Rondetafelgesprek Koers houden #Didactief50

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 11-05-2021
Hoe houd je koers in een school die voortdurend onderhevig is aan allerlei invloeden? Overheid, schoolbestuur, onderzoekers, ouders, ze willen steeds weer iets nieuws, iets anders, maar hoe zorg je ervoor dat het grote plaatje niet verloren gaat in de waan van de dag? (po/vo)

Aan tafel zitten o.a. pedagoog Gert Biesta (Universiteit van Edinburgh), onderzoeker Hanke Korpershoek (adjunct-hoogleraar Onderwijswetenschappen ihb innovatie en verbetering aan de Rijksuniversiteit Groningen), Eva Naaijkens (directeur van de Alan Turingschool in Amsterdam, auteur van Als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven? en tot voor kort lid van de commissie Zevenbergen die het bevoegdhedenstelsel moest herzien) en Fadie Hanna (onderzoeker bij Centre of Expertise Urban Education van de Hogeschool van Amsterdam rondom het thema diversiteit en inclusiviteit in het onderwijs, docent Academische Pabo Universiteit van Amsterdam en lid van Didactiefs redactieadviesraad). Gespreksleider is Stef Verhoeven.

 

Verder lezen? 

Meer lezen van Gert Biesta? Hij schreef twee jaar lang columns voor Didactief, die je hier vindt.

‘Die hele basale pedagogische intuïtie is uit het onderwijs aan het verdwijnen. Als je niet meer weet met welk doel je onderwijs geeft, dan ben je bezig de agenda’s van anderen uit te voeren’, zei Gert Biesta in 2013 tegen Didactief-redacteur Carola Schoor. April 2015 sprak Gert Biesta in de Amsterdamse Balie; Didactief luisterde mee. Ook schreef hij een artikel over de paradox van gelijke kansen. Over de curriculumvernieuwing van overheidswege was hij behoorlijk kritisch. Ook interessant: René Kneyber schreef over Biesta en Hanna Arendt.

Toen Eva Naaijkens nog directeur van SBO Michaelschool was in Amersfoort, interviewden we haar. Inmiddels is ze schoolleider op de Alan Turingschool in Amsterdam, waar Martijn van de Griendt een jaar lang elke maand fotografeerde. Samen met Martin Bootsma schreef Naaijkens de bestseller En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven? Tot voor kort was Naaijkens lid van de commissie Zevenbergen die het bevoegdhedenstelsel moest herzien, maar haar opdracht teruggaf.

Hanke Korpershoek is adjunct-hoogleraar Onderwijswetenschappen, ihb innovatie en verbetering aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is momenteel lid van de begeleidingscommissie van het R&D programma Onderwijsachterstanden van het NRO. Veel van haar onderzoek is gepubliceerd in Didactief, bijvoorbeeld over hot topics als het schooladvies, de meerjarige en heterogene brugklas.

Fadie Hanna heeft onlangs de leergang ontwikkeld met als titel Inclusief onderwijs: expliciete scholing rondom racisme en andere vormen van structurele ongelijkheid'. Deze wordt nu kosteloos aan leraren (po/vo/Mbo) aangeboden door de Gemeente Amsterdam. Lees er hier meer over. 

Meer Didactief-artikelen lezen? Trakteer jezelf op een online abonnement voor slechts €24,50: maar liefst tien edities per jaar en toegang tot ons archief vanaf 2003.  

Click here to revoke the Cookie consent