Debat schrijfvaardigheid

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 27-10-2021
Kijktip: Didactief-debat met Gert Rijlaarsdam, Dieuwke Verkerk en Anouk ten Peze over schrijfvaardigheid. Gespreksleider is Jan van de Ven.

Goede schrijflessen geven is nog niet zo makkelijk. Veel leerkrachten worstelen ermee, blijkt uit het laatste inspectieonderzoek. In dit Didactief-debat gaan hoogleraar Gert Rijlaarsdam, leerkracht Dieuwke Verkerk (winnaar OTTP 2019) en docent-onderzoeker Anouk ten Peze met elkaar in gesprek over het thema. Is er genoeg aandacht voor schrijven op de lerarenopleiding, hoe zorg je dat lezen en schrijven elkaar versterken en last but not least: hoe houd je het plezier erin?

Dit debat vond plaats voorafgaand aan de uitreiking van de Onderwijstoptalentenprijs 2021 op Het Element in Amersfoort.

 

Meer weten over schrijfvaardigheid?

In dit webinar laat docent en onderzoeker Eric Besselink zien wat je als leerkracht relatief eenvoudig kunt doen in het schrijfonderwijs, zodat leerlingen betere teksten gaan schrijven en er meer plezier aan beleven. Aan de orde komen onder andere feedback geven en comparatief beoordelen.

In juni 2021 zette de redactie op een rij wat we uit onderzoek weten over schrijfvaardigheid: de belangrijkste tips op een rij (wel even inloggen).

Beter schrijven: didactiek, een onderzoek naar schrijfonderwijs in groep 5-8 van de basisschool (inclusief lesmateriaal)

In dit artikel lees je meer over de schrijfmethode Tekster.

Lees ook over het inspectieonderzoek naar schrijfonderwijs op de basisschool (Peil.Schrijfvaardigheid einde (speciaal) basisonderwijs 2018-2019). Hier lees je het hele rapport.

Bronvermelding

1 Webinar Schrijfvaardigheid PO
2 Schrijven is meters maken

Click here to revoke the Cookie consent