veel herhalingen en veel dubbelingen met eerdere boeken van Kaldenbach.

Hans Kaldenbach, Lastige ouders, moeilijke leerlingen. 99 tips. Prometheus, 2019, € 15,00.

 

Click here to revoke the Cookie consent