Dossier

Dossier islamitisch onderwijs

Tekst Hannah Wolff
Gepubliceerd op 27-09-2018 Gewijzigd op 29-04-2019
In dit dossier bundelen we alle artikelen die te maken hebben met islamitisch onderwijs. De leerlingen op een islamitische school krijgen naast gewoon onderwijs dat voldoet aan de kerndoelen, ook onderwijs dat aansluit bij de geloofsovertuiging van hun ouders. De islamitische scholen laten zich leiden door de bronnen van de islam: de Koran en Soenna. Het islamitisch onderwijs is, net als alle andere vormen van bijzonder onderwijs, gebaseerd op artikel 23 van de Nederlandse Grondwet.

2019

Impasse rond het Haga Lyceum
14-03-2019
Sinds de zorgen van de AIVD over het Haga Lyceum openbaar zijn gemaakt, staat de islamitische middelbare school nationaal in de aandacht. Het schoolbestuur wordt onder andere beschuldigd van extremistisch gedachtegoed, wat het ontkent.2018

Wat maakt De Horizon islamitisch?
16-04-2018

Sinds de fotoreportage die Joost Bataille maakte voor Didactief, is er nogal wat veranderd bij islamitische basisschool De Roos in Zaandam. We gingen er weer eens kijken en tekenden een heftig verhaal op.

 

‘Gewoner’ dan je denkt
03-05-2018

Nederland telt 52 islamitische basisscholen. Bij haar onderzoek naar hun identiteit viel het Marietje Beemsterboer op hoe gewoon ze eigenlijk zijn. ‘Het is goed als er meer experts komen die met professionele distantie naar de islam kunnen kijken.’

 

2016

100 jaar onderwijsvrijheid: De Roos
20-02-2016

Fotodocumentaire - Elke maand bezoekt Joost Bataille een bijzondere school, dit keer islamitische basisschool De Roos in Zaandam (anno 2018 heet de school De Horizon) waar hij het middaggebed fotografeerde.

 

Meer ruimte voor nieuwe scholen?
13-06-2016

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker weigerde eind mei 2016. Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) geld te geven om een islamitische school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam te starten. Reden: radicale uitlatingen van een bestuurder die ernstige zorgen deden rijzen of de school in staat zal zijn haar wettelijke burgerschapstaak waar te maken.

 

2013

Het verdriet van Ibn Ghaldoun
21-06-2013

Leerlingen, leerkrachten, schoolleiders, ouders en bestuurders van scholen op islamitische grondslag in ons land hebben ongetwijfeld een ontzettend moeilijke week achter de rug: er lijken examens te zijn gestolen op Ibn Ghaldoun, politici riepen om het sluiten van de school, en als klap op de vuurpijl heeft een actiegroep de schoolpoort met kettingen gesloten.

 

Het verdriet van Ibn Ghaldoun 2
20-09-2013

De bekostiging van de Ibn Ghaldoun school in Rotterdam wordt per 1 november 2013 beëindigd. Dat lijkt een logisch vervolg op een intensief onderzoek door de inspectie.

 

Sluiting Ibn Ghaldoun
23-09-2013

De Rotterdamse school Ibn Ghaldoun, die eerder betrokken was bij examenfraude, gaat nu definitief dicht. En wel per 1 november 2013. Dit heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) aan de Tweede Kamer geschreven.

 

In de biotoop van Jamila Abarkan
04-11-2013

Biotoop waagt zich maandelijks in de habitat van de homo sapiens educationis. Deze maand: hoe juf Jamila tot haar eigen verbazing een hoofddoek ging dragen en haar geluk vond op islamitische basisschool Ikra in Dordrecht.

 

2012

Voor de mensen van de toekomst 
28-02-2012

Ze zijn er nog, bevlogen mensen in het onderwijs. Deze maand Redouan Boudil. Hij zegde zijn baan  in het bedrijfsleven op om directeur te worden van drie islamitische basisscholen. ‘Ik vind dit werk gewoon ongelooflijk belangrijk.’

 

2008

Islamitische bestuurders willen frisse start 
15-01-2008

Voorjaar 2008 komt de inspectie accountantsdienst OCW met een rapport over alle islamitische scholen in Nederland. De overkoepelende vereniging van islamitische schoolbesturen ISBO heeft net een nieuw bestuur. Hoe kijkt zij aan tegen de problemen rond de inspectie en het imago van islamitisch onderwijs en wat gaat ze er aan doen?

 

De nieuwe wij
25-03-2008

Moslims moeten meedoen in Nederland, te beginnen in Rotterdam. Dat bepleit Tariq Ramadan, filosoof en theoloog, werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Maar dan moeten ze niet steeds als buitenstaanders behandeld worden. Een juf moet handen schudden als het zo uitkomt, pubers moeten hun lesje leren over Darwin of de Sjoa, het hoort allemaal bij de nieuwe wij.

 

2007

Islamitisch College onderzocht
23-01-2007

De gemeente Amsterdam trekt voorlopig alle subsidies in aan het Islamitisch College Amsterdam. Het ministerie van onderwijs en de inspectie onderzoeken of het nodig is de bekostiging te stoppen.

 

Sluiting dreigt voor SIBA-scholen
26-03-2007

De problemen van de drie islamitische basisscholen van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam zijn zo groot dat staatssecretaris Dijksma dreigt met sluiting als er in maart 2007 geen schoolbestuur is gevonden dat de scholen wil overnemen.

 

Artikel 23 en het islamitisch wereldrijk Nederland
08-10-2007

Islamitische scholen wekken regelmatig wrevelige reacties in Nederland. Opmerkelijk, zegt historicus James Kennedy: in ‘ons Indië’ had de meester ook vooral islamitische leerlingen. Kennedy verdiepte zich onder meer in de geschiedenis van (de discussie rond) artikel 23 en de omgang met de islam in voormalig Nederlands-Indië.

 

Zo presteert de islamitische leerling
05-11-2007

Islamitische basisscholen presteren beter dan andere ‘zwarte’ scholen, maar lager dan de gemiddelde basisschool, blijkt uit onderzoek van het ITS.

 

2006

Ontmoeting islam en montessori
08-05-2006

‘Is dit wel voor jongens?’ Een blond jongetje houdt iets voor zich uit wat nog het meest lijkt op een witte jurk met een puntmutsje. ‘Jaha’, roepen twee jongetjes terug, ‘dat hebben wij elke vrijdag in de moskee aan.’ Ondertussen lopen ze met grote klompen aan rondjes om de tafel.

 

2004

Islamitische scholen ter discussie
06-12-2004

We moeten oppassen dat de kern van het islamitisch onderwijs niet radicaliseert. Dat zegt onderwijsspecialist Zeki Arslan van Forum.

 

2003

Ophef over moslimscholen
08-12-2003

De plannen om islamitische scholen strenger te gaan controleren, zijn voorlopig van de baan. De motie van VVD-kamerlid Hirsi Ali om na te gaan of aan moslimscholen speciale voorwaarden kunnen worden gesteld, heeft het niet gehaald.

Click here to revoke the Cookie consent