Dossier

Special Spelend leren

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 23-03-2020 Gewijzigd op 23-03-2020
Bij het januari-februarinummer van 2020 zat een special over Spelend leren. Lees hier artikelen over holistisch leren, robotica, feitjes over LEGO en nog veel meer!

 

40 jaar LEGO Education

Al 40 jaar maakt LEGO Education samen met leraren en onderwijsprofessionals leermiddelen. Tot op de dag van vandaag vertrouwt de organisatie op de kracht van playful learning: spelenderwijs met kennis aan de slag, zodat je niet alleen hoort of leest, maar ook zelf kunt ervaren wat de kennis behelst. Dat blijkt niet alleen motiverend, maar levert ook betekenisvoller leren op, ervaren leraren in deze special.

 

Voorwoord: Van spel tot leren

Jelle de Jong, Teacher trainer, facilitator en adviseur Play Learn Change over spelend leren. 

 

LEGO-leraar: breuken bouwen

 

Groep 6 van cbs De Flambouw in Nigtevegt krijgt LEGO-les van Menno Kolk. ‘Ze bouwen met hun handen, maar ondertussen zijn ook hun hersenen aan het werk.’

 

 

Holistisch leren: leren met je hoofd, handen en hart

‘Bij ontwerpend leren komen abstracte doelen samen in een concreet project: je leest of hoort niet alleen hoe iets werkt, maar gaat ook zelf aan de slag. Dat pakt vaak heel motiverend uit.’ Drie onderwijskenners over holistisch leren.

Faits divers: Spelend leren

 

Robotica aanwakkeren: een robot als klasgenoot

Robots veroveren de klaslokalen. Samen met de docent bereiden zij scholieren voor op de toekomstige arbeidsmarkt. ‘Het is de docent die het robotica-vuurtje moet aanwakkeren en opstoken.’

 

FIRST LEGO League

Charella Robers (11) , leerling in groep 8 op pc basisschool De Telgenborch in Almelo doet mee aan de FIRST LEGO League, een educatief Wetenschap & Techniekprogramma voor jongeren van negen tot en met veertien jaar.

 

Feit of fabel?

Materialen van LEGO Education kunnen het leren met hoofd, handen en hart goed ondersteunen. Maar hoe doe je dat op de beste manier? Allerlei aannames doen de ronde. Jelle de Jong, oprichter en trainer bij Play Learn Change, onderscheidt fabels van feiten.

 

Gecertificeerde LEGO Education trainingen

Wil je de materialen van LEGO Education en Playful Learning graag zelf leren inzetten in de klas? De LEGO Education Academy biedt gecertificeerde trainingen aan leraren om zelf hands-on ervaring met het materiaal op te doen, kennis te maken met Playful Learning en een goede start met het lesmateriaal in de klas te maken. De LEGO Education trainingen kunnen variëren van een halve tot enkele dagen. Wil je graag een training van één van onze gecertificeerde LEGO Education Academy Teacher Trainers, neem dan contact op met hun klantenservice of LEGO Education leverancier.

 

Deze artikelen verschenen in de special Spelend leren bij Didactief, januari-februari 2020. Deze special is gemaakt in opdracht en met financiële bijdrage van LEGO Education en Play Learn Challenge. 

Click here to revoke the Cookie consent