Artikelen

Een faalangstige goudsmid is uit den boze

Tekst SBB
Gepubliceerd op 24-05-2018 Gewijzigd op 24-05-2018
Koray Tinmaz (26) had een eigen gameshop, maar besloot toch om de opleiding Goudsmid in Schoonhoven te volgen. Daar woont hij samen met zijn vriendin die voor Zilversmid studeert.

‘Het bewerken van mineralen heb ik altijd heel interessant gevonden. In Nederland zijn hier geen opleidingen in te volgen, daarom ben ik begonnen met cursussen en zo kwam ik uit bij goudsmeden. Het was alsof alles op zijn plek viel en ik de ware vond. Vervolgens heb ik mij ingeschreven voor het versnelde traject van Goudsmid.

De mbo-opleiding is veel beter dan ik had verwacht en we oefenen veel in de praktijk. Als ik klaar ben wil ik misschien de opleiding Zilversmid volgen. Het verschil is dat een zilversmid grote, kostbare objecten maakt en een goudsmid zich richt op kleinere werken. Zilversmeden vind ik een mooi vak, toch zie ik mij later vooral met goud werken. Het is net als met tennis, dat kun je geweldig vinden zonder het zelf te spelen.

‘De mbo-opleiding is veel beter
dan ik had verwacht’

In het eerste jaar van de opleiding maakte ik een slavenarmband met scharnier en bakslot. Dat is een technisch lastige opdracht waarvan ik veel leerde en ik erg trots dat het goed werd beoordeeld. In de toekomst wil ik een hanger maken in de vorm van een zwaard, daarin wil ik een steen plaatsen en gouddraad toevoegen.

Ik raad iedereen aan om alleen de opleiding te volgen als je het echt zeker weet. Twijfel je of heb je niet de juiste mentaliteit? Dan ga je het niet redden. Je steekt er veel tijd in en komt zelf met creatieve ideeën die je uitvoert. Je investeert zelf in het edelmetaal dat je gebruikt. Als een opdracht mislukt koop je nieuw zilver. Consequent bezig zijn en zelfvertrouwen zijn hiervoor belangrijk. Probeer de waarde te vergeten, een faalangstige goudsmid is uit den boze.’

Dit artikel verscheen eerder in de special '60 x Specialistisch Vakmanschap', in Didactief, mei 2018. De special is gemaakt in opdracht en met een financiële bijdrage van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

 

 

 

 

Click here to revoke the Cookie consent