Nieuws

Alan Turingschool: Vrede sluiten

Tekst Martijn van de Griendt
Gepubliceerd op 08-05-2018 Gewijzigd op 19-09-2018
Beeld Martijn van de Griendt
Fotodocumentaire - Martijn van de Griendt fotografeert maandelijks op de Alan Turingschool in Amsterdam. Lees hier het verhaal bij zijn foto.

Captain America Chris is boos op zijn vriendje Brett. In de gymzaal kregen ze ruzie over of het wel of geen doelpunt was.

Ron (31) snelt toe en sust de boel. Hij is al negen jaar vakleerkracht Bewegingsonderwijs, oftewel de gymleraar. Ooit begonnen op de ALO omdat een vriend van hem het ging doen, zoveel had hij nou ook weer niet met sport. En de link met kinderen had hij al helemaal niet gelegd.

Het sporten op zijn opleiding in Den Haag ging dan ook met allemaal zesjes gepaard. ‘Ik zat in een klas met allemaal topsporters. Maar tijdens de stages bleek dat ik juist het gedeelte van “met kinderen opschieten” heel goed kon. Ik ben nog steeds trots op de allereerste opmerking van mijn stagebegeleider die letterlijk opschreef: “Ik heb het gevoel dat ik weer te maken heb met iemand die het in zijn vingers heeft.”’

En eigenlijk vind Ron zichzelf gewoon een groot kind. Moeiteloos laveert hij de kinderen door de gymles. En voor dit soort conflictjes met twee kinderen draait hij zijn hand niet om. Hij laat Chris en Brett het spelletje ‘steen, papier, schaar’ doen en praat het even uit met de jongens.

‘Natuurlijk leer ik de kinderen ook een koprol, maar dat is voor mij stiekem niet het belangrijkst. Wat ik belangrijk vind, is dat de kinderen leren om te gaan met elkaar! Hoe ze met conflicten moeten omgaan, hoe ze beleefd zijn. Alles ter voorbereiding op de grotemensenwereld.’

Chris en Brett sporten inmiddels vrolijk verder met elkaar. En voor vanmiddag na school is de afspraak gemaakt om weer bij elkaar te komen spelen. Want ze zijn en blijven gewoon vriendjes.

Deze foto verscheen in Didactief, mei 2018.

Bekijk hier alle blogs van deze fotodocumentaire.

Verder lezen

1 Fotodocumentaire: Een jaar lang op de Alan Turingschool

Click here to revoke the Cookie consent