Dossier

Jubileumspecial: 50 jaar Didactief

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 15-02-2021 Gewijzigd op 17-03-2021
Didactief bestaat 50 jaar en dat vieren we met deze speciale jubileumuitgave! Een uitgebreide, historische terugblik aan memorabele covers, mijlpalen en favoriete artikelen. Verder: vooruit kijken naar het gratis (online) jubileumcongres op 24 maart!

Didactief bestaat 50 jaar!

... en dat vieren we met deze speciale jubileumuitgave. Tien pagina's aan jubileum-leesvoer: memorabele covers, een historische terugblik, een tijdlijn van mijlpalen, de favoriete artikelen van bijzondere lezers én een gratis (online) jubileumcongres op 24 maart met veel topsprekers. Lees er alles over in deze special, die verscheen in het januari-/februarinummer, 2021!


 


Voorwoord Arie Slob

Minister Arie Slob leverde het voorwoord van deze jubileumuitgave. Hij benadrukt daarin het belang van samenwerking, het delen van kennis én kunde, en de rol van Didactief als spil in dit kennisnetwerk. Ook deelt de minister mede wat ons blad voor hem persoonlijk heeft mogen betekenen. "Als docent wilde ik mijn vakken zo levend mogelijk maken. De artikelen in Didactief hielpen me daar bij". 

 

Ons verhaal: van mededelingenblaadje tot kennisplatform 

"Wie vijftig jaar Didactief doorbladert, wordt vanzelf blij. Wat weten we al veel uit onderwijsonderzoek! Het is bijna schokkend hoeveel thema’s sinds 1971 periodiek terugkeren in Didactief." Omstreden thema's, hoofdpijndossiers, stille reserves en bijzondere bijdragen: hoofdredacteur Monique Marreveld kijkt terug en vooruit.

 

Didactief in mijlpalen

Een tijdlijn van de belangrijkste gebeurtenissen uit ons verleden.

 

Kennisrotonde: Vraag maar raak

Hoe zorg je voor goed rekenonderwijs? Welk rooster is het best? Wat te doen met spijbelaars? De Kennisrotonde heeft sinds 2016 al ruim 500 vragen van scholen beantwoord. Schoolhoofd Cordula Rooijendijk en senior-beleidsmedewerker Ingrid Cloosterman zaten onder de vragenstellers en deelden hun enthousiasme over het kennisplatform in deze jubileumspecial. "Door de uitgebreide database hoef je veel vragen niet opnieuw te stellen."

 

Mijn favorieten

Wat zijn Didactiefs best gelezen artikelen, dossiers of boeken van de afgelopen vijftig jaar? Welke verhalen bleven lezers bij en wat doen vakexperts met de kennis die ze uit Didactief hebben opgedaan? Met bijdragen van Miriam Heijster, Anton Horeweg, Theo Wubbels en Quinta Kools. 

 

Evidence-informed werken doe je zo

Gebruik je als school onderzoek om je onderwijs te verbeteren? Combineer je onderzoek met je praktijkkennis? Dan is er sprake van ‘evidence-informed werken’. Evidence-informed werken wordt beschouwd als een belangrijke voorwaarde voor onderwijskwaliteit, maar hoe pak je het goed aan? Basisschool De Touwladder in Sint-Michielsgestel heeft tips. 

 

Online Congres: Didactief pakt uit met veel topsprekers

Didactief organiseert een jubileumcongres op 24 maart en jij kan er bij zijn! Na een keynote van Paul Kirschner kun je kiezen uit 10 webinars waarin wetenschappers als Gert Biesta, Ineke Oenema en Tim Surma hun kennis met je delen. Lees in dit artikel welke sprekers bijdragen aan het congres. 

 

Onafhankelijk, relevant en betrouwbaar

Anko van Hoepen sluit met zijn mooie column over onze mijlpaal de jubileumspecial dankbaar af. "Jullie voorzien lezers van onafhankelijke, relevante en betrouwbare informatie, en dan ook nog op een aantrekkelijke en toegankelijke manier gepresenteerd. Dit is een groot compliment waard."
 


 

Deze special zat bij Didactief, januari/februari 2021 en kwam tot stand in het kader van ons 50-jarig jubileum, in samenwerking met Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) en de PO-raad. Abonnee? Lees het volledige jubileumnummer hier

Verder lezen

1 Jubileumcongres: Didactief 50 jaar!

Click here to revoke the Cookie consent