Nieuws

Alan Turingschool: Voor de gymles

Tekst Martijn van de Griendt
Gepubliceerd op 23-01-2018 Gewijzigd op 19-09-2018
Beeld Martijn van de Griendt
Fotodocumentaire - Martijn van de Griendt fotografeert komend jaar maandelijks op de Amsterdamse Alan Turingschool. Lees hier zijn verhaal bij de foto.

Vlak voor de gymles doet juf Martine nog even een woordspelletje met de klas. ‘Kinderen die als eerste klaar zijn, moeten soms lang wachten voordat de gym begint’, vertelt Martine. ‘Dan doe ik een spel met ze om de tijd te doden.’ Sommige kinderen zijn nou eenmaal sneller dan anderen. De kinderen zijn niet verplicht om mee te doen.

In het gangetje tussen de twee kleedkamers zitten de snelsten in de starthouding: wie het eerste zijn vinger in de lucht gooit, mag zeggen welk woord bedoeld wordt bij de omschrijving ‘een bericht om te vragen of iemand wil komen’. Filip, helemaal rechts op de foto, heeft het antwoord goed: ‘Uitnodiging’. Elk goed antwoord is goed voor het kartonnen kaartje met antwoord.

Ik ben hier als fotograaf ook op uitnodiging. Een jaar lang zal ik foto’s maken op de Alan Turingschool in Amsterdam Wittenburg, een wijk tussen het Scheepvaartmuseum en Artis.

‘Op de Alan Turingschool komen alle kinderen tot hun recht’, staat te lezen op de website van de school. Tevens staat er: ‘Onze leerlingen zijn inwoners van een kleine maar vooruitstrevende wereldstad met inwoners uit alle windstreken. Het ligt dus voor de hand dat wij onze kinderen opleiden tot wereldwijze, goed samenwerkende wereldburgers.’

Het is dinsdagochtend en groep 5 start zo met de eerste gymles van de week. Leuk om te zien dat alleen al in dit groepje allemaal kinderen van verschillende afkomst staan. De sfeer in de school is goed, het voelt als een warm bad. Tijdens het woordspel zorgt Martine dat alle kinderen aan bod komen. ‘Anders zijn het alleen de allersnelsten die de vragen kunnen beantwoorden.’

Er valt nog een laatste kaartje te winnen voor de kinderen. ‘Erachter komen wat de code is’, zegt Martine en de vingers vliegen weer de lucht in. Medina komt met het goede antwoord: ‘kraken’, en meteen is de link gelegd naar de naamgever van de school, Alan Turing. Hij wist in de Tweede Wereldoorlog de geheime boodschappen van de Duitsers te ontcijferen door hun code te ‘kraken’.

De kaartjes worden weer ingeleverd - er zijn verder geen prijzen te winnen - en de kinderen rennen naar boven de gymzaal in.

bij de gymles op de Alan Turingschool

Deze foto verscheen in Didactief, januari/februari 2018.

Bekijk hier alle blogs van deze fotodocumentaire.

Verder lezen

1 Fotodocumentaire: Een jaar lang op de Alan Turingschool

Click here to revoke the Cookie consent