Dossier

ADHD

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 06-01-2017 Gewijzigd op 09-06-2021
Veel kinderen krijgen tegenwoordig de diagnose ADHD. Wat weten we over ADHD en hoe kan je omgaan met een kind met ADHD in je klas? Lees er meer over in dit dossier. 

                               

2021

  • Onderzoek: Is leerling met ADHD creatiever?

    Onderzoekers verdiepen zich steeds meer in de positieve kanten van ADHD. Met verrassende bevindingen, blijkt uit de analyse van zo’n dertig studies.

 

2020

  • Interview: Drie vragen aan Pieter Hoekstra

    Pieter Hoekstra, hoogleraar Kinder- en jeugdpsychiatrie (Rijksuniversiteit Groningen en onderzoekscentrum Accare), onderzoekt de diagnostiek van ADHD (juni, 2020)

  • Onderzoek: ADHD: belonen werkt

    Hoe houd je kinderen met ADHD beter bij de les? Beloon goed gedrag en geef ze keuzes in hun leerproces. Ook klasgenoten profiteren van deze aanpak (april, 2020).

 

2019

  • Onderzoek: Autisme en ADHD

    Kinderen die via een keizersnede ter wereld komen, hebben meer kans op autisme en ADHD dan kinderen die via de natuurlijke weg geboren zijn (december, 2019). 

  • Onderzoek: ADHD is geen ziekte

    Druk, impulsief, snel afgeleid? Typisch ADHD. Maar wat zegt dit labeltje nou precies? De voorlichting kan beter (april, 2019).

  • Onderzoek: Genen voor ADHD

    ADHD is voor 75% erfelijk. Maar welke genen deze gedragsstoornis precies veroorzaken, kon tot nu toe niet aangetoond worden. Onderzoekers brachten het topje van die ijsberg in kaart (januari, 2019). 

 

2018

  • Onderzoek: ADHD-genen

    Onder wetenschappers is er al jaren discussie of ADHD een lichamelijke oorzaak heeft of eerder een gevolg is van onze prestatiegerichte maatschappij.

  • Onderzoek: Ritalin rekent niet beter

    Kinderen met ADHD worden rustiger van Ritalin. Maar ze blijken er niet of nauwelijks beter door te leren (november, 2018).

  • Recensie: Prikkelende twijfels over ADHD

    ADHD is geen ziekte, en al in de jaren negentig bleek Ritalin niet tot hogere toetsresultaten te leiden. Naast dergelijke misverstanden onthult Laura Batstra in ADHD. Macht en misverstanden de macht van farmaceutische bedrijven en een kleine groep wetenschappers (juni, 2018).

  • Onderzoek: ADHD-medicatie

    Ongeveer honderdduizend kinderen krijgen medicatie voor ADHD. Michelle Solleveld onderzocht of de effecten van de medicatie aanwezig blijven in de hersenen van kinderen en jongvolwassenen, nadat zij ermee zijn gestopt.

 

2017

  • Nieuws: ADHD ziekte van de maatschappij?

    Kunnen we van een kind eigenlijk wel verwachten dat het de hele dag stil zit en gefocust is? In 2017 adviseert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving adviseert om eens wat vaker de medische bril af te zetten en onrealistische maatschappelijke verwachtingen aan te pakken.

  • OnderzoekADHD en het brein

    Een op de twintig kinderen heeft last van aandachtstekort, impulsiviteit en hyperactiviteit, oftewel ADHD. Twee derde van hen houdt die symptomen hun leven lang (april, 2017)

 

  • Onderzoek: ADHD: druk gedrag door concentratieprobleem

    Aandachtsproblemen veroorzaken hyperactiviteit bij kinderen met ADHD. Dit concluderen Nijmeegse onderzoekers. Een aanpak kan zich daarom beter richten op de concentratie. (januari 2017)

 

2016

  • Onderzoek: Versla de afleidbandiet

    snel afgeleid en een slecht geheugen voor instructies. Kan een cognitieve training deze typische ADHD-kenmerken verhelpen? (sept 2016)

  • Interview: Psychologe Laura Batstra over drukke kinderen

    Leer beter omgaan met drukke kinderen. Dat is volgens psychologe Laura Batstra zinvoller dan meteen naar medicatie grijpen, wat nu nog vaak gebeurt bij de vele duizenden kinderen die met ADHD gediagnosticeerd worden. (juni 2016)

  • Video: weblezing van Noëlle Pameijer

    Pameijer vertelt over hoe je in de klas om kunt gaan met drukke, dwarse en dromerige leerlingen (2016)

  • Interview: Hoogleraar Trudy Dehue over ADHD

    Zo'n 130.000 kinderen krijgen medicijnen tegen ADHD voorgeschreven. Dat is 4 keer meer dan 10 jaar geleden. Beangstigende cijfers, vindt hoogleraar Theorie en geschiedenis van de psychologie Trudy Dehue. 'Over tien jaar kijken we hier in verwondering op terug.' (april 2016)

 

2015

  • Onderzoek: Let nu eens op!

    Kinderen met ADHD zijn voor veel leraren een hele uitdaging. Met een paar eenvoudige ingrepen kun je deze leerlingen verder helpen. Grootschalige literatuurstudie Rijksuniversiteit Groningen (juni 2015) 

  • Onderzoek: Voordeel druk gedrag

    Kinderen met ADHD kunnen voordeel hebben van zogenaamd 'druk gedrag': door te bewegen kunnen ze effectiever gebruik maken van hun werkgeheugen (april 2015).

 

2014

  • Onderzoek: Mindfulness in plaats van Ritalin

    Aandachts-therapie zou wel eens een goed alternatief kunnen zijn voor medicijnen tegen ADHD. Dat blijkt uit een pilotstudie van UvA-onderzoekers. Een groot vervolgonderzoek, gesubsidieerd door NWO, moet meer duidelijkheid geven over de precieze effecten van mindfulness op ADHD'ers. (juni 2014)

 

 

2013

  • Onderzoek: ADHD en dyslexie zijn verwant

    ADHD en dyslexie lijken meer op elkaar dan gedacht. Uit Amsterdams onderzoek blijkt dat ze enkele cognitieve problemen delen. (juni 2013)

  • Onderzoek Foute diagnose ADHD

    Bijna een miljoen kinderen in de Verenigde Staten hebben waarschijnlijk onterecht het etiket adhd. Dat zegt de Amerikaanse econoom Todd Elder, die de bestaande data over de 4,5 miljoen adhd’ers onder de achttien jaar in de VS eens door een nieuwe statistische bril bezag. (juni 2013)

 

2012

  • Onderzoek: ADHD en taalproblemen

    Kinderen met ADHD hebben veel vaker een taalprobleem dan andere kinderen. Dat concludeert onderzoeker Esther Parigger van de UvA in haar proefschrift (november 2012)

 

2011

 

2009

  • Onderzoek: Andere hersengolven en hartslag bij adhd

    Leerlingen met adhd zijn vaak lastig. Maar komt hun gedrag voort uit onwil of onvermogen? Het promotieonderzoek van Yvonne Groen wijst op het laatste. (september 2009)
     

  • Onderzoek: Buitenland Presteer beter met Ritalin

    Ritalin is een medicijn voor kinderen met adhd. Maar ook gezonde mensen kunnen het gebruiken om hun prestaties op te krikken. Mag dat? Het wetenschappelijk vakblad Nature gooide de knuppel in het hoenderhok. (maart 2009)

 

2008

  • Onderzoek: Het ADHD dieet

    Onderzoekers blijven nieuwe feiten ontdekken over ADHD. Zo ontdekte de Nijmeegse promovenda Lidy Pelsser dat in 60 procent van de gevallen overgevoeligheid voor gewone voedingsmiddelen de oorzaak is van ADHD. (november 2008)

  • Onderzoek: Uitgebreide ADHD database

    De afgelopen jaren deden de universiteiten van Nijmegen, Amsterdam en Groningen onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar kinderpsychiatrie Jan Buitelaar, uitgebreid onderzoek naar de genetische oorzaken van adhd. Door een NWO-subsidie van 1,2 miljoen euro kan de database met onderzoeksgegevens worden uitgebreid. (juni 2008)

Click here to revoke the Cookie consent