Een science teacher die 80% van zijn maandsalaris weggeeft om de armen te helpen: zo wordt Peter Tabichi geïntroduceerd op de website van de Global Teacher Prize. Samen met negen andere leraren was hij genomineerd voor de prijs van 1 miljoen dollar van de Varkey Foundation, op 23 maart werd hij op het jaarlijkse congres in Dubai uitgeroepen tot winnaar. De Nederlandse Daisy Mertens greep naast de prijs.
Tabichi geeft les op Keriko Mixed Day Secondary School in een dorpje in de Grote Riftvallei, een gebied in het westen van Kenia waar geregeld droogte en honger heersen. Bijna een derde van zijn leerlingen moet één of beide ouders missen, zo vermeldt de pagina met Tabichi’s verdiensten, in een omgeving van drugsgebruik, tienerzwangerschappen en zelfmoord.
Ondanks deze omstandigheden weet Tabichi grote successen te boeken, van een-op-een bijles tot hoge scores bij landelijke en internationale competities en ranglijsten. Tussendoor vindt hij tijd voor huisbezoeken om familieleden van de leerlingen bij te staan. Internet is er nauwelijks, toch lukt het hem om ICT toe te passen in 80% van zijn lessen.
Het aantal leerlingen op Tabichi’s school is verdubbeld, veel meer leerlingen stromen door naar een vervolgopleiding
Dit alles zou tot prachtige resultaten leiden: het aantal leerlingen is de afgelopen jaren verdubbeld, de uitval is drastisch gezakt, en er stromen veel meer leerlingen door naar een vervolgopleiding. Speciale aandacht heeft de katholieke leraar voor de prestaties van meisjes, die inmiddels beter presteren dan jongens. Als lid van de orde der Franciscanen spant hij zich ook nog in voor vrede en verdraagzaamheid onder zijn leerlingen, met verschillende etnische en religieuze achtergronden.
Bekijk de masterclass die Tabichi gaf in Dubai:
Zo vinkt Tabichi in het narratief van de Global Teacher Prize veel vakjes aan: het verhaal van een held – bij de uitreiking gekleed in habijt – die educatieve orde en vooruitgang brengt. Maar zo’n succesverhaal roept ook vragen op, veel van wat er wordt beweerd is niet zo gauw te controleren. Wat zijn de maatstaven voor die geweldige resultaten? In hoeverre is dit allemaal Tabichi’s persoonlijke verdienste? En wie betaalt in zulke arme gezinnen bijvoorbeeld de gang naar een vervolgstudie?
Sinds de eerste uitreiking in 2015 kwamen de prijswinnaars uit respectievelijk de Verenigde Staten, het Midden-Oosten, Canada en Europa (Groot-Brittannië). Nu is het tijd voor Afrika, zoals Tabichi zei nadat hij van de Australische acteur Hugh Jackman de bokaal overhandigd had gekregen.
Zo vinkt de GTP ook netjes de continenten af. Geen verrassende keuze misschien, als het gerucht klopt dat Sunny Varkey, de initiatiefnemer van de Global Teacher Prize, op korte termijn ook in Afrika nieuwe privéscholen opent. Tabichi levert dan alvast wat goodwill op.
Het zal paus Franciscus niet slecht uitkomen dat een katholieke docent positief in het nieuws komt
De keuze voor Tabichi zal ook de machthebbers in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) goed bevallen zijn. Filantropische organisatie Dubai Cares is een van de sponsoren van de Global Teacher Prize. Juist dit voorjaar speelden de VAE een glansrol in het verbeteren van de betrekkingen met het Vaticaan. Paus Fransciscus begon zijn bezoek aan de regio begin februari in Abu Dhabi, waar hij werd ontvangen door sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem, premier van de VAE. Het zal de kerkvader niet slecht uitkomen dat een katholieke docent nu eens positief in het nieuws komt, na alle misbruikschandalen van de laatste jaren.
Didactief was in Dubai op uitnodiging van het GESF.
Lees ook het interview met Andrew Moffat, die genomineerd was voor de Global Teacher Prize.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven