Dossier

De magie van techniek

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 11-10-2016 Gewijzigd op 06-09-2018
'Techniek is magie. je maakt iets en dan werkt het. het is belangrijk dat leerlingen die magische kant van techniek ontdekken. Dat ze zelf aan het experimenteren gaan.' 

In deze special kunt u lezen over het belang van techniek in het onderwijs en hoe je het vorm kunt geven. Van gastlessen en bedrijfsbezoeken tot de TechniekTrofee, lees het hier!

Techniek is magisch

Voorwoord van Chris van Bokkum, directeur TechniekTalent.nu

'Dit is leren zonder dat je het doorhebt!'

Met techniekonderwijs zit het wel snor op St. Trudo in Helmond, getuige de TechniekTrofee die de basisschool dit jaar in de wacht sleepte. Wat is het geheim?

'Gastlessen geven techniek een gezicht'

Wil je het techniekonderwijs minder abstract maken? Organiseer dan gastlessen. Een goede gastles slaat de brug naar de praktijk en zorgt voor een blijvende indruk, blijkt uit onderzoek.

Gastlessen organiseer je zo

Wil je ook gastlessen geven op school, maar heb je geen idee waar te beginnen? Edmée Maas, programmamanager bij TechniekTalent.nu geeft tips.

De 7 werelden van techniek

De wereld van bèta en techniek is omvangrijk. Om de vele mogelijkheden op werk te laten zien, nemen we je mee in de 7 werelden van techniek.

Waarom bedrijfsbezoeken (nog) niet effectief zijn

Basisscholen besteden regelmatig tijd aan bedrijfsbezoeken. Ze zijn nuttig om leerlingen kennis te laten maken met de relatief onbekende wereld van techniek. Maar de positieve effecten ervan laten, ondanks enthousiaste geluiden van alle betrokkenen, nog te wensen over.

'Laat leerlingen zélf de vragen stellen'

Hubertien Kappert, leraar groep 7 en techniek coördinator op de Gerardus Majella basisschool in Broekland houdt zich bezig met het integreren van wetenschap en techniek in het lesprogramma en organiseert bedrijfsbezoeken. Wat zijn haar ervaringen?

Techniek divers

Allerlei nieuwtjes rondom wetenschap en techniek in het onderwijs.

'Techniekonderwijs geven, hoe doe je dat?'

Een auto van satéprikkers maken. Of die app waarmee je kunt zien of de tomatenplant wel genoeg licht en water krijgt. Koen (9), Pepijn (9) en Izanne (8) -leerlingen van IKC Laterna Magica in Amsterdam - hoeven niet lang na te denken als ze hun leukste techniekproject moeten noemen. Maar wat vinden hun leraren nou precies van techniekonderwijs? Ze vragen het aan meester Danny en meester Oscar.

Techniekonderwijs: must of niet?

Is Techniekonderwijs een must? Hoe kijken onderwijs, bedrijfsleven en onderzoekers hier tegenaan?

Deze special is gemaakt in opdracht en met financiële bijdrage van het TechniekTalent.nu. Download hier de volledige special.

 

Verder lezen

1 Techniek is magisch
2 'Dit is leren zonder dat je het doorhebt!'
3 ‘Gastlessen geven techniek een gezicht’
4 Gastlessen organiseer je zo
5 De 7 werelden van techniek
6 Waarom bedrijfsbezoeken (nog) niet effectief zijn
7 'Laat leerlingen zélf de vragen stellen'
8 Techniek divers
9 'Techniekonderwijs geven, hoe doe je dat?'
10 Techniekonderwijs: een must of niet?

Click here to revoke the Cookie consent