Dossier

ADHD

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 06-01-2017 Gewijzigd op 28-02-2017
Veel kinderen krijgen tegenwoordig de diagnose ADHD. Wat weten we over ADHD en hoe kan je omgaan met een kind met ADHD in je klas? Lees er meer over in dit dossier. 

Kinderen met ADHD hebben veel vaker een taalprobleem dan andere kinderen. Dat concludeert onderzoeker Esther Parigger van de UvA in haar proefschrift (november 2012)

 • Onderzoek: Voordeel druk gedrag

  Kinderen met ADHD kunnen voordeel hebben van zogenaamd 'druk gedrag': door te bewegen kunnen ze effectiever gebruik maken van hun werkgeheugen. Dit zeggen Amerikaanse onderzoekers aan de University of Central Florida. (april 2015)

 • Nieuws: Waarom krijgen zoveel kinderen adhd?

  Timo Bolt weet het ook niet, maar hij vindt wel nuttige aanwijzingen in de recente geschiedenis. (maart 2011)

 • Onderzoek: ADHD en dyslexie zijn verwant

  ADHD en dyslexie lijken meer op elkaar dan gedacht. Uit Amsterdams onderzoek blijkt dat ze enkele cognitieve problemen delen. (juni 2013)

 • Onderzoek: Het ADHD dieet

  Onderzoekers blijven nieuwe feiten ontdekken over ADHD. Zo ontdekte de Nijmeegse promovenda Lidy Pelsser dat in 60 procent van de gevallen overgevoeligheid voor gewone voedingsmiddelen de oorzaak is van ADHD. (november 2008)

 • Onderzoek Foute diagnose ADHD

  Bijna een miljoen kinderen in de Verenigde Staten hebben waarschijnlijk onterecht het etiket adhd. Dat zegt de Amerikaanse econoom Todd Elder, die de bestaande data over de 4,5 miljoen adhd’ers onder de achttien jaar in de VS eens door een nieuwe statistische bril bezag. (juni 2013)

 • Onderzoek: Andere hersengolven en hartslag bij adhd

  Leerlingen met adhd zijn vaak lastig. Maar komt hun gedrag voort uit onwil of onvermogen? Het promotieonderzoek van Yvonne Groen wijst op het laatste. (september 2009)
  zie ook deze website. 

 • Onderzoek: Uitgebreide ADHD database

  De afgelopen jaren deden de universiteiten van Nijmegen, Amsterdam en Groningen onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar kinderpsychiatrie Jan Buitelaar, uitgebreid onderzoek naar de genetische oorzaken van adhd. Door een NWO-subsidie van 1,2 miljoen euro kan de database met onderzoeksgegevens worden uitgebreid. (juni 2008)

 • Onderzoek: Mindfulness in plaats van Ritalin

  Aandachts-therapie zou wel eens een goed alternatief kunnen zijn voor medicijnen tegen ADHD. Dat blijkt uit een pilotstudie van UvA-onderzoekers. Een groot vervolgonderzoek, gesubsidieerd door NWO, moet meer duidelijkheid geven over de precieze effecten van mindfulness op ADHD'ers. (juni 2014)

 • Onderzoek: Buitenland Presteer beter met Ritalin

  Ritalin is een medicijn voor kinderen met adhd. Maar ook gezonde mensen kunnen het gebruiken om hun prestaties op te krikken. Mag dat? Het wetenschappelijk vakblad Nature gooide de knuppel in het hoenderhok. (maart 2009)

 • Interview: Hoogleraar Trudy Dehue over ADHD

  Zo'n 130.000 kinderen krijgen medicijnen tegen ADHD voorgeschreven. Dat is 4 keer meer dan 10 jaar geleden. Beangstigende cijfers, vindt hoogleraar Theorie en geschiedenis van de psychologie Trudy Dehue. 'Over tien jaar kijken we hier in verwondering op terug.' (april 2016)

 • Onderzoek: Let nu eens op!

  Kinderen met ADHD zijn voor veel leraren een hele uitdaging. Met een paar eenvoudige ingrepen kun je deze leerlingen verder helpen. Grootschalige literatuurstudie Rijksuniversiteit Groningen
  (juni 2015) 

 • Onderzoek: Versla de afleidbandiet

  snel afgeleid en een slecht geheugen voor instructies. Kan een cognitieve training deze typische ADHD-kenmerken verhelpen? (sept 2016)

 • Interview: Psychologe Laura Batstra over drukke kinderen

  Leer beter omgaan met drukke kinderen. Dat is volgens psychologe Laura Batstra zinvoller dan meteen naar medicatie grijpen, wat nu nog vaak gebeurt bij de vele duizenden kinderen die met ADHD gediagnosticeerd worden. (juni 2016)

 • Video: weblezing van Noëlle Pameijer

  Pameijer vertelt over hoe je in de klas om kunt gaan met drukke, dwarse en dromerige leerlingen

 • Onderzoek: ADHD: druk gedrag door concentratieprobleem

  Aandachtsproblemen veroorzaken hyperactiviteit bij kinderen met ADHD. Dit concluderen Nijmeegse onderzoekers. Een aanpak kan zich daarom beter richten op de concentratie. (januari 2017)

Click here to revoke the Cookie consent