Nieuws

Alan Turingschool: Kindje kijken

Tekst Martijn van de Griendt
Gepubliceerd op 14-06-2018 Gewijzigd op 21-06-2018
Beeld Martijn van de Griendt
Fotodocumentaire - Martijn van de Griendt fotografeert komend jaar maandelijks op de Amsterdamse Alan Turingschool. Lees hier zijn verhaal bij de foto.

Een paar maanden geleden hadden ze nog een soort babyshower georganiseerd. Juffrouw Ingrid – met dikke buik - was het middelpunt geweest van een heus afscheidsfeest toen ze met zwangerschapsverlof ging. Er waren ouders in de klas geweest, er waren slingers, cadeaus en een grote taart gemaakt van onder andere luiers. De kinderen van groep drie wisten al dat Ingrid een jongetje zou krijgen. De hele zwangerschap hebben ze in de klas meegeleefd. Die dag mochten ze de namen mee raden en ook de datum van geboorte werd de inzet van een heuse wedstrijd.

De baby in de buik was niet het belangrijkste voor de kinderen. Ze zouden de juf vooral gaan missen in de weken die volgden, dat wisten ze zeker. ‘Ik ga missen dat je streng bent,’ zei een van de boefjes van de klas. ‘Ik ga je gezicht missen,’ meldde een ander. En een derde riep door de klas dat de juf zo lief is. Anderen zaten er een beetje beteuterd bij. En toen was er beschuit met muisjes en moesten ze het de weken erna doen met meester Arjen en juffrouw Hanni.

Vandaag komt juf Ingrid onverwacht op bezoek, op een doornsnee maandagmiddag, met haar kersverse baby. Meester Arjen had van tevoren niks verklapt. De kinderen stuiven op haar af en beginnen stuk voor stuk de baby over zijn bolletje te aaien. ‘Ik hoop wel dat jullie je handen gewassen hebben,’ zegt juf Ingrid. ‘Ja hoor dat hebben ze afgelopen vrijdag nog gedaan,’ grapt meester Arjen.

En terwijl de kinderen zich vergapen aan het hummeltje, vraagt juf Ingrid aan verschillende kinderen hoe het met ze gaat. ‘Jeetje, volgens mij zijn jullie nu al gegroeid.’

Als iedereen weer zit, mogen de kinderen vragen stellen.
‘Heeft hij ook een vader?’
‘Kan ie al lopen?’
‘Kan ie op zijn hoofd staan?’
‘Kan ie al praten?’
‘Wat eet hij allemaal?’

Vervolgens komen de tips: honderd flesjes melk klaarmaken zodat hij nooit hoeft te wachten, als hij honger heeft. De buren instrueren hoe ze hem eten moeten geven, voor het geval dat juf Ingrid een keer te laat thuis is.

Mahum had de geboortedatum goed geraden, 10 maart. En Simon raadde zelfs de goede naam van de baby: James. Dat vindt Ingrid wel heel erg toevallig. Maar het kan ook komen omdat ze in die tijd net aan het lezen waren in De reuzenperzik van Roald Dahl en de hoofdpersoon ook zo heet.

Mahum en Simon krijgen een cadeautje van Ingrid: een leesboek. Tja, deze kersverse mama blijft een juf. Twee bijdehandjes geven nog wat bloemetjes aan Ingrid voor ze weer vertrekt. ‘Oh, hebben jullie die speciaal voor mij geplukt?’ Niet echt. Ze hadden ze die ochtend nog aan meester Arjen gegeven en snel even uit het jampotje gepakt. 

 

Deze foto verscheen in de papieren Didactief, juni 2018.

Verder lezen

1 Fotodocumentaire: Een jaar lang op de Alan Turingschool

Click here to revoke the Cookie consent