Onderzoek

Mindfulness in plaats van Ritalin

Tekst Jessie van den Broek
Gepubliceerd op 23-06-2014 Gewijzigd op 23-10-2016
Aandachts-therapie zou wel eens een goed alternatief kunnen zijn voor medicijnen tegen ADHD. Dat blijkt uit een pilotstudie van UvA-onderzoekers. Een groot vervolgonderzoek, gesubsidieerd door NWO, moet meer duidelijkheid geven over de precieze effecten van mindfulness op ADHD'ers.

Steeds meer mensen krijgen de diagnose ADHD, onder wie veel kinderen. Naar schatting slikken 130.000 Nederlandse jongeren onder de 21 jaar het ADHD-medicijn Ritalin. De pillen zijn vaak effectief, maar hebben ook veel nadelige bijwerkingen, zoals slaapstoornissen en groeiachterstanden. Reden genoeg om op zoek te gaan naar een alternatief, vonden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.

Renée Meppelink, Susan Bögels en Esther de Bruin zetten samen een onderzoek op waarin ze de effecten van mindfulness-training op kinderen met ADHD onderzochten. Een groep van 160 kinderen kreeg 8 weken lang een speciale op ADHD gerichte mindfulness-training. Tegelijkertijd werden hun ouders getraind in mindful parenting. Na afloop van de training bleken de hyperactiviteit en concentratieproblemen van de kinderen flink te zijn afgenomen. Volgens Bögels komt dat doordat mindfulness precies de kern van ADHD raakt: 'Mindfulness leert je hoe je controle kunt krijgen over aandachtsprocessen. Je leert je eigen impulsen kennen zonder dat je eraan toegeeft.'

In een vervolgstudie gaan de onderzoekers de effecten van medicijnen en aandachtstraining met elkaar vergelijken. De deelnemers aan dit onderzoek worden willekeurig toegewezen aan een 8-weekse behandeling met pillen óf een mindfulness-training. Daarna meten de onderzoekers wat voor effecten de verschillende behandelingen hebben gehad.

Meedoen aan het onderzoek van Meppelink, Bögels en De Bruin? Klik hier voor meer informatie.

Tekst Jessie van den Broek

Gepubliceerd op 23 juni 2014

Click here to revoke the Cookie consent