Dossier

Special: Is jouw leerling geld de baas?

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 07-12-2023 Gewijzigd op 14-12-2023
Omgaan met geld, dat verdient ook op school aandacht. Want er komen heel wat verleidingen op leerlingen af. Financiële educatie is belangrijk om hen bewust en weerbaar te maken.

Klik hier om de special te lezen.
Scrol omlaag voor de inhoudsopgave voor de special.

Omgaan met geld, dat verdient ook op school aandacht. Want er komen heel wat verleidingen op leerlingen af. Financiële educatie is belangrijk om hen bewust en weerbaar te maken. In deze special vind je achtergrondinformatie, voorbeelden vanuit de schoolpraktijk en inkijkjes in de geldkeuzes van leerlingen zelf.
 

Inhoudsopgave:

Voorwoord: laten we praten over geld

Jochem Valkema van Wijzer in geldzaken: Met deze special delen we de kennis en ervaringen van verschillende scholen en deskundigen. Om jou als docent op weg te helpen met leerlingen in gesprek te gaan over geld. Mijn ervaring is dat leerlingen en studenten dat niet alleen leuk, maar ook erg nuttig vinden. Ik wil alle leerlingen, studenten, leraren en deskundigen heel erg bedanken voor hun bijdrage!

 

Baas over je geld

Leerlingen komen al vroeg in aanraking met financiële verleidingen, maar hebben niet altijd de kennis en vaardigheden om er goed mee om te gaan. De Week van het geld kan een goed startpunt zijn voor gerichte aandacht voor financiële geletterdheid.

 


 

Verpakte verleiding

Influencers, wie kent ze niet? Ze maken pakkende content op social media, maar prijzen daarbij ook allerlei producten aan. Leerlingen van groep 8 van OBS De Kameleon in Den Haag weten na een geldles dat ze best kritisch mogen kijken naar de dure verleidingen die hun online idolen soms laten zien.

 

 

De subtiele kracht van reclame

Herken jij alle reclametechnieken die je proberen te verleiden tot een aankoop? Ze zijn subtiel, slim én succesvol. Op jongeren hebben deze technieken extra veel effect, omdat hun impulscontrole nog in ontwikkeling is.

 

 

Micro-transacties tijdens het spelen

Veel games bieden tijdens het spelen extra aankopen aan. Om het spel nóg leuker te maken. Zo geven jongeren (ongemerkt) soms veel geld uit.

 


 

En dan ben je achttien

Als ze achttien worden, zijn leerlingen of studenten ineens zelf verantwoordelijk voor hun geldzaken. Welke stappen moeten ze zetten op de weg naar financiële zelfstandigheid? En hoe gaan ze daarmee om? Drie studenten vertellen.

 


 

Jesse is een baas

Het ROC Twente steunt mbo-studenten die een eigen bedrijfje beginnen, zoals Jesse. Hoe kijkt hij tegen geld aan?

 

 

 

Aan de slag

Hoe maak je kinderen wegwijs in de wereld van geld? Angela Esajas en Willem Drenth vertellen wat ze weten.

 

 

 

 

Deze special is gemaakt in samenwerking met Wijzer in geldzaken en verschenen in Didactief, december 2023.

Click here to revoke the Cookie consent