Nieuws

Maggie MacDonnell wint Global Teacher Prize 2017

Tekst Tekst Winnifred Jelier
Gepubliceerd op 21-03-2017 Gewijzigd op 20-04-2017
Tijdens een spectaculaire ceremonie, waarbij vanuit de ruimte het publiek werd toegesproken, kreeg de Canadese leraar Maggie MacDonnell te horen dat ze Global Teacher of The Year 2017 is geworden.

Maggie MacDonnell was zichtbaar aangedaan toen het nieuws bekend werk gemaakt dat ze van tien finalisten de winnaar is van de grootste lerarenprijs van de wereld, de Global Teacher Prize. Tijdens een ceremonie die deed denken aan de uitreiking van de Oscars, nam de Canadese de prijs in ontvangst van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de minister-president van Dubai, waar de ceremonie plaatsvond.

De Global Teacher Prize is een initiatief van de Varkey Foundation, een idealistische onderwijsorganisatie in Dubai, die sinds 2012 jaarlijks een internationale onderwijsconferentie organiseert in samenwerking met onder meer UNESCO. Deel van de prijs is een vrij te besteden bedrag van één miljoen dollar (ruim negenhonderd duizend euro).

MacDonnell sprak geëmotioneerd een dankwoord uit, waarin ze verwees naar de Inuit-gemeenschap in Canada die haar ‘zo gastvrij’ ontving toen ze als leraar aan de slag ging. De school waar ze werkt staat in een dorp dat zo afgelegen ligt dat het alleen met een vliegtuig bereikbaar is.

De Inuit-gemeenschap kampt met grote problemen onder jongeren, zoals tienerzwangerschappen en seksueel misbruik. Ook is er een ongewoon hoog aantal zelfmoorden onder jongeren. MacDonnell sprak van ‘de stilte in het klaslokaal’, die na de zelfmoord van een leerling nog altijd in haar school hangt.

Om jongeren te helpen heeft MacDonnell onder meer sport- en voedingprogramma’s opgezet. Zo hoopt ze dat de jongeren een gezonde leefstijl ontwikkelen en er meer gemeenschapsgevoel ontstaat.

Tijdens de ceremonie werden tien finalisten op het podium uitgenodigd, onder wie ook de Pakistaanse leraar Salima Begun. Ze kregen een groot applaus. Via videoboodschappen spraken wereldleiders als Justin Trudeau (Canada) en Paolo Gentiloni (Italië) de leraren toe. Trudeau bedankte ‘alle leraren daarbuiten’: ‘Zij zijn verantwoordelijk voor de toekomst.’
De bekendmaking van de winnaar verliep via een videoboodschap uit de ruimte, vast een unicum in de geschiedenis van prijsuitreikingen. Het beeldje dat MacDonnell in ontvangst mocht nemen, was kort daarvoor via een helicoptertocht en een gewaagde parachutesprong afgeleverd.

De ceremonie was overdonderend en bracht ineens glamour aan een beroep dat in Nederland, maar ook in veel andere landen, zelden met glamour geassocieerd wordt. Dit merkte ook MacDonnell. Ze bedankte de organisatie die de leraar door deze prijs wereldwijd in de schijnwerpers zet: ‘Dank voor het vieren van leraren, die van nature zo bescheiden zijn.’ Een kort ogenblik wist MacDonnell de zaal zelfs te veranderen in een klaslokaal. ‘Teachers matter!’, riep ze in de microfoon. Het publiek nam de woorden met één stem over.

Filmpje waarin Global Teacher Prize Trophy landt in de handen van tv-held Bear Grills met een helicopter.

Het bezoek van Didactief aan de uitreiking van de Global Teacher Prize in Dubai werd mede mogelijk gemaakt door de Varkey Foundation.

Click here to revoke the Cookie consent