Mei 2018: Special Specialistisch vakmanschap
Bij scholen en branches ligt een grote uitdaging om kleine, unieke opleidingen onder de aandacht van jongeren te brengen. Juist voor die kleine groep jongeren die anders kiezen ontwikkelde het Meld- en Expertisepunt specialistisch vakmanschap een overzicht van alle kleine en unieke mbo-opleidingen in Nederland. In deze special lees je er meer over.
April 2018 Onderzoek: De (om)weg naar werk
Liever technische vakmensen dan brede event producers, als het aan werkgevers ligt. Maar hoe begeleid je vmbo-leerlingen naar een opleiding met goede baankansen? Gun ze een omweg, en ontschool het mbo een beetje. En misschien moeten we de kleine specialistische vakopleidingen wat beter beschermen?
21 november 2017 Opinie: Het mbo als poortwachter
Het MBO verliest zijn traditionele legitimatie in de samenleving, schrijft Marc Vermeulen. Het zal op zoek moeten naar een nieuwe kernlogica. En daarbij moeten we serieus kijken naar de leerplicht.
23 september 2016 Special: Mbo in the spotlight
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking doorliep het mbo. Toch leven er veel misverstanden over deze onderwijssector. In deze special: feiten en fabels op een rij, historisch perspectief, docenten en studenten aan het woord, een debat over beroepsopleiding versus brede vorming en nog veel meer.
22 juni 2017 Onderzoek: vakmanschap en arbeidsmarktkansen op het MBO
MBO opleidingen associëren zichzelf graag met vakmanschap vanwege het positieve imago dat er om dat begrip heen hangt. Waar vakmanschap precies voor staat wordt zelden benoemd, maar heeft belangrijke consequenties.
15 juni 2017: Onderzoek modern vakmanschap
Vakspecialisten houden de beste baankansen en aantrekkelijk werk, in tegenstelling tot wat sommigen voorspellen. Maar voor de toekomst moeten ze vakoverstijgende vaardigheden leren en autonoom leren handelen. Wat betekent dat voor het mbo?
30 september 2016: Onderzoek motivatie in het mbo
Na het vmbo struikelen veel jongeren in het mbo. Een belangrijke oorzaak lijkt een verkeerde opleidingskeuze. Wie overtuigd kiest, komt verder.
25 juli 2016: Onderzoek Mbo = funderend onderwijs
In een samenleving die steeds hoger is opgeleid, wordt het mbo steeds meer onderdeel van het funderend onderwijs. Dat zegt Renée van Schoonhoven, bijzonder hoogleraar onderwijsrecht met betrekking tot het beroepsonderwijs.
09/06/2016 Nieuws: Kwaliteit in het mbo
Mbo'ers zijn ontevreden over hun opleiding, blijkt uit onderzoek van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs. Maar volgens MBO in Bedrijf is de basiskwaliteit op orde en zetten mbo-scholen 'serieus in' op kwaliteitsverbetering.
09/06/2016 Onderzoek: Ook mbo-brein heeft steun en sturing nodig
Hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles (VU), een van de drijvende krachten achter de verkenning De jongens tegen de meisjes, gaat in op de neuropsychologische ontwikkeling van adolescenten in relatie tot studiesucces en de verschillen hierbij tussen jongens en meisjes.
08/06/2016 Nieuws: VO-Raad schiet met kanon op mug
Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-Raad pleit voor een 5-jarig vmbo om de doorstroom naar het mbo te verbeteren. Hij schiet met een kanon op een mug. De universiteit Groningen concludeert dat scholen al veel ruimte hebben om problemen te repareren.
28/04/2016 Blog: Leenhouts over Karstens mbo
'De hoofdstroom in de Nederlandse onderwijsdelta, een nuchtere balans van het MBO van Sjoerd Karsten is een prachtboek van een generatiegenoot die na een leven lang werken aan onderzoek naar sociale ongelijkheid, segregatie en burgerschap een 'nuchtere balans' opmaakt van het MBO.'
03/02/2016 Blog: Als liefde zoveel jaar kan duren
Op 12 november 2015 werd in het Deltion College in Zwolle de allereerste Mbo Onderzoeksdag ooit gehouden. Marc Vermeulen, hoogleraar Onderwijssociologie aan TIAS School for Business and Society, is enthousiast.
18/05/2015 Video: Beroepsonderwijs vroeger en nu
Lange tijd was beroepsonderwijs een ondergeschoven kindje: er was weinig geld voor en het werd niet gezien als overheidstaak. Hoofdinspecteur Max Goote bracht daar verandering in, vertelt Fons van Wieringen. In Dordrecht bezoeken we een mbo-school om te zien hoe het tegenwoordig staat met het beroepsonderwijs.
07/05/2015 Achtergrond: Het mbo van mammoet tot nu
In de afgelopen decennia is er veel veranderd in het mbo: de opkomst van de roc's, de invoering van een landelijke kwalificatiestructuur en recent het actieprogramma Focus op Vakmanschap. Emeritus hoogleraar Onderwijskunde Sjoerd Karsten verdiepte zich in de geschiedenis van het beroepsonderwijs en vertelt erover.
07/05/2015 Special: Mbo in the spotlight
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking doorliep het mbo. Toch leven er veel misverstanden over deze onderwijssector. In deze special: feiten en fabels op een rij, historisch perspectief, docenten en studenten aan het woord, een debat over beroepsopleiding versus brede vorming en nog veel meer.
02/06/2014 Onderzoek: Praktijkscholen opgelet
Flinke vernieuwingen van het mbo staan voor de deur. Praktijkscholen moeten opletten: de nieuwe vervolgtrajecten sluiten voor hun leerlingen mogelijk de weg naar een startkwalificatie af.
22/01/2013 Onderzoek: Wat is het mbo (ons) waard?
Op verzoek van NWO is onderzocht welke vragen internationaal als relevant gelden voor een goed functionerend, gewaardeerd mbo. Nederland doet het goed, maar het kan beter. Door een herwaardering van het ambacht en professionalisering van docenten.
1 Leenhouts over Karstens mbo
2 Het mbo van mammoet tot nu
3 Wat is het mbo (ons) waard?
4 Modern vakmanschap
5 Special Specialistisch Vakmanschap
6 MBO als poortwachter
7 Mbo in the spotlight
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven