Onderzoek

ADHD: druk gedrag door concentratieprobleem

Tekst Eline Geus
Gepubliceerd op 13-01-2017 Gewijzigd op 17-01-2017
Aandachtsproblemen veroorzaken hyperactiviteit bij kinderen met ADHD. Dit concluderen Nijmeegse onderzoekers. Een aanpak kan zich daarom beter richten op de concentratie.

Aandachtsproblemen en hyperactiviteit zijn twee belangrijke symptomen van ADHD. Ze hangen sterk met elkaar samen. Maar het is nog onduidelijk hoe die relatie precies in elkaar zit. Komt het toevallig vaak samen voor, hebben ze dezelfde oorzaak of is de een het gevolg van de ander? Zorgt druk gedrag ervoor dat je slecht kunt concentreren of veroorzaakt slechte concentratie juist dat drukke gedrag?

Onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboud Medisch Centrum onderzochten deze vraag. Ze analyseerden de data van in totaal 1084 kinderen, jongeren en volwassenen met ADHD op hyperactiviteit, aandachtsproblemen en sekse. De onderzoekers gebruikten bovendien genetische gegevens om de relatie tussen hyperactiviteit en aandachtsproblemen vast te kunnen stellen.

Uit hun statistische analyses blijkt dat het aandachtsprobleem de hyperactiviteit veroorzaakt (voor 67 tot 77%). Hyperactiviteit is kortom het gevolg. Een slechte concentratie veroorzaakt dat drukke gedrag in de klas.

Dat drukke gedrag komt door aandachtsproblemen

Dit betekent dat de kans groot is dat een aanpak voor kinderen met ADHD gericht op aandachtsproblemen, zoals bijvoorbeeld één opdracht tegelijk geven of een stappenplan, ook effect zal hebben op hun hyperactiviteit. Interventies om hyperactiviteit te verminderen, zoals bijvoorbeeld een friemelvoorwerp of een beweegmoment, zullen waarschijnlijk juist geen effect hebben op de concentratie. De onderzoekers raden aan om dit verder te onderzoeken, om er zeker van te zijn dat de relatie tussen aandachtsproblemen en hyperactiviteit inderdaad zo in elkaar steekt.

Sokolova E, Groot P, Claassen T, van Hulzen KJ, Glennon JC, Franke B, Heskes T, Buitelaar J , Statistical Evidence Suggests that Inattention Drives Hyperactivity/Impulsivity in Attention Deficit-Hyperactivity Disorder. PLOS ONE, 2016. doi: 10.1371/journal.pone.0165120

Bronvermelding

1 Het volledige onderzoek
2 Het nieuwsbericht van de Radboud Universiteit

Click here to revoke the Cookie consent