Dossier

Mbo in the spotlight

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 23-09-2016 Gewijzigd op 28-04-2017
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking doorliep het mbo. Toch leven er veel misverstanden over deze onderwijssector. In deze special: feiten en fabels op een rij, historisch perspectief, docenten en studenten aan het woord, een debat over beroepsopleiding versus brede vorming en nog veel meer. 

Onmisbare schakel
Emeritus hoogleraar Onderwijskunde legt uit waarom het mbo zo belangrijk is. 'Het belang van het mbo in onze samenleving wordt nogal eens onderschat.'

Mbo'ers zijn dom... (en meer fabels over het mbo)
Ruim een half miljoen jongeren volgt een mbo-opleiding en ongeveer de helft van de beroepsbevolking heeft een mbo-diploma. Toch bestaan er veel vooroordelen en misvattingen over het mbo. Wat is waar en wat niet?

Zo leuk is (lesgeven op) het mbo
Wat drijft ruim 50.000 docenten om te kiezen voor het docentschap op een mbo? Vier enthousiastelingen vertellen erover. 'Bij mbo-studenten is het superbelangrijk om contact te maken, door oprecht geïnteresseerd te zijn in het verhaal achter studenten.'

De grote mbo-routekaart
Het mbo is zeer divers. Er zijn honderden verschillende opleidingen. Voor elk bestaand beroep is wel een mbo-opleiding. Van natuursteenbewerker, worstmaker tot gamedeveloper en accountmanager. Wat is er allemaal mogelijk?

Beroepsopleiding of brede vorming?
Havo/vwo-leerlingen worden breed opgeleid, terwijl het mbo beroepsgericht is. Doelmatigheid in het mbo is onderwerp van discussie. Niemand lijkt ervan wakker te liggen dat studenten hbo of universiteit een ander beroep kiezen. Is het een probleem als mbo'ers dat wel doen? Een filosoferend tweegesprek tussen Loek Nieuwenhuis en Arjan van der Meijden.

Mbo'ers in the spotlight
Wat is er zo leuk aan het mbo en waarom hebben studenten voor deze opleiding gekozen? Zes mbo'ers vertellen.

Het mbo van mammoet tot nu
In de afgelopen decennia is er veel veranderd in het mbo: de opkomst van de roc's, de invoering van een landelijke kwalificatiestructuur en recent het actieprogramma Focus op Vakmanschap. Emeritus hoogleraar Onderwijskunde Sjoerd Karsten verdiepte zich in de geschiedenis van het beroepsonderwijs en vertelt erover.

Samenwerkingskracht
Door de economische tegenwind van de laatste jaren hebben mbo'ers het niet altijd makkelijk op de arbeidsmarkt. Een aantal nieuwe initiatieven moet de afstemming van het beroepsonderwijs met het bedrijfsleven verbeteren.

'Als ik straks klaar ben, heb ik al echt werkervaring'
Rejan Okkema (26) doet mbo AV-productie in Hilversum. Soms krijgt ze de vraag: zit jij op het mbo, je hebt toch havo gedaan? Ze legt uit waarom het mbo een bewuste keuze is.

Deze special is een initiatief van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs en het Kohnstamm Instituut. Wilt u meer weten, neem dan contact op met Ilona Koning ([email protected]) of Arjan van der Meijden ([email protected]).

Mei 2015

Click here to revoke the Cookie consent