Didactief, april 2018

Tekst redactie
Gepubliceerd op 10-04-2018
Dit aprilnummer verscheen een week later dan we beloofd hadden. Maar het is dan ook extra mooi geworden! Veel aandacht voor het beroepsonderwijs en kansenongelijkheid, de rol van technologie en alignment (afstemmen onderwijs en toetsing): kunnen we het onderwijs verbeteren zonder het curriculum helemaal op de schop te nemen? Jaap Scheerens en Rianne Exalto denken van wel.

Must read!

 

 

 

 

(V)mbo: wat, hoe en waartoe?
Nederland raakt steeds hoger opgeleid, maar de arbeidsmarkt heeft vooral behoefte aan mbo-diploma’s. Aan technische vakmensen, als het even kan. En dat wringt met de hippe, populaire studies die mbo-instellingen veelal aanbieden. Hoe helpen we de ruggengraat van Nederland een richting te kiezen met een goede kans op werk? Veel onderzoek en duiding door Marc Vermeulen en Marc van der Meer.

Schaduwonderwijs
Een indringende boodschap van Louise Elffers in haar nieuwe boek De bijlesgeneratie: de schoolloopbaan wordt een wedstrijd en leerlingen raken afhankelijk van een extra duwtje. ‘De snelste lopers zetten nog een tandje bij om zeker te zijn van een topscore.’ Kans maken op een van de drie exemplaren? Ga naar didactiefonline.nl/winnen.

In de biotoop van Ruben Kluit
Ruben Kluit staat 3 dagen voor groep 8 op bredeschool De Kinkerbuurt in Amsterdam en werkt daarnaast als dj/producer. ‘De combinatie werkt goed.’

In de ban van de game
Ze bouwt educatieve software en wil alle leerlingen laten profiteren van technologie: in februari werd Eliane Segers benoemd tot hoogleraar aan de Radboud Universiteit. ‘Stop-Think-Act is een principe dat leerlingen van nu hard nodig hebben.’

Op één lijn
Jaap Scheerens en Rianne Exalto hebben verkend hoe doelen, toetsen, curriculum en onderwijsaanbod beter op elkaar kunnen worden afgestemd. En dat werpt nieuw licht op het werk van Curriculum.nu.

Academisch jubileum
Het is alweer tien jaar geleden dat de eerste universitaire pabo haar deuren opende. Jan Baan volgt afgestudeerden. Kunnen zij hun academische ei kwijt in de praktijk? En wat zien hun schoolleiders daarvan terug?

Soepele regels
Na de regelluwe po-pilot is het nu de beurt aan het vo: diploma’s in september, deelcertificaten zoals op de vavo, en Cambridge-examen in plaats van CE. Wie weet mag dit straks ook op jouw school, want het ministerie kijkt mee naar hoe het beter kan.

Alles op een rij over… taal bij zaak- en bètavakken (vmbo)
Nauw samenwerken met collega’s van verschillende secties helpt om vmbo’ers taalvaardiger te maken. Schoolbreed beleid is dan handig.

Lees ook…

Kirsten van den Hul, Tweede Kamerlid PvdA, pleit voor investeren in burgerschap in het mbo, en  vindt mbo-docent Conrad Berghoef aan haar zijde die zegt: maak er dan een examenvak van.

 

 

Drie vragen aan Andria Zafirakou
Zij won de ‘Nobelprijs van het onderwijs’: de Global Teacher Prize.

 

 

 

Persoonsvorming in groep 8
Biesta heeft het op de kaart gezet en persoonsvorming is een onderwerp waarmee je je als school kunt onderscheiden. Caroline Knoester-Reijngoudt verdiepte zich er in en sprak erover met schoolleiders en leerkrachten voor haar masterscriptie onderwijskunde voor de Universiteit van Amsterdam.

Martijn van de Griendt maakte een nieuwe foto op de Alan Turingschool, dit keer over tranendrogers.

Vernieuwing bèta-examens
Evaluatie van de introductie van nieuwe examenprogramma’s voor de bètavakken heeft nuttige lessen opgeleverd. SLO zet ze op een rij.

 

 

Early birds
Engels leren vanaf groep 1 schaadt de Nederlandse taalbeheersing niet.

Columns

Sjoerd Karsten vertelt over katholieke helden.

Paul Kirschner schrijft over concreteness fading: stap voor stap naar abstractie.

Sietske Waslander pleit voor combinatiefuncties: leraren die ook beleidsmedewerker zijn.

Juf Eline gaat aan de slag met bouten en baco’s.

Onderzoek kort

‘Leerling gestrest door vooroordeel’
Leerlingen met een niet-westerse achtergrond gaan vaak gebukt onder negatieve stereotypen, waardoor ze sneller slecht presteren. Ook hebben ze vaker een minder goede relatie met hun leraar.

Milde leerling pest minder
Pestgedrag verminderen? Help kinderen zich in elkaar te verplaatsen en emoties te herkennen. Daar worden ze milder van.

Engelse overgang
Basisscholen geven allemaal op een andere manier Engels, wat leidt tot wisselende niveaus in de brugklas. De aansluiting kan beter, ook zonder landelijke richtlijnen.

Rappen kan ook in het Frans
Steeds minder leerlingen kiezen Frans. Sommige scholen hebben het zelfs uit het curriculum geschrapt. Marjolein Voogel onderzocht waar het aan schort.

Vette vis
Wil je de hersenontwikkeling van je leerlingen stimuleren? Raad hun dan aan om twee keer per week vette vis te eten of een visoliesupplement te nemen, zo stelt Inge van der Wurff.

Serious games
Kunnen computerspellen nuttig zijn? Serious games wel, met spelelementen voor educatieve doeleinden. Anissa All onderzocht motivatie en leerwinst onder 71 Vlaamse leerlingen uit groep 4/5.

Ongelijke kansen
De Wereldbank slaat alarm over toegenomen kansenongelijkheid. In het World Development Report 2018 stelt ze dat kinderen naar school sturen niet hetzelfde is als ze iets leren.

Online tips bij taalstoornis
Kennis over hoe je leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis kunt helpen, verdwijnt vaak in een la. Een nieuwe website gebaseerd op onderzoek biedt de helpende hand.

Kort & Goed: Docenten voor praktijkscholen
Toegewijde leraren zijn nog altijd de sleutel tot succes op scholen. Hoe kunnen praktijkscholen docenten aan zich binden en hun vertrouwen winnen?

D translate: Pygmalion-effect
Wat betekenen toch al die (buitenlandse) termen uit onderwijsonderzoek waar iedereen het steeds over heeft? Didactief vertaalt ze in gewoon Nederlands.  

D dating: vo-klassen gezocht voor onderzoek naar begrijpend lezen!

Boeken

Bekijk de voorpublicatie van ‘De Bijlesgeneratie’ van Louise Elffers.

Bea Ros recenseert Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown.  

Gespreid Leiderschap in het onderwijs over samen innoveren.

Houd het Calvijn College in Amsterdam-West in de gaten na het lezen van dit boek: Een radslag in het onderwijs.

Winactie:

De Bijlesgeneratie , Een radslag in het onderwijs en Gespreid leiderschap in het onderwijs kun je winnen. Vul het formulier hier in.

 

Gerelateerde artikelen
Nieuws

Online extra's bij Didactief april 2018

16-04-2018

Online bekijken

Didactief, januari/februari 2018

24-01-2018