Dossier

De 7 werelden van techniek

Tekst TechniekTalent.nu
Gepubliceerd op 11-10-2016 Gewijzigd op 06-09-2018
De wereld van bèta en techniek is omvangrijk. Om de vele mogelijkheden op werk te laten zien, nemen we je mee in de 7 werelden van techniek.

Wereld 1: Onze planeet

Water, energie en natuur maken onze planeet leefbaar. Daarom gaan we er het liefst zo verstandig en zuinig mogelijk mee om. Denk aan schone, duurzame energievoorzieningen, zoals zonnepanelen en windenergie maar ook aan slimme innovaties als interactieve straatverlichting. Afval wordt vaker opnieuw benut door er energie uit op te wekken (voor elektriciteit of stadsverwarming) of door er nieuwe bruikbare materialen uit te halen. Zo kunnen we de wereld steeds een beetje beter maken met behulp van knappe technische toepassingen.

Werk 
Een baan in deze wereld betekent bijdragen aan een leefbare en duurzame planeet. Bijvoorbeeld bij bedrijven die energie opwekken en verspreiden of bij bedrijven die hiervoor de apparaten en hulpmiddelen maken, installeren en onderhouden. In de toekomst zal veel vraag zijn naar goed technisch personeel om te werken aan nieuwe energiebesparende oplossingen. Bij mensen thuis, maar ook in kantoren, ziekenhuizen, energiecentrales of waterzuiveringsbedrijven. Behalve technische skills wordt ook een beroep gedaan op vaardigheden als communicatie en samenwerken.

Wereld 2: Voeding & gezondheid

Straks allemaal aan de zeewierburger en de insecten? En hoe worden die dan op grote schaal geproduceerd en verwerkt? In deze wereld gaat het om nieuwe innovaties als 3D-geprint voedsel, maar ook om grote uitdagingen als het voeden van de almaar stijgende wereldbevolking. En willen we niet allemaal een gezond leven? In deze wereld kun je een bijdrage leveren aan de gezonde leefstijl van mensen, waarbij goede voeding en voldoende beweging belangrijke pijlers zijn. 

Werk
Deze wereld heeft veel te bieden. Innovatief gezien loopt Nederland zelfs internationaal voorop. Denk aan de eerste kweekvleeshamburger: een Nederlands product. Uitdagingen en carrièreperspectieven zijn er genoeg. Wie gaat werken in deze wereld kan terechtkomen bij grote voedselproducenten als Unilever, Nestlé of Nutricia, om mee te helpen aan het wereldwijd leveren van voedingsproducten. Werken bij een kleine ambachtelijke producent – of als ondernemer zelf een nieuw voedselproduct lanceren kan ook.¬ Hierbij gaat het minder om aantallen maar meer om knappe technische snufjes die een andere kwaliteit van het product opleveren. Tot slot kan er in deze wereld gewerkt worden bij bedrijven die machines voor de voedingsindustrie maken en installeren, of sportapparatuur of landbouwmachines produceren en onderhouden.

Wereld 3: Menselijk lichaam

Lang leven en het liefst in goede gezondheid. Dat wil iedereen. Het lichaam kan dankzij allerlei medische uitvindingen tegenwoordig veel ouder worden dan generaties geleden en deze ontwikkeling zet zich de komende tijd verder voort. Dat kan bijvoorbeeld met slimme robots die helpen bij een operatie of dankzij 3D-printers die met de grootste precisie een nieuw weefsel printen.

Werk 
In deze wereld help je mee het lichaam gezond te maken en te houden. Denk aan het maken en onderhouden van machines voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Of door robots te maken en af te stellen die kunnen helpen bij operaties of het verzorgen van zieken. Verantwoordelijk en uitdagend werk, want je werkt aan de nieuwste medische innovaties bij een ziekenhuis of farmaceutisch bedrijf, of bij een bedrijf dat apparatuur maakt, installeert en onderhoudt voor tandartsen, huisartsen, ziekenhuizen of verpleeginstellingen, van MRI-scanner tot tandartsboor. 

Wereld 4: Verkeer, transport & ruimte

Bij verkeer transport en ruimte staat helemaal niks over gebouwen, huizen, wijken. Vind ik een gemis.
Van de havens, tot de fiets, van station. Specialist elektrische auto;s uitlezen, laden en rijden. Zo zorgt hij dat we groener van A naar B gaan. 

Stappen we op een elektrische fiets of auto of laten we ons liever in een zelfrijdende auto naar de plek van bestemming brengen? En hoe zorgt een transportbedrijf dat goederen op de juiste tijd op de juiste plek aankomen? Of hoe bestelbusjes (of drones?) online bestelde pakketjes afleveren? En wat te denken van de nieuwste huizen, wijken, en gebouwen, het onderhoud van vliegtuigen? Daar zit een wereld van indrukwekkende techniek achter. In deze wereld kan werk overal op aarde terechtkomen. Of misschien zelfs wel in de ruimte, als je meewerkt aan het bouwen van ruimtevaartuigen!

Werk
In deze wereld lever je een bijdrage aan de mobiliteit van mensen of goederen. Dit gebeurt bij bedrijven die voertuigen, machines of onderdelen daarvan maken, onderhouden en repareren. Deze wereld is volop in ontwikkeling, met nieuwe trends als de zelfrijdende auto en diverse technische snufjes. Dit betekent dat er veel nieuwe uitdagingen en nieuwe banen ontstaan en er ook veel kansen zijn om door te groeien. Misschien wel internationaal. Nederland is immers een belangrijk exportland met grote internationale transporthavens zoals Rotterdam en Schiphol.

Wereld 5: Creatief & ontwerpen

Van complexe virtuele werelden tot ergonomisch gevormde meubels, revolutionaire gadgets of verfijnde sieraden: ze worden allemaal bedacht, ontworpen en gemaakt. Dat vraagt om creatieve geesten met een technische achtergrond die bovendien niet bang zijn om met de nieuwste technieken te experimenteren. Het is een wereld waarin deze nieuwe technieken vaak als eerste worden ingezet, zoals 3D-printen of andere digitale ontwikkelingen.

Werk
In de wereld van techniek is volop behoefte aan mensen die een bestaand product - van auto’s tot gadgets, van huizen tot complete gamewerelden - nét even anders, beter of mooier kunnen maken. Ook is er grote behoefte aan creatieve mensen die een compleet nieuw product ontwerpen dat bijvoorbeeld een bijdrage levert aan de oplossing van een ‘nieuw’ probleem. Denk aan oplossingen voor de vergrijzing of klimaatverandering. In deze wereld kun je werken bij bedrijven die eigen producten ontwikkelen en/of ideeën en ontwerpen van anderen uitwerken. De wereld van creatief ontwerpen is ook erg geschikt voor mensen die met een zelfbedacht ontwerp een innovatief bedrijf willen starten. 


Wereld 6: Geld & handel 

De wereld is één grote marktplaats. Bedrijven handelen met landen overal ter wereld. Door het internet draait de economie letterlijk 24 uur per dag door. We zijn in staat om binnen no-time online bestellingen in huis te hebben. Daarachter zit een wereld aan techniek die ervoor zorgt dat alles gesmeerd verloopt. Van enorme servers van banken en webshops tot beveiligings- en betalingsapparatuur in winkels. Deze wereld ontwikkelt zich in razend tempo met spannende technische innovaties. Robotpickers zorgen bijvoorbeeld voor ongekende efficiëntie bij distributiecentra. En straks kunnen we misschien wel afrekenen met een selfie.
 
Werk
Deze wereld kan niet blijven draaien zonder het werk van goede technische mensen, van allrounders tot mensen met heel specialistische kennis. Als er één schakeltje mist, ligt de handel op zijn gat. In deze wereld kan gewerkt worden bij allerlei bedrijven die zich bezighouden met het maken, installeren en onderhouden van machines en hulpmiddelen die handel tussen mensen en bedrijven mogelijk maken. 


Wereld 7: Wetenschap & ontdekken

Nieuwe medicijnen, zuiniger brandstoffen, 3D-geprint voedsel of misschien wel een baanbrekende oplossing voor het fileprobleem: in deze wereld draait alles om nieuwe ontdekkingen. Ze helpen het leven beter of mooier te maken en om oplossingen voor kleine of grote problemen te vinden. Van een slimme thermostaat in huis of zelfscannen bij de supermarkt tot technische oplossingen voor wereldwijde issues als de voedselvoorziening of klimaatverandering. Een soms nog onontgonnen wereld, dus een flinke portie nieuwsgierigheid en een onderzoekende instelling zijn essentieel.

Werk
De medische wetenschap, de sportwereld, maar ook mode, ruimtevaart of de voedingsindustrie: er zijn talloze gebieden waar technische innovaties aan de orde van de dag zijn. Deze wereld vraagt om slimme, nieuwe ontwikkelingen en producten in al deze branches. De enige voorwaarden: nieuwsgierig en onderzoekend zijn. En het mooie is dat dit werk bijdraagt aan het oplossen (maatschappelijke) problemen. Of dat je sporters, designers of zelfs ruimtevaarders door dit werk helpt om grote prestaties neer te zetten. 


Meer informatie over de 7 werelden en weten welke kansrijke beroepen er zijn voor mbo’ers en hbo’ers? Vraag de toolkit (TechniekTalent.nu, Platform Bèta Techniek, C3 en Otib) aan op: http://www.techniektalent.nu/scholen/vmbo/materialen/toolkit-7-werelden-van-techniek 

Kijktip: De 7 werelden van techniek via:  https://vimeo.com/techniektalent

Dit artikel is onderdeel van de Didactief-special De magie van techniek (oktober 2016). Deze special is gemaakt in opdracht en met financiële bijdrage van het TechniekTalent.nu.

Verder lezen

1 De magie van techniek
2 Techniek is magisch
3 'Dit is leren zonder dat je het doorhebt!'
4 ‘Gastlessen geven techniek een gezicht’
5 Gastlessen organiseer je zo
6 Waarom bedrijfsbezoeken (nog) niet effectief zijn
7 'Laat leerlingen zélf de vragen stellen'
8 Techniek divers
9 'Techniekonderwijs geven, hoe doe je dat?'
10 Techniekonderwijs: een must of niet?

Click here to revoke the Cookie consent