Onderzoek

ADHD in vele smaken

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 05-12-2011 Gewijzigd op 08-01-2018
Onderzoekers blijven nieuwe feiten ontdekken over ADHD. Zo ontdekte de Nijmeegse promovenda Lidy Pelsser dat in 60 procent van de gevallen overgevoeligheid voor gewone voedingsmiddelen de oorzaak is van ADHD.

Dat kan bepaald worden met het zogeheten RED-dieet. Daarin worden alle voedingsmiddelen waarop kinderen zouden kunnen reageren gedurende vijf weken weggelaten. Als in die tijd de ADHD-symptomen verminderen, is er sprake van wat Pelsser ‘food-induced’ ADHD noemt. In dat geval worden de afzonderlijke voedingsmiddelen stuk voor stuk weer aan het dieet toegevoegd om te bepalen voor welk voedsel dit ene kind gevoelig is. De Utrechtse neuropsyscholoog Patrick de Zeeuw bracht op basis van MRI-onderzoek een verfijning aan in ADHD-gedrag. Hij onderscheidde drie psychologische functies waarin kinderen met ADHD kunnen afwijken van andere kinderen: ze vinden het moeilijk impulsen te onderdrukken, ze zijn minder beloningsgevoelig en ze hebben problemen met hun gevoel voor tijd en timing. Van de door hem onderzochte ADHD-kinderen had 80 procent een afwijking in slechts een van de drie functies. 

Dit artikel verscheen in de rubriek 'Onderzoek Kort' in Didactief, december 2011. 

Click here to revoke the Cookie consent