Dossier

Fotodocumentaire: Een jaar lang op de Alan Turingschool

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 23-01-2018 Gewijzigd op 20-12-2018
Beeld Martijn van de Griendt
Martijn van de Griendt fotografeert dit jaar maandelijks op de Amsterdamse Alan Turingschool. Op onze website lees je het verhaal bij de foto. 

Vlak voor de gymles doet juf Martine nog even een woordspelletje met de klas. ‘Kinderen die als eerste klaar zijn, moeten soms lang wachten voordat de gym begint’, vertelt Martine. ‘Dan doe ik een spel met ze om de tijd te doden.’ Sommige kinderen zijn nou eenmaal sneller dan anderen. De kinderen zijn niet verplicht om mee te doen.

Lees hier het hele verhaal.
 

Het is koud in Amsterdam. Maart roert zijn staart. Op de hoek van het schoolplein zie ik een meisje met een enorme bontmuts staan. Ze heet Brea-Yanne en is negen jaar. Ze zit in groep zes bij juffrouw Heleen.

Lees hier het hele verhaal.
 

‘Een, twee, drie.’ Juf Lisa roept alle 22 kleuters bij elkaar in een kring. De pauze is net voorbij en de kleintjes zien er een beetje verwilderd uit van het rennen, voetballen en in het klimrek hangen. Zandvlekken op de broeken en snotbellen uit de neus. Sommige kleuters moeten weer even wennen aan de braafheid en het stil zijn in de kring. 

Lees hier het hele verhaal.
 

Captain America Chris is boos op zijn vriendje Brett. In de gymzaal kregen ze ruzie over of het wel of geen doelpunt was.

Lees hier het hele verhaal.
 

Een paar maanden geleden hadden ze nog een soort babyshower georganiseerd. Juffrouw Ingrid – met dikke buik - was het middelpunt geweest van een heus afscheidsfeest toen ze met zwangerschapsverlof ging. Er waren ouders in de klas geweest, er waren slingers, cadeaus en een grote taart gemaakt van onder andere luiers. De kinderen van groep drie wisten al dat Ingrid een jongetje zou krijgen. De hele zwangerschap hebben ze in de klas meegeleefd.

Lees hier het hele verhaal.

 

Er wordt bijna onhoorbaar geklopt op de deur van de directiekamer van de Alan Turingschool. De deur gaat open en drie kleuters schuifelen naar binnen. Zo te zien zit er een jarige bij. Yasmin (6) en Isis (5) zijn de verkozenen om hun jarige klasgenootje Amani te begeleiden langs alle klassen.  Ze dirigeren haar naar de bureaus van de ‘grote mensen’. De jarige is verlegen en niet gewend om zo in de belangstelling te staan. Heel voorzichtig draagt ze een doos Celebrations. Ze is vandaag vijf geworden.

Lees hier het hele verhaal.

 

De pauze is voorbij: de kinderen rennen de school weer in. Ze trekken hun jassen uit en stoppen die op aanwijzing van de juf in de felblauwe en -groene zakken die aan de kapstok hangen. ‘Doe maar in de luizenzak jongens. Goed zo!’
Zairo en Shemar poseren voor mijn camera. Ze leunen stoer tegen de luizenzakken. Ik had me al tijden verbaasd over deze grappige verzameling van kleurrijke polypropeen tasjes in de gangen van de Alan Turingschool.

Lees hier het hele verhaal. 

 

Meester Arjen van groep 4 is bezig met de taalles en vertelt de kinderen over woorden met een ‘n’ en een ‘k’ erin, de zogenoemde ‘plankwoorden’. Zo gaat met hem de hele klas op de vloer liggen en probeert zo stijf als een plank boven de grond te zweven.

Lees hier het hele verhaal.

 

Een jaar lang was ik de schoolfotograaf op de Alan Turingschool. Althans niet de officiële, maar de informele. Het was het leukste baantje dat er maar was. Ik had totale vrijheid om de school binnen te komen wanneer ik wilde en met mijn camera in de aanslag de klassen in te lopen.

Lees hier het hele verhaal.

 

Deze foto's verschenen vanaf januari 2018 maandelijks in Didactief. 


Meer lezen? 

Website Martijn van de Griendt
Website Alan Turingschool
 

Verder lezen

1 Alan Turingschool: Voor de gymles
2 Alan Turingschool: Beter kijken
3 Alan Turingschool: Tranendrogers
4 Alan Turingschool: Vrede sluiten
5 Alan Turingschool: Kindje kijken
6 Alan Turingschool: Een mooi, groot prinsesje
7 Alan Turingschool: Jasbeschermers
8 Alan Turingschool: De klank van plank
9 Alan Turingschool: De schoolfotograaf

Click here to revoke the Cookie consent