Recensies

Boekenfestival

Tekst Van de redactie
Gepubliceerd op 08-12-2022 Gewijzigd op 31-01-2024
De wintervakantie staat voor de deur. Eindelijk tijd om weer eens een goed boek te pakken. Didactief verloot er maar liefst achttien! Om het feest compleet te maken, bieden we ook nog eens 20% korting op onze eigen uitgaven. Ga naar didactiefonline.nl/winnen en vermeld Didactief-feest! bij je bestelling in onze webshop. Veel leesplezier!

1. ‘Je nachtkastje opruimen.’ ‘Hoeveel woorden kun jij maken met de letters uit de term ‘groeimindset’?’ Dit doe-boek straalt vakantie uit. Leg de kleurpotloden maar vast klaar naast de pot thee. Jordan Reid & Jacqueline Ann May, Het dikke doeboek voor docenten. BBNC uitgevers bv, 2022. Reeds verloot.

2. Josie wordt zonder ervaring wiskundelerares op een school in een achterstandswijk. De uitwerking van dit gegeven leverde een boekrecensie met vier sterren op in NRC. Laat je ons weten wat jij ervan vindt? Gerwin van der Werf, De droomfabriek. Atlas Contact, 2022. Reeds verloot.

3. Waarom koos jij eigenlijk voor dit beroep? In deze must-have worden honderden leraren geciteerd over waarom zij doen wat ze doen. Leuk om gesprekken in je team op gang te brengen. Brigitte Vermeersch en Greet Decin, 100 redenen om leraar te worden. Lannoo Campus, 2022. 

4. ‘Alleen jij kunt aangeven wat je wel en niet aankunt.’ Dat is een citaat waar je als zij-instromer gelukkig van wordt. Het boek staat vol realistische tips en ervaringsverhalen. Marjolein Mantelaers, Opeens weet je het… je wordt leraar! Pica, 2022. Reeds verloot.

5. Wat vind jij eigenlijk van burgerschap? En wat wil je ermee in de klas? Een leer- en werkboek waarmee je aan de slag kan. Voor jezelf en je leerlingen. Anja Sinnige en Tamme Spoelstra, Burgerschap in de klas. Van Gorcum, 2022. Reeds verloot.

6. Dit vervolg op Switchen en klimmen is gebaseerd op onderzoek onder bijna 2000 leraren op 41 scholen in 6 steden. El Hadioui pleit voor geloof in eigen kunnen van teams: teacher collective efficacy. Iliass El Hadioui, Grip op de mini-samenleving. Over de zoektocht van leerlingen en professionals naar gelijke kansen binnen een stedelijke schoolcultuur. Van Gennep, 2022. Reeds verloot.

7. We verlootten dit boek al eerder, maar daar kwamen zoveel reacties op dat we het nog maar eens doen. Waarom lesgeven ertoe doet. Gert Biesta, Wereldgericht onderwijs. Phronese, 2022. Reeds verloot.

8. De klassieker van de Nieuw-Zeelandse onderzoeker en docent Rubie-Davis, die ons eigen boek Werk maken van gelijke kansen inspireerde. Voor Nederland bewerkt door Sonja Broerse. Christine Rubie-Davies, Leraren met hoge verwachtingen. De lat hoger leggen. Amsterdam University Press, 2022. Reeds verloot.

9. Een van de cracks rond ResearchED is nu vertaald in het Nederlands. In The Truth about Teaching zoals het heette, vind je bijna 200 bladzijden over cognitieve psychologie in de klas: klassenmanagement, motivatie en toetsing. Greg Ashman, Dit is goed onderwijs. Amsterdam University Press, 2021. Reeds verloot.

10. Ashman over effectieve instructie (oorspronkelijke titel: The power of explicit teaching and direct instruction). Ieder hoofdstuk sluit af met lekker veel literatuur. Dit boek helpt je zeker verder in je vak. Greg Ashman, Dit is goede didactiek. Amsterdam University Press, 2022. Reeds verloot.

11. Een mooi boek om wetenschap- en technologielessen op jouw po- of vo-school een fikse boost te geven. Met veel literatuur en handige bijlagen. Anna Hotze, Wetenschap en technologie in de klas. Pica, 2022. Reeds verloot.

12. Als leerkracht en leescoördinator weet Smits hoe ze leerlingen aan het lezen krijgt. Vol tips en tricks én met talloze boekentips. Aanbevolen door Jacques – ‘Meester Jaap’ – Vriens. Naomi Smits, Wie niet leest is gek. Pica, 2022. Reeds verloot.

13. Werken aan dieper tekstbegrip in het voortgezet onderwijs. Deze bewerking van een bekend werk van Moss en Diane Lapp kan je helpen de prestaties van je leerlingen echt te verbeteren. Barbara Moss e.a., Close Reading in het vo. Pica, 2022. Reeds verloot.

14. De gouden driehoek voor de IB’er volgens Greven: visie van de school vertalen, het leren van de leraar ondersteunen en diens ruimte bewaken. ‘Want met een gekleineerde leraar kunnen kinderen niet groot worden.’ Luc. F. Greven, De 10 principes van de intern begeleider. Instondo, 2022. Reeds verloot.

15. Hét boek over formatief handelen en hoe je daar handen en voeten aan geeft. Dit boek behoeft geen uitleg, dat wil je gewoon hebben, of je nou in het basis- of in het voortgezet onderwijs werkt. René Kneyber et al., Formatief handelen, van instrument naar ontwerp. Phronese, 2022. Reeds verloot.

 

Jeugdboeken


1. Een bundel gedichten over grappige, herkenbare en originele gebeurtenissen en gevoelens. Pim Lammers, Ik denk dat ik ontvoerd ben en andere gedichten. Met tekeningen van Sarah van Dongen. Querido, 2022. 8+. Reeds verloot.

2. Met dit boek kun je samen met de klas filosoferen over waarom we iets mooi of juist lelijk vinden. Stine Jensen, Het grote boek van mooi en lelijk. Kluitman, 2022. 10+. Reeds verloot.

3. Na de zelfdoding van een leerling gaan de leerlingen op school nadenken over hoe goed ze elkaar eigenlijk kennen. Do Van Ranst, Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito. Davidsfonds/Infodok, 2021. 13+. Reeds verloot.

 

Dit artikel verscheen in Didactief, december 2022.

Click here to revoke the Cookie consent