Wat voor effect hebben beoordelingen op de motivatie van leerlingen? Hoogleraar Pedagogiek Jan van Tartwijk en onderzoeker Renske de Kleijn vertellen erover in een gratis weblezing, aangeboden door Didactief en Eduseries.
Wil je beter lesgeven? Ga aan de slag met collega's om je lessen te verbeteren! In de weblezing Leraren leren als gelijken: wat werkt? vertelt onderzoeker Marieke Thurlings wat er nodig is om peer coaching tot een succes te maken.
Wat maar weinig mensen weten, is dat studiefinanciering wortels heeft in de 18e eeuw. De steenrijke weduwe Maria Duyst schonk bijna haar hele erfenis aan fundaties die er beroepsopleidingen voor armlastige jongens van betaalden.
Rekenen en wiskunde hebben niet altijd zo'n belangrijke plaats ingenomen in het onderwijs als nu het geval is. Lange tijd werd wiskunde gezien als een minderwaardig vak en moesten de Latijnse scholen (voorlopers van de gymnasia) er niets van hebben.
Wat kan het onderwijs doen om de wereldvrede te bevorderen? Begin 20ste eeuw legde meester Borgman in het Groningse dorp Vledderveen een wereldtuin aan, op een groot terrein naast de school. Daar onderwees hij zijn leerlingen over oorlog, vrede, handel en internationale betrekkingen.
Schrijver en onderwijzer Johan Kieviet brak als eerste met de traditie van het brave, zoetsappige kinderboek. Zijn personage Dik Trom haalde veel kattenkwaad uit.
Onderwijsvernieuwers zijn van alle tijden. Zo opende Johan Kleefstra eind 19e eeuw in Hilversum de vooruitstrevende 'School der Toekomst.' Twaalf jaar later moest hij de deuren alweer sluiten. Wat was er misgegaan?
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven