Artikelen

Studenten zijn super gemotiveerd

Tekst SBB
Gepubliceerd op 31-05-2018 Gewijzigd op 31-05-2018
Directeur Bart Wendrich over 'zijn' Dutch Health Tec Academy. 

Bart Wendrich
Is: Directeur
School: Dutch HealthTec Academy.
Opleidingsrichtingen: Opticien, Tandtechniek, Orthopedisch technicus, Schoenhersteller, Shoe Developer en Audicien.
Aantal leerlingen: 680
Aantal docenten: 45
Locatie: Utrecht.

Dutch HealthTec Academy (DHTA) is de school voor gezondheidstechniek, de techniek die te maken heeft met onze kwaliteit van leven: horen, zien, lachen en bewegen. De opleidingen gaan allemaal om het maken van medische hulpmiddelen en diensten die de kwaliteit van leven verbeteren en ondersteunen.

‘Onze opleidingen liggen qua moeilijkheidsgraad aan de bovenkant van het mbo. De balans theorie en praktijk is ongeveer gelijk, wat ook goed aansluit bij scholieren die van de havo komen. Wat onze opleiding uniek maakt is dat we maar op één plek in Nederland zitten, namelijk Utrecht. Slechts 15 procent van onze voltijdstudenten komt uit de provincie Utrecht. Mensen komen van vrij ver en zijn dus bereid om te reizen of te verhuizen. Dan ben je super gemotiveerd.

De opleidingen die we verzorgen bevinden zich in kleine bijzondere branches, waarin het échte ambacht een belangrijke rol speelt. Er zijn veel ontwikkelingen in de branche die een andere vraag stellen aan beroepsprofessionals. Denk aan de digitalisering bij tandtechniek. Wij leiden niet (alleen) voor nu op, maar zorgen dat studenten straks in hun werk makkelijk kunnen inspelen op de snelle (technische) ontwikkelingen. 

Ook uniek is dat de school een-op-een inspeelt op de wensen vanuit de branche. Een goed voorbeeld is de opleiding “Shoe Developer” waarmee we in september gaan starten. Die opleiding zijn we begonnen omdat er een grote vraag is naar personeel in verschillende branches. De schoenenindustrie, de orthopedische schoentechniek en de schoenherstelbranche. Samen geven we vorm en inhoud aan deze nieuwe opleiding zodat straks de schoenenindustrie in Nederland weer kan bloeien. Het leuke van onze actieve branches is dat je een rol kunt spelen in het gezond houden van de arbeidsmarkt nu en in de toekomst.

Ooit zijn we gestart met alleen BBL-opleidingen, de laatste jaren zijn er ook vervolgopleidingen (na- en bijscholing) bijgekomen. Dan kun je nog sneller anticiperen op de vragen uit de markt en begin je niet pas met opleiden als de vraag naar een vakman of -vrouw er al is. Dat we in crisistijd minder mensen hebben opgeleid is nog steeds voelbaar. Veel werk ging naar het buitenland. Zouden we de schoenhersteller niet “helpen”, dan zou het beroep uit het straatbeeld verdwijnen. Gelukkig zien we steeds meer bedrijven terugkomen. Producten worden weer dicht bij huis gemaakt.’

Verder lezen

1 Een faalangstige goudsmid is uit den boze
2 Natuursteenbewerking: ‘Ik wil dat anderen mijn vak leren kennen’
3 Restauratie: ‘Ik wil mijn handen laten spreken’
4 Pianotechniek: ‘Een piano is nooit perfect’
5 De vak-beschermers
6 60 Unieke opleidingen

Click here to revoke the Cookie consent