Judith Gulikers vormt samen met Kim Schildkamp en Desirée Joosten-ten Brinke de kernredactie van het boek Ken je leerling, praktische inzichten uit onderzoek over toetsen en beoordelen PO dat half juni werd gepubliceerd. Zij selecteerden twintig kernpublicaties uit de (inter)nationale literatuur over het thema toetsen en beoordelen. Onderwijsjournalist Bea Ros van Didactief beschrijft deze in toegankelijke taal voor leraren in het basisonderwijs. De focus ligt op inzichten die het dagelijks handelen van leraren kunnen ondersteunen. Aan bod komen onder meer verschillende vormen van observeren en toetsen (formatief, summatief, portfolio’s, rubrics, peerfeedback). Daarnaast tonen vijftien basisscholen hoe zij de theorie vertalen naar de praktijk van het klaslokaal. Praktische tips en verder lezen-tips met handige qr-codes maken het boek compleet.
In dit webinar gaat Gulikers uitgebreid in op formatief evalueren in de praktijk, een van de thema’s uit het boek. Ze houdt zich al jaren bezig met dit onderwerp en is mede ontwikkelaar van de formatieve toetscyclus en van verschillende toolkits voor PO, VO, MBO, HO docenten (www.formatievecyclus.nl). Ze is universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Education and Learning Sciences van de Wageningen Universiteit, lerarenopleider aan de tweedegraads lerarenopleiding en coördinator van de themagroep Assessment, evaluation and examination van de ICO onderwijskundige onderzoeksschool.
Ook in ons archief vind je allerlei artikelen over formatief evalueren:
Gulikers en Liesbeth Baartman vroegen docenten in het vmbo die deelnamen aan een leernetwerk naar hun ervaringen en geleerde lessen. Formatief evalueren blijkt er goed te werken. (maart 2022)
Ook in dit NRO-rapport staat meer informatie over wat docenten in de klas doen: NRO-PPO, dossiernummer 405-15-722.
Veel scholen zetten in op meer formatief evalueren. Voor docenten is de motivatie vooral meer eigenaarschap creëren, actievere leerlingen, meer motivatie, meer betrokkenheid. (juni 2021)
De Facebookgroep Actief leren zonder cijfers telt anno 2022 ruim 10.000 leden en groeit nog steeds. De meeste leerkrachten hebben inmiddels wel door dat formatief toetsen de onderwijskwaliteit flink kan verbeteren. Toch komt de implementatie in de klas maar moeilijk van de grond. Waar ligt dat aan? Om deze vraag te beantwoorden analyseerde Gulikers samen met Liesbeth Baartman 106 studies naar concreet gedrag van docenten in de klas. Wat kan er beter? (oktober 2017).
Kijk ook eens naar het webinar (voor het vo, dat wel) die Martin Ringenaldus en Dominique Sluysmans gaven tijdens ons jubileumcongres:
Of lees het dossier formatief evalueren.
Dit webinar is tot stand gekomen in samenwerking met ResearchED.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven