Webinar Ontwikkelkracht

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 19-05-2022
Het plan Ontwikkelkracht ontvangt 332 miljoen uit het Nationaal Groeifonds om het onderwijs evidence-informed te verbeteren. Wat kunnen scholen verwachten? Initiatiefnemers Inge de Wolf en Jasper Rijpma laten het je zien in dit webinar.

Inge de Wolf is hoogleraar Onderwijssystemen (Universiteit Maastricht), inspecteur en directeur van Education Lab NL, een onderzoeksnetwerk voor evidence-informed onderwijs. Jasper Rijpma is leraar op het Hyperion Lyceum Amsterdam en mede-initiatiefnemer van Ontwikkelkracht.

In de eerste helft van het webinar leggen De Wolf en Rijpma precies uit wat Ontwikkelkracht inhoudt en wat je als school kunt verwachten, in de tweede helft gaan ze met Didactief in gesprek over effectieve aanpakken en hoor je meer over de onderzoeks-en ontwikkelscholen en het monitoren van opbrengsten.

 

Verder lezen

Meer over Ontwikkelkracht en Education Lab NL:

Lees hier het voorstel Ontwikkelkracht.

Luister naar deze Research-Ed podcast met Jasper Rijpma.

Team Education Lab NL nam eind maart een kijkje bij de Britse Education Endownment Foundation en een van zijn researchschools. Het werkbezoek leverde lessen op voor navolgers in Nederland.

Drie vragen aan Tijana Breuer, een van de initiatiefnemers van Ontwikkelkracht.
 

Meer over EEF:

De Menukaart van het NPO is grotendeels gebaseerd op de Toolkit van de Britse Education Endowment Foundation (EEF). Didactief sprak met de projectleider van de Toolkit, Jonathan Kay. Wat kunnen we leren van overzee?

Duurzaam je onderwijs verbeteren: hoe doe je dat? Inge de Wolf selecteert de leerzaamste studies over dit onderwerp van afgelopen jaar.

Paul Kirschner - De NPO-menukaart, grotendeels gebaseerd op tools van de Britse EEF, krijgt nogal wat kritiek. Maar de EEF-leidraad over feedback is wel een aanrader.

Paul Kirschner - Laat de Engelse aanpak ons tot voorbeeld zijn: zo ondersteun je beginnende leraren en scholen om betere leerprestaties te leveren.

De Britse Education Endowment Foundation (EEF) biedt scholen een schat aan informatie over bevindingen uit onderwijsonderzoek. Waar haalt deze stichting zelf de informatie vandaan en hoe weegt ze de betrouwbaarheid? We vroegen dat aan Steven Higgins, hoofdauteur van de EEF-toolkit. ‘Er is nog veel werk nodig om alle details op de kaart te begrijpen.’  

 

Meer over Jasper Rijpma:

Jasper Rijpma, geschiedenisdocent aan het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord, is genomineerd als Global Teacher of the Year. Daarmee is hij een van de 50 beste leraren ter wereld. Didactief was bij hem in de klas (2015).

Jasper Rijpma - Afgelopen weekend was ik te gast op een groot onderwijscongres in Abu Dahbi, dat de (ietwat schunnige) titel Qudwa droeg. Ze hebben er zin in, daar in de woestijn (2017). 

Jasper Rijpma - Voor het eerst zijn delegaties naar de International Summit on the Teaching Profession in Berlijn, begin maart, verplicht ´praktiserende´ leraren mee te nemen. Ministers gaan luisteren. Teken van de emancipatie van de leraar, zegt Jasper Rijpma (2016).


De Commissie Onderwijsbevoegdheden heeft de opdracht beëindigd. Leraren en schoolleiders (die er in de meerderheid waren) hielden de rug recht in de discussies. Op cruciale aspecten uit het beoogde advies bleken de tegenstellingen met andere commissieleden onoverbrugbaar (2021). 

Dit webinar kwam tot stand in samenwerking met ResearchED Nederland.

Bronvermelding

1 Jubileumcongres: Didactief 50 jaar!
2 Jubileumcongres Koers houden

Click here to revoke the Cookie consent