Recensies

boekenWIJZER

Tekst Hannah Wolff en Kirsten de Boer
Gepubliceerd op 24-04-2017 Gewijzigd op 04-03-2019
In BoekenWIJZER attenderen we je op boeken die handig, leerzaam of inspirerend zijn. Lijkt zo'n nieuw boek je wel wat? We verloten telkens 1 exemplaar. Vul het formulier in en maak kans op gratis vakliteratuur. Deze maand: 'Verwondering', 'Hulpwaaier Dyslexie' & 'Hulpwaaier Hoogsensitiviteit', en 'Woorden temmen'.

Verwondering

Volgens de auteur zijn we in het onderwijs te veel bezig met antwoorden, en te weinig met vragen stellen. Terwijl nieuwsgierigheid juist onmisbaar is in het leerproces. Bij vrijwel alle vakken kan meer vanuit de vraag worden gedacht, en minder vanuit de toets en het opbrengstgerichte onderwijs.

Het boek is opgedeeld in zeven korte hoofdstukken, bestaande uit theorie en eigen ervaringen. De auteur, Dick van der Wateren, is geoloog en oud-docent vo. De eerste twee hoofdstukken gaan breed in op onderwijs: waarom moet er verandering in komen, en wat ís goed onderwijs eigenlijk? De volgende drie hoofdstukken gaan over vragen, over wat voor vragen leiden tot een hoger begripsniveau, wat het verschil is tussen gewone vragen en Grote Vragen (die gaan bijvoorbeeld over ethiek en zingeving) en hoe je zo’n Grote Vraag stelt. Tot slot enkele bijlages, over buitenlands onderzoek en, natuurlijk, over allerlei soorten vragen. Er zijn zeker kanttekeningen te plaatsen bij het boek – zoals waarom er een verschil is tussen vragen en Grote Vragen – maar de achterliggende gedachte en de meer praktische tips zijn inspirerend.

Verwondering. Leren creatief en kritisch denken door vragen te stellen | Dick van der Wateren | 108 pagina’s | Paperback | € 14,95 | Ten Brink Uitgevers | 2016

 

Blogs van Dick van der Wateren op Didactief:

Creatieve krachten (2014)

Toetswoede (2014)

Onderwijs is geen wedstrijd (2014)

Kanttekeningen bij Dronkers (2013)

 

 

Hulpwaaier dyslexie

Elke leerkracht krijgt te maken met kinderen met dyslexie. Deze hulpwaaier is bedoeld als praktische aanvulling op de bestaande theorie. Hij staat vol met tips: hoe je dyslexie kunt herkennen, per klas (po) wat je eraan kunt doen, wanneer en hoe je een kind doorverwijst naar de gezondheidszorg, hoe je de leesmotivatie bevordert, en nog veel meer. Ook zijn er hoofdstukken over dyslexie op het voortgezet onderwijs, dyslexie thuis en dyslexie in combinatie met meertaligheid, autisme en/of hoogbegaafdheid. De waaier sluit af met lijsten van handige websites, apps en boeken. Alle tips, strategieën en hulpmiddelen worden bondig en helder besproken en zijn voor iedereen toegankelijk. Een greep uit de tips over dyslexiehulpmiddelen: een typecursus, luisterboeken, het gebruiken van een liniaal, en een luistertelefoon.

Hulpwaaier dyslexie. Tips en strategieën bij de hand | Marjolein Naaktgeboren en Sonja Prins | 110 pagina’s | € 15,95 | ISBN 9789491806957 | Uitgeverij Pica |  2013

 

Hulpwaaier hoogsensitiviteit

Wat doe je met leerlingen die snel overprikkeld zijn en daardoor minder goed functioneren in de klas? En wat kun je thuis doen?

De waaier geeft antwoord op deze vragen en biedt daarnaast praktische tips over het herkennen en helpen van hoogsensitieve kinderen. Ook rekent het af met de vele misvattingen over hoogsensitiviteit door de neurologie en wetenschappelijke bevindingen rondom hoogsensitiviteit te bespreken. Voorbeelden van tips voor in de klas: wees je bewust van je non-verbale houding en de mimiek in je gezicht, bespreek evenementen ver van tevoren, kijk kritisch naar de ruimte en haal eventuele overbodige posters en dergelijke van de muur, maak gebruik van dagritmekaarten.

Hulpwaaier hoogsensitiviteit. Informatie, tips en strategieën bij de hand  | Marianne Voetee-Dibbink | 68 pagina’s | € 14,95 | ISBN 9789492525208 | Uitgeverij Pica | 2017

 

Woorden temmen. 24 uur in het licht van Kila&Babsie

In deze eerste (en tot nu toe enige) bundel uit de serie woorden temmen neemt dichtersduo Kila&Babsie je mee naar een dag vol gedichten. Voor elk uur van de dag (en nacht) kozen ze een bijpassend gedicht uit hun favorieten. Zo lees je om 1 uur ’s nachts De idioot op het dak van Tjitske Jansen en om 4 uur ’s middags Ik ben lekker stout van Annie M.G. Schmidt. Daarnaast koppelden ze elk gedicht aan een locatie: je kunt je gedichtkeuze dus ook laten inspireren door de plaats waar je bent: in bed, in het ziekenhuis, in een café, of, mocht je jezelf er ooit vinden, in een dienstlift.

Bij elk gedicht vind je extra informatie, vragen en opdrachten, zowel voor de ervaren gedichtenlezer of dichter, als voor de beginner. Zo legt het duo helder uit wat een vergelijking inhoudt, hoe bepaalde metrums in elkaar steken en wat neologismen zijn, maar delen ze ook leuke weetjes over de achtergrond van een gedicht. De vragen en opdrachten zijn gevarieerd: de ene keer laten Kila&Babsie je aan de gang gaan met de zojuist vergaarde kennis (onderstreep bijvoorbeeld alles wat te maken heeft met oorlog en je hebt je eigen woordveld), de andere keer zetten ze je aan tot het nadenken over je eigen ervaringen of het geven van je mening over het gedicht. Het boek is het meest geschikt voor tieners en volwassenen, voor de basisschool zijn de meeste opdrachten nog te abstract en veel gedichten te ingewikkeld.

Het boek is niet alleen inhoudelijk sterk, het is ook nog eens mooi vormgegeven. Het parallellogramvormige boekje oogt heerlijk licht, met speelse strepen en vormen in de kleuren oranje en blauw op de witte omslag en bladzijden. Er is steeds ruimte vrijgemaakt voor je antwoorden op de vragen, maar het is eigenlijk bijna zonde om in het boek te schrijven. Leuk extraatje is een boekenlegger met , ‘Hier ben ik gebleven’, een gedicht van Kila&Babsie waar het thema ‘plaats en tijd’ in terugkomt.

Voor de leerkracht biedt dit boek leuke lesideeën. Zelfs als je niets van poëzie weet of altijd dacht dat poëzie saai en stom is, is het een mooie en toegankelijke kennismaking of wellicht dé manier om je op andere gedachten te brengen.

Woorden temmen: 24 uur in het licht van Kila&Babsie | Kila van der Starre en Babette Zijlstra | 144 pagina’s | Paperback | € 20,55 | ISBN 9789082139525 | Uitgeverij Grange Fontaine | januari 2018

 

Verder lezen

1 Boven op de berg
2 Verdiep je in meertaligheid
3 Vervormde werkelijkheid

Click here to revoke the Cookie consent