Nieuws

Extra artikelen zonder inlog

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 31-03-2020 Gewijzigd op 23-04-2020
De komende tijd zet de redactie extra artikelen ‘open’ die je kunt lezen zonder inlogcode. In deze onrustige tijd willen we je ondersteunen met inspirerende interviews en artikelen. Wist je bijvoorbeeld dat het aprilnummer volgende week online komt? Houd onze social-media kanalen (Twitter, LinkedIn, Facebook) in de gaten voor de laatste updates.

Lees hier hoe je multimedia kunt inzetten vanuit praktische en wetenschappelijke inzichten. De tips zijn gebaseerd op experimenten van onderwijspsycholoog Richard Mayer.  

Eddie Denessen is in dit interview kritisch over de Nederlandse passie voor differentiatie. Hij pleit voor meer optimisme over wat leerlingen kunnen en vraagt leraren: zijn jullie verwachtingen wel hoog genoeg?

De overgang naar het vo is voor veel leerlingen een ingrijpende verandering. Hoe zorg je ervoor dat deze zo goed mogelijk verloopt? Onderzoekers geven tips.

Thuis lezen met ondersteuning van een ouder is enorm belangrijk voor de leesontwikkeling van kinderen. Maar wanneer een leraar leesopdrachten mee naar huis geeft, gaat elk gezin daar op een andere manier mee om. Hoe zijn de verschillen te verklaren? En waar kun je rekening mee houden, als je het thuis lezen wilt stimuleren door leesopdrachten uit te delen? 

Instructievideo’s kunnen vo-leerlingen helpen om hun eigen leerproces bij te sturen, al moet dat wel bij elk schoolvak opnieuw.

Q&A Peter Scheltinga - Wil een leerling succes behalen of falen vermijden? Dat zijn twee verschillende instellingen, en die bepalen bij een taak mede het resultaat. Hoe hoger het onderwijsniveau, hoe hoger de vermijdingsdrang, blijkt uit onderzoek van oud-leraar Peter Scheltinga.

Hoe zorg je ervoor dat iedereen voldoende huiswerk maakt en er genoeg van opsteekt? Onderzoekers geven tips.

Gespreid oefenen is een effectieve studeermethode. Duitse onderzoekers vonden wel een addertje onder het gras: zie het maar eens vol te houden zonder toezicht.

Sjoerd Karsten - Wanneer na de Eerste Wereldoorlog de Spaanse griep uitbreekt en steeds meer slachtoffers maakt, brandt er een discussie los over maatregelen. Het zojuist opgerichte ministerie houdt zich opvallend stil.

In een onderwijsbaan ligt stress makkelijk op de loer: als leraar kun je altijd méér doen, maar belangrijker is dat je gezond en gemotiveerd blijft. Onderzoekers geven tips.

 

 

Click here to revoke the Cookie consent