Artikelen

Jesse is een baas

Tekst Monique Marreveld
Gepubliceerd op 07-12-2023 Gewijzigd op 12-12-2023
Het ROC Twente steunt mbo-studenten die een eigen bedrijfje beginnen, zoals Jesse. Hoe kijkt hij tegen geld aan?

Jesse was vijftien jaar en eerstejaars aan de mbo-opleiding Media Marketing van het ROC Twente in Enschede. ‘Mijn vrienden waren twee jaar ouder en hadden al werk. We gingen regelmatig uit, dus ik wilde ook geld verdienen. Eerst had ik een baantje in de horeca, maar ik wilde liever iets dat bij mijn opleiding aansloot. Toen ben ik mijn eigen bedrijfje in media marketing gestart.’ Bedrijven kunnen opzet of beheer van hun website en sociale media aan hem uitbesteden of een website laten bouwen.

Ondernemer worden? Dan ben je toch na twee maanden miljonair? ‘Snel geld verdienen voor jezelf, dachten veel leeftijdgenoten. Maar dat is niet zo natuurlijk’, zegt Jesse lachend. De zaak, Wizzinc, liep wel prima. Gelukkig had Jesse steun van zijn ouders; samen maakten ze een verdeling toen hij inkomsten kreeg: ‘Een deel om van te leven en een deel zette ik apart. Als ondernemer moet je je eigen pensioen bij elkaar sparen bijvoorbeeld.’

Geldgesprek


Hebben jouw studenten geen mensen in hun omgeving met wie ze kunnen sparren over geld verdienen en geldzorgen? Praat erover met ze. Uit de zogenoemde geldgesprekken die Wijzer in geldzaken hield met jongeren kun je veel gesprekstips halen. Over hun geldzorgen of de financiële verleidingen waar ze aan bloot staan. Het goede nieuws is dat de meeste het hoofd wel boven water houden, zij het soms met moeite.


Wat Jesse ook hielp, was het Ondernemerslab van het ROC Twente, een fysieke plek waar mbo-studenten elke twee weken bij elkaar komen om met elkaar te sparren in de zogenoemde business boost. ‘Zo leerden we ook van elkaar, heel handig. Mbo’ers zijn echte doeners’, zegt Jesse. Hoewel…hij kent ook medestudenten die net als hij destijds startten en niet doorzetten. ‘Je moet wel kansen zien en ondernemend zijn. Initiatief nemen.’ Inmiddels heeft hij drie collega’s in zijn bedrijf, studenten die hij via het Ondernemerslab leerde kennen. Zelf zit hij nu, achttien jaar oud, in zijn examenjaar en is zijn bedrijf vooral iets voor de zaterdag.

Snel geld verdienen…


… klinkt soms aantrekkelijker dan een bijbaantje. Dat doen jongeren bijvoorbeeld door: 

  • A: een onderneming te beginnen, zoals Jesse. Het aantal ondernemers tussen de 12 en 18 jaar is bijna 3.000, en tussen de 18 en 25 jaar al bijna 130.000. De Stichting Jong Ondernemen helpt jongeren op weg en werkt daarin samen met het onderwijs.

  • B: te handelen in crypto. Ongeveer een kwart van de jongeren bezit cryptocurrency (zoals Bitcoin, Ripple of Litecoin) volgens het Nibud. Met de campagne ‘Slim in crypto’ informeert het ministerie van Financiën jongeren over de risico’s.

  • C: als geldezel te werken. Want wat doe je als een medestudent vraagt of hij je pinpas even mag lenen in ruil voor een paar honderd euro? Niet doen, blijkt uit de LessonUp-les ‘Geldezels’ van Wijzer in geldzaken.

     

    Dit artikel verscheen in de special Is jouw leerling geld de baas? van Didactief, december 2023.

    Verder lezen

    1 Special: Is jouw leerling geld de baas?

    Click here to revoke the Cookie consent