Webinar Gert Biesta #Didactief50

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 30-06-2021
Wie bewaakt het kunstenaarschap van de leraar?

'Er komt enorm veel op het onderwijs af, en veel daarvan komt terecht op het bordje van de leraar. Naast alles wat het onderwijsbeleid terecht van het onderwijs vraagt, is er ook een niet aflatende stroom van goedbedoelde informatie uit wetenschappelijk onderzoek. Bij sommigen genereert dat enthousiasme, omdat het de belofte in zich lijkt te houden dat het onderwijs, net als bijvoorbeeld de gezondheidszorg, daarmee een stevig wetenschappelijk fundament kan krijgen. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar onderzoek dat aantoont welke interventies werken. Is dat de hoopvolle toekomst waar we met zijn allen de schouders onder moeten zetten? Ik denk het niet, omdat het idee van lesgeven als een interventie, van de vorming van de leerling als een effect, en van het onderwijs als een proces dat ‘werkt’ zoals machines werken, een verkeerd beeld geeft van de complexe dynamiek van het onderwijs. Daarmee wordt het unieke karakter van het leraarschap maar al te gemakkelijk ondermijnd. Hierover deel ik in dit webinar een aantal reflecties, mede gebaseerd op mijn ervaringen met onderwijsonderzoek in verschillende landen en contexten.'

Gert Biesta publiceert later dit jaar een Nederlandse vertaling van zijn boek Educational Research: An Unorthodox Introduction (Bloomsbury 2020). Hij is verbonden aan een onderzoekscentrum voor Public Education in Schotland, en verbonden aan de Universiteit van Edinburgh waar hij theorie en pedagogiek geeft en adjunct directeur is van het instituut voor de lerarenopleiding. Hij is tevens lid van de wetenschappelijke adviescommissie van Curriculum.nu.

 

Meer lezen van Gert Biesta? Hij schreef twee jaar lang columns voor Didactief, die je hier vindt.

‘Die hele basale pedagogische intuïtie is uit het onderwijs aan het verdwijnen. Als je niet meer weet met welk doel je onderwijs geeft, dan ben je bezig de agenda’s van anderen uit te voeren’, zei Gert Biesta in 2013 tegen Didactief-redacteur Carola Schoor. April 2015 sprak Gert Biesta in de Amsterdamse Balie; Didactief luisterde mee. Ook schreef hij een artikel over de paradox van gelijke kansen. Over de curriculumvernieuwing van overheidswege was hij behoorlijk kritisch.

Ook interessant: René Kneyber schreef over Biesta en Hanna Arendt.

Lees hier de reactie van Jaap Scheerens op deze lezing van Gert Biesta: 'De vergelijking van de “Toolkit” met de bio-industrie is pijnlijk. Terloops desavoueert hij met zijn vergelijking 50 jaar onderwijskundig en onderwijspsychologisch empirisch onderzoek naar onderwijseffectiviteit.' Hester IJsseling stelt vervolgens: de geesteswetenschappen en de onderwijskunde zijn beide onmisbaar voor het onderwijs.

 

 

Bronvermelding

1 Jubileumcongres Koers houden

Click here to revoke the Cookie consent