Dossier

Onderwijs in het buitenland

Tekst Jessie van den Broek
Gepubliceerd op 15-06-2015 Gewijzigd op 30-05-2023
Wat kunnen we leren van het onderwijs in andere landen? Hoe gaan ze in Zweden bijvoorbeeld om met segregatie en hoe is passend onderwijs geregeld in Canada? In dit dossier zetten we onze reportages over buitenlands onderwijs op een rij.

Peter Langerak (mei 2023) - In Nederland zijn we doorgeslagen met ons rekenonderwijs op de basisschool. Het aantal rekendoelen is enorm. Veel leerkrachten zien door de bomen het bos niet meer. Vaak kiezen ze er daarom voor om zich te houden aan de rekenmethode. Is dat terecht of moet het anders?

In september 2022 ontving het mbo Regionaal Centrum voor Beroepsopleiding Müritz, oftewel RBB Müritz, de Deutsche Schulpreis (Duitse schoolprijs). De jury was onder andere enthousiast over het gebruik van zogenoemde SimLabs, waarin studenten in een simulatie worden geconfronteerd met realistische praktijksituaties. Wat kunnen we in Nederland leren van deze school?

Directeur Tijana Prokic-Breuer van Education Lab nam eind maart een kijkje bij de Britse Education Endownment Foundation en een van zijn researchschools. Het werkbezoek leverde lessen op voor navolgers in Nederland.

De broers Ex reizen de wereld rond in een oude bus en onderzoeken onderwijs in Iran, Finland, Turkije en noem maar op. Af en toe schrijven ze voor Didactief. Zo onderzochten ze samen met Paul Kirschner of de claim van de Armeense regering - van schaken wordt je slimmer - klopt. Uh...

In Canada, een land van migranten, bezochten we verschillende scholen in de provincie Ontario. Daar zagen we hoe de Canadezen omgaan met culturele diversiteit in de klas, hoe passend onderwijs eruitziet ruim dertig jaar na invoering, en hoe leraren kunnen leren van elkaar door middel van co-teaching. Lees alle artikelen terug in ons dossier over Ontario.

Dichter bij huis, in Stockholm, maakten we een reportage over vroeg vreemdetalenonderwijs; in Zweden krijgen de meeste kinderen Engels vanaf hun zevende. Ook bezochten we er de Rinkebyschool, een zwarte school die vroeger met sluiting bedreigd werd, maar inmiddels een voorbeeld vormt voor heel Scandinavië. 

Tijdens het Global Skills and Education Forum in Dubai in 2015, 2016, 2017 en 2018 ontmoetten we docenten uit alle windstreken. Het gaf inspirerende inkijkjes in hun praktijk. Lees interviews met collega's uit Engeland, de Verenigde Staten, Canada, China, Cambodja, Haiti, Palestina enzovoort. We kwamen ook buiten de compound overigens, en bezochten twee privéscholen in Dubai. Tijdens de meest recente GSEF letten we vooral op techreuzen en grote ondernemers, die spraken over automatisering en datagebruik. In 2019 won een Franciscaner monnik/science leraar, Peter Tabichi uit Kenia. We keken mee in zijn les.

Steve Dorgelo maakte een mooie reportage in China. Drie uur lopen naar school, ga er maar aan staan. Winnifred Jelier sprak de Chinese docent Boya Yang over prestatiedruk.

Finland heeft een reputatie. Anouke Bakx bezocht er 2 basisscholen. Juliette Vermaas verdiepte zich in de achterkant van het Finse wonder. Die schoolbezoeken zijn traditie tijdens de jaarlijkse Eapril. In 2018 deed ze Slovenië aan.

In Japan is schoonmaken deel van het lesprogramma. Het helpt een goede burger te worden. De Japanse leraar Kanamori is beroemd buiten zijn landsgrenzen. Didactief ging een dag mee met circus Kanamori.

Een bezoek aan de Braziliaanse stad Belo Horizonte stemde minder optimistisch: we zagen er hoe armoede zijn weerslag heeft op de kwaliteit van onderwijs. Middenin een sloppenwijk bezochten we de Escola Estadual Dona Augusta, waar de leraren er ondanks de moeilijke omstandigheden het beste van proberen te maken.

De Britse docente Lucy Crehan reisde de wereld rond en gaf in diverse PISA-toppers les. Didactief sprak haar en René Kneyber recenseerde haar boek Cleverlands. Jessie van den Broek ging met het CPS mee naar Londen, naar  Giles Junior School in Londen waar ze werken volgens de principes van Covey, The Leader in Me.

En dan het Amerikaanse San Diego. We doken er in de vooruitstrevende vo-school High Tech High, die opmerkelijk goede resultaten behaalt met een doorsnee leerlingpopulatie. Wat is het geheim van deze school en wat kunnen we daar in Nederland van leren? Daarover publiceerden we de artikelen California dreaming, No-Bell Prize School en Digging the gold mine.

Verder lezen

1 'We zijn eigenlijk allemaal immigranten'
2 Een Canadees succesverhaal
3 Onderwijs in Ontario
4 Spelenderwijs Engels ontdekken
5 Succesverhaal uit Zweden
6 Lesgeven tegen de bierkaai
7 California dreaming
8 No-Bell Prize School
9 Digging the gold mine
10 Michael Soskil: 'Onderwijs moet kinderen raken'
11 Naomi Volain: 'Against the odds'
12 Stephen Ritz: 'Rol je mouwen op en doe je best'
13 Prestatiedruk in China
14 Colin Hegarty: Wiskunde met gevoel
15 Historische stap
16 Onderwijs in China: 3 uur lopen
17 Milieules in China
18 Japan: schoonmaken om goed burger te worden
19 Circus Kanamori
20 De achterkant van het Finse wonder
21 Een kijkje in het Finse basisonderwijs​
22 Naar school in Slovenië
23 Schaken in Armenië
24 Keniaanse science-leraar wint Global Teacher Prize
25 Prijs voor futuristisch onderwijs in Duitsland

Click here to revoke the Cookie consent