Van veel beroepen weet je leerling wel dat er een opleiding voor is. Maar van sommige beroepen kent je leerling de bijbehorende opleiding niet. Deze unieke beroepsopleidingen sluiten misschien wel aan bij hun interesses. Hier een helder overzicht met links.
Koray Tinmaz (26) had een eigen gameshop, maar besloot toch om de opleiding Goudsmid in Schoonhoven te volgen. Daar woont hij samen met zijn vriendin die voor Zilversmid studeert.
Anne de Jong (18) heeft het eerste jaar Pianotechniek op het Hout- en meubileringscollege met succes afgerond. Het stemmen van piano’s werkt rustgevend, maar thuis in Krommenie kan ze geen piano meer zien.
Margret Hoekenga - zelf (klein)dochter van gepassioneerde schoenherstellers - pleit voor specialistisch vakmanschap.
Kevin Achterhuis (24) zit in het derde jaar van de opleiding Technisch hout en restauratie van ROC Twente. Dit jaar werd hij uitgeroepen tot Nederlands kampioen Restauratietimmeren. Hij weet alles van houtconstructies en past dit het liefst toe in de molenbouw.
Dion Harder (20) had zijn studiekeuze snel gemaakt. Al jaren werkt zijn familie in dezelfde branche: de natuursteenbewerking. In Alkmaar loopt bij stage in het familiebedrijf.
Directeur Bart Wendrich vertelt over 'zijn' Dutch Health Tec Academy.
Heleen van Baarsen werkt aan het Hout- en Meubileringscollege. Bij elk gesprek begint een student gepassioneerd te vertellen, zegt ze.
Veel feitjes over vakmanschap anno 2018 op een rij.
Kleine unieke beroepen In Nederland veilig stellen voor de toekomst. Dat is de taak van het Meld-en expertisepunt specialistisch vakmanschap. Hierover 3 vragen aan Teamcoördinator Rozemarijn van Deelen.
Broodnodig voor de arbeidsmarkt van morgen: de creatief vakman, de erfgoed hovenier en surveyor (landmeter). Wat houden deze drie beroepen en specialismen in en wat is hun waarde voor Nederland?
Deze special is verschenen in Didactief, in mei 2018 en is gemaakt in opdracht van en met een financiële bijdrage van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB heeft als doel dat studenten de beste praktijkopleiding met uitzicht op een baan krijgen en bedrijven nu en in de toekomst beschikken over de vakmensen die ze nodig hebben. Meer informatie: Kijk op www.s-bb.nl
Eindredactie Paulien de Jong (Didactief) en Rob Schenk (SBB).
Ook een special? Neem contact op met Monique Marreveld, hoofdredacteur Didactief, [email protected] .
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven