Dossier

Dossier: de favoriete leraar van...

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 20-01-2021 Gewijzigd op 23-03-2021
Eén van de mooiste rubrieken die we er in het verleden op nahielden, is "De favoriete leraar van..." (2011-2016). Vijf jaar lang bracht onze redactie Nederlanders in contact met de leraar die hen het meest was bijgebleven of had geïnspireerd, om welke reden dan ook. Lees in dit dossier alle artikelen terug!

De favoriete leraar van...
Anno 2020 toont de veelbesproken documentaireserie Klassen nog maar eens het onschatbare belang van een goede leraar voor iemands latere leven. Leraren inspireren, helpen je op weg, geven vertrouwen of zijn simpelweg een plezier om voor de klas te hebben. Tussen 2011 en 2016 bracht Didactief in De favoriete leraar van... bekende en minder bekende Nederlanders in contact met de leraar die hen het meest dierbaar bleef. 

Hieronder hebben we alle artikelen chronologisch voor je op een rijtje gezet.


2011

De favoriete leraar van... Mei Li Vos
Het oud-PVDA kamerlid bedankt de wiskundeleraar die zoveel geduld en aandacht voor haar had. Later leerde Vos dat volwassenen veel te weinig van cijfers weten. "Zeker politici."


De favoriete leraar van... Ilse Gabriëls
Ilse Gabriëls, Leraar van het jaar 2011, koos het beroep van haar inspirerende biologieleraar Don van Hout. Samen spreken ze over hoe je uitlegt wat niet uit te leggen valt, het stimuleren van milieubewustheid bij kinderen, en respect voor de regenworm.


De favoriete leraar van... Ronald Giphart
Op het Baarnsch lyceum wakkerde docent Nederlands Kees van Bueren de schrijf- en leeslust van Ronald Giphart aan, die er een eigen schoolkrant oprichtte. 'We moesten twintig boeken lezen voor de lijst. Ik las er 85, om je te laten zien dat het overgekomen was.’


De favoriete leraar van... Thom de Graaf
Thom de Graaf, inmiddels vice-president van de Raad van State, bewonderde zijn geschiedenisdocent Koen van der Sterre om diens natuurlijke gezag, humor en mooi vertelde verhalen. De leraar wist op zijn beurt wel wat voor boter hij in de kuip had met de Graaf. ‘Thom was duidelijk aanwezig. Hij gaf graag zijn mening en zat overal in. Dat zegt genoeg.’

 

 

2012

De favoriete leraar van... Ferry Heijne
De oprichter en voorman van band De Kift zat van 1975 tot 1981 op het St. Michaël College in Zaanstad. Ferry raakte er geïnspireerd door pastor Jan Broersen, die hier van 1972 tot 1982 godsdienstleraar was. "Meneer Broersen was altijd heel open, hij had een soort van natuurlijk overwicht. En dat bij een vak als godsdienst."
 

De favoriete leraar van... Désanne van Brederode
"Een kei van een leraar". Op de vrije school opende Jack Verhulst deurtjes voor schrijfster en filosofe Désanne van Brederode, die bij hem van alles leerde over vreemde culturen en de leer van Luther. Om cijfers en kennis ging het niet. "Het gaat erom dat er een houding in iemand wordt wakker gemaakt."


De favoriete leraar van... Eric Heuvel
Striptekenaar Eric Heuvel kreeg tussen 1977-79 les van geschiedenisdocent Hein van Slingerlandt, die hem bewust maakte over Marx, de vrijheid van het woord en het niet deugen van prins Bernhard. "Jij als leraar was mijn blik op de wereld. Door jouw lessen ben ik gaan nadenken over hoe de wereld in elkaar steekt."


De favoriete leraar van... Saskia Boelema
Op de Vincent van Goghschool in Nuenen, kreeg ze in groep 7/8 les van haar eigen vader. Saskia Boelema, inmiddels leidinggevende van KEC Onderwijs, wist niet beter dan dat school en papa bij elkaar hoorden. Vader Rob: "Ik vond het altijd heel bijzonder dat je, eenmaal op school, zomaar één van mijn leerlingen werd." 


De favoriete leraar van... Mel Wallis de Vries
Van 1985 tot 1991 ​zat jeugdthrillerschrijfster Mel Wallis de Vries op de RSG Magister Alvinus in Sneek. Het was dankzij haar leraar Nederlands, Hylke Tromp, dat ze werd gegrepen door taal. Een vrolijk weerzien, waarin Mel nog wel even iets kwijt moet. "Ik was echt beledigd dat ik niet het hoogste cijfer van de klas kreeg."


De favoriete leraar van... Jasper Cillessen
Van Wim Langedijk leerde Jasper Cillessen, inmiddels keeper van het Nederlands elftal, dat niets onmogelijk is. "Als je maar hard genoeg werkt en niet opgeeft. En dat je jezelf niet al te serieus moet nemen, we zijn toch maar simpele boerenlullen." Na een dramatische Cito-score was het aan conrector Langedijk te danken dat Jasper in 2001 toegelaten werd tot de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen.


De favoriete leraar van... Sywert van Lienden
Op 22-jarige leeftijd ontmoette de oprichter van de G500 zijn brugklas-mentor en docente Frans, Machteld Loeff. Stampen was vervelend, maar op het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldebarnevelt werd hij tenminste wel uitgedaagd. Of leerlingen tegenwoordig anders zijn, wil Sywert in 2012 weten. "Ze zijn niet vervelender geworden. Maar dat maatschappelijke bewustzijn van jullie klas, dat zie ik niet vaak meer."


De favoriete leraar van... Ruben Houkes
Ruben Houkes, wereldkampioen en Olympisch medaillewinnaar judo, zat van 1985-1991 op pc basisschool De Ark in Schagen. Hij kreeg er in groep 7 en 8 les van Pim Kanbier, de meester met de mooie en spannende verhalen, voor wie deze gezellige en actieve klas "een eitje was." Beiden staan ook weer even stil bij die ene week, die om verschillende redenen onvergetelijk bleef.

 

 

2013

De favoriete leraar van... Esther-Mirjam Sent
Hoogleraar en PvdA-politica Esther-Mirjam Sent liep warm voor economie door haar leraar Herman van den Berg, die onbevoegd voor de klas stond. Sent begreep niet dat iemand van wie iedereen les wilde hebben, uiteindelijk van school werd gestuurd. "Dan deugt er iets niet aan de regels."


De favoriete leraar van... Floor de Goede
Striptekenaar Floor de Goede tekende al volop toen hij op de Dr. Oepke Noordmansschool in Amsterdam Slotervaart les kreeg van kleuterjuf Pauline de Wit. Juf Pauline liet nog altijd een warme indruk bij hem achter. "Ik heb maar twee jaar bij haar in de klas gezeten, maar voor mijn gevoel vorm jij mijn hele basisschool." 


De favoriete leraar van... Hester Macrander
Vanaf de brugklas (1972) speelde cabaretière en dagvoorzitter Hester Macrander mee in het schooltoneel op het Baudartius College in Zutphen. Wim Dwarshuis, van 1972-2005 leraar Nederlands op deze school, was de regisseur. "Hester was een modelleerling, in de goede zin van het woord."

 
De favoriete leraar van... Mano Bouzamour
In zijn romandebuut De Belofte van Pisa (2012) schreef Mano Bouzamour een scène over zijn toelating op de HAVO, en de belangrijke rol die zijn docente Nederlands daarin had gespeeld. Nancy Camphuijsen gaf Bouzamour de kans die hij verdiende en werd voor hem de 'Moeder van het Hervormd'. De band was wederzijds. "Sommige kinderen blijven altijd van jou, soms wel een leven lang. Mano is zo iemand."


De favoriete leraar van... Ursie Lambrechts
Een katholieke meisjesschool – ‘de enige man was het hoofd van de school’ – met grote klassen en klassikaal onderwijs: oud-Kamerlid Ursie Lambrechts kan niet anders zeggen dan dat ze louter warme herinneringen aan de St. Jozefschool in Uden bewaart. Met name aan de lieve juf Ria, die op gracieuze wijze orde hield. "In het oude onderwijssysteem zaten ook goede dingen."


De favoriete leraar van... Rocco Hueting
"Dit klopt met mijn herinnering", zegt Johan Lummen als zijn oud-leerling Rocco Hueting te laat de schoolhal inloopt. Hueting, inmiddels zanger-gitarist van rockband De Staat, herontmoet op de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud zijn lievelingsdocent Engels. "Ik mocht bij jou gewoon mijn mondeling examen over The Beatles doen!'


De favoriete leraar van... Mieke Cabout
Mieke Cabout, Olympisch kampioene waterpolo, zat tussen 1990-1998 op de Plaswijckschool in Gouda. In groep 3 kreeg ze er les van Vivian den Hollander, "de gezelligste en meest enthousiaste leraar van de school", die naast haar docentschap ook kinderboeken schreef. Cabout had graag gezien dat juf Vivian daar eens wat uit had voorgelezen. "Nee, dat vond ik veel te spannend!"


De favoriete leraar van... Eppo van Nispen tot Sevenaer
Denkend aan meester Van der Schoot komt er één woord bij hem op: plezier. CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer beleefde in 1975, op de Haagse Nijenrodeschool in klas 6, gouden tijden bij meester Frank van der Schoot. "Voor ons was hij een James Bond-figuur."


De favoriete leraar van... Rinda den Besten
Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, zat van 1979 tot 1985 op de Willem de Zwijgerschool (inmiddels Willem van Oranjeschool) in Woudenberg. In de derde klas kreeg ze les van juffrouw Nel van Dorp, die hier vanaf 1970 leerkracht en van 1996-2006 directrice was. Juffrouw Nel kon streng zijn, maar dat deerde niet. "Zelfs het strafwerk vond ik leuk. Letters met mooie lussen schrijven, heerlijk."

 

 

2014

De favoriete leraar van... Kim Putters
Als het aan de hoofdmeester van de lagere school had gelegen, hadden Kim Putters en zijn meester Hans Braat elkaar nooit ontmoet. "Meer dan mavo zit er niet in," kreeg de bestuurskundige en voormalig politicus van zijn basisschool te horen. De enthousiaste, authentieke meester Braat leerde hem op school stevig argumenteren. "Geen loze discussies!" 


De favoriete leraar van... Benjamin Herman
Jazzmusicus Benjamin Herman zat van 1976-1980 op basisschool De Werf in Zaandijk, waarvan de laatste twee jaar bij meester Ruud Musman. Musman gaf Herman zin in school en bracht hem zijn passie voor de saxofoon bij. "Het was waanzinnig les te krijgen van een popster. Het zaadje werd door Ruud geplant".  


De favoriete leraar van... Maarten Ebbers
Cabaretier Maarten Ebbers herinnert zich in 2014 niets meer van zijn basisschool. Behalve  juf Roos Meijers, op wie hij "natuurlijk!" verliefd was. Als jong jochie haalde hij zijn juf op om naar school te gaan, en in zijn laatste jaar gaf Meijers hem zijn schooladvies. "Ik zei: het maakt niet uit welke school je kiest, jij wordt vanzelf wel iemand."
 

De favoriete leraar van... Joke Harmsen
"Dat een leraar enig levensplan achter jou als leerling vermoedde en daar ook nog eens empathie voor had, dat vond ik bijzonder." Schrijfster Joke Harmsen kreeg zes jaar les van haar lievelingsdocent Tom van Melle, die op zijn beurt zijn oud-leerlinge goed in het oog hield: "Ik heb al je boeken gelezen." 


De favoriete leraar van... Jeroen van Baar
Jeroen van Baar koestert nog altijd Marianne Buwalda, voor twee jaar zijn docent Latijn en KCV op het Gymnasium Apeldoorn. Van Baar, die in 2014 De Prestatiegeneratie schreef, daagde zijn lerares graag intellectueel uit. Buwalda herinnert zich dat nog maar al te goed: "Juf, kent u het hele woordenboek? En dan kwamen ze natuurlijk met een woord dat ik toch niet kende." 


De favoriete leraar van... Tanja Jadnanansing 
Na de derde klas stapte PvdA-politica Tanja Jadnanansing over naar het Vrije Atheneum in Paramaribo, een particuliere school waar iedereen elkaar kende, leraren een soort ouders waren en tieners elkaars vrienden voor het leven bleven. Mevrouw Koorndijk, docente Engels, bracht Tanja er haar liefde voor de literatuur bij. Haar grootste kracht was dat ze leerlingen een stapje verder liet zetten. "Lage verwachtingen koesteren is een self-fulfilling prophecy." 


De favoriete leraar van... Marco de Souza
"Ze gaf mij vertrouwen." Vraag Leerorkest-oprichter Marco de Souza naar de belangrijkste les van zijn muzieklerares Anneke Pols, en hij zegt: "Dat het de moeite waard is om mensen een kans te geven. Anneke had me helemaal niet aan hoeven te nemen." Haar vakmanschap bracht hem ieder jaar stapjes verder als muzikant.

 

 

2015

De favoriete leraar van... Philip Huff
"Jij denkt dat je autoriteit hebt? Laat maar zien of je dat waar kunt maken". Juist, schrijver Philip Huff was vroeger het type leerling dat leraren altijd maar weer aan het testen was. In docent Kees Strookman vond hij autoriteit: een man die natuurlijk gezag en rust uitstraalde, en een gezonde dosis humor bezat.


De favoriete leraar van... Jos Joosten
Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit, zat van 1977-1983 op het Canisius College in Nijmegen. In 4 vwo kreeg hij er les van Will Tromp. Samen schakelen ze in 2015 de anekdotes en verhalen aaneen. "De lessen van Will waren heel erg leuk. Inhoudelijk kan ik me er geen bal meer van herinneren."


De favoriete leraar van... René Kneyber
De boeken die René Kneyber over orde houden schreef, danken hun lichtend voorbeeld aan zijn vroegere scheikundeleraar Jan Bos. "Jan had echt een systeem, een plan van aanpak. Vanaf dag één wist je: hier is over nagedacht."


De favoriete leraar van... Remko Bicentini
Je zou het niet zeggen als je Remko Bicentini met zijn verrekte kuitspier en Jos Derksen per kunstknie in 2015 de trap naar de gymzaal ziet opstrompelen, maar hier lopen twee sportkeien van Nijmegen. Bicentini speelde als prof bij NEC. Derksen zorgde als gymleraar dat leerlingen op het Kandinsky College lol in sport kregen.


De favoriete leraar van... Mark van der Werf
Hij had als eerste in de klas zijn tafeldiploma en slaagde op de pabo voor de rekentoets. Maar op de middelbare school was Mark van der Werf in wiskunde geen uitblinker, wist ook docent Ger Limpens. Beiden leerden elkaar vooral kennen en waarderen tijdens een wandelreis naar Engeland in 5 vwo.


De favoriete leraar van... Tijs van Ruiten
In het Onderwijsmuseum in Dordrecht, waar hij in 2015 directeur van is, ontmoet Tijs van Ruiten zijn vroegere geschiedenisdocent Hans Beeftink. Oude schoolplaten, inktpotten, breukenappeltjes en volgekladde schoolagenda’s brengen het onderwijs uit voorbije dagen tot leven. "Hans was cruciaal. Hij heeft me zijn passie voor historie bijgebracht."


De favoriete leraar van... Faiza Oulahsen
Even incognito de lerarenkamer inlopen? Vergeet het maar. Faiza Oulahsen mag dan tien jaar geleden de school verlaten hebben, menig leraar komt in 2015 het Hoofd Klimaat en Energie van GreenPeace de hand schudden. "Ha, Faiza, hoe gaat het? Heb je je Russische avontuur overleefd?"


De favoriete leraar van... Johannes Visser
Sinds 2010 is Johannes Visser docent Nederlands op zijn oude school, het Zaanlands Lyceum. Hij werd er collega's met Peter Casteleijn, de leraar van wie hij in de bovenbouw hetzelfde vak gedoceerd kreeg. De les die Johannes als leerling al van Peter leerde? "Een goede docent is een tof mens, die een band met de klas heeft."


 

2016

De favoriete leraar van... Martijn van de Griendt
Van 1982 tot 1988 zat ​fotograaf Martijn van de Griendt, die de beeldserie bij deze rubriek maakte, op het Van der Putt Lyceum in Eindhoven. Hij ontmoet er in 2016 Anita Maatman, de docente Nederlands van wie hij tevens zijn eerste les fotografie kreeg.
 

De favoriete leraar van... Bea Ros
"Ter afsluiting van de serie 'De favoriete leraar' die ik de afgelopen 4,5 jaar schreef voor Didactief, was het tijd voor een ontmoeting met mijn eigen favoriet. Van 1973-1979 zat ik op Twickel College in Hengelo, waar ik bijna vier jaar Engels kreeg van Gé Stoks." Bea Ros, vaste schrijfster van deze rubriek, sluit af met haar persoonlijke favoriet. 

Click here to revoke the Cookie consent