Dossier

Wat je kiest ben je zelf

Tekst KiesMBO.nl
Gepubliceerd op 06-11-2018 Gewijzigd op 06-11-2018
Weet jij al wat je wil worden? Kies voor het mbo! Dit jaar is het nationale mbo-jaar. Daarom vind je bij de Didactief van november 2018 een special helemaal gewijd aan het mbo. 

Lees de special in pdf of lees de afzonderlijke artikelen via de links hieronder. 

 

Eerste hulp bij digitaal kiezen

Minister Ingrid van Engelshoven - Of je al weet wat je wilt worden…? Dat is voor leerlingen vaak een grote vraag. Ontdekken wat je wilt gaan studeren voelt soms als een flinke opgave. Er is zóveel te kiezen. In Nederland kies je dan ook nog eens vrij vroeg naar welke school je gaat en waar je goed in wilt worden. 

 

Kiezen doe je samen

Naast een decaan of loopbaanbegeleider, speelt familie vaak een grote rol bij het kiezen van een vervolgopleiding. Zo ook bij vmbo-TL’er Max van der Rijst (16). 

 

'Er is goed geluisterd naar de jongeren zelf'

Een nieuwe portal, waar begin je? SBB schakelde bureau voor jongerencommunicatie YoungWorks in om onderzoek te doen naar de doelgroep. Dat advies was leidend bij de ontwikkeling van KiesMBO.nl.

 

'Een schoolverlater zonder diploma, dat willen we voorkomen'

Scholen moeten meer doen aan goede loopbaanoriëntatie en begeleiding, vindt voorzitter Timon van Engen van het Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Want kiezen voor een studierichting is leuk maar lastig.

 

De keurmeesters

Helpt KiesMBO.nl je beter kiezen? De Amsterdamse Soufian en Floriana van brede vmbo-school in de Watergraafsmeer, testten de nieuwe website.

 

Door het oppervlakkige heen breken

Tara is veertien en zit in het vierde jaar van het vmbo op het Via Nova College in Utrecht. Binnen de theoretische leerweg volgt ze het profiel Zorg & Welzijn. Vandaag heeft ze haar eerste LOB-gesprek met decaan Michel Zijffers.

 

Faits divers

De NVS-NVL maakt zich dagelijks sterk voor goede loopbaanontwikkeling (LOB) en leerling/studentondersteuning in het onderwijs, zowel binnen het vo als binnen het mbo. 4 vragen aan Sandra Mors Welmers van NVS-NVL. En meer!

 

Opleiding met een gouden rand

Mbo’ers hebben een ‘gouden’ kans op duurzaam werk, bevestigen ook de jongste cijfers van UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Fantastisch nieuws. Maar tegelijk legt het een zware druk op de schouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Want wat wil je doen later, welke opleiding past daarbij, en dat succesvolle beroep van nu, welke garanties biedt dat voor later?

Verder lezen

1 Eerste hulp bij digitaal kiezen
2 Kiezen doe je samen
3 'Er is goed geluisterd naar de jongeren zelf'
4 'Een schoolverlater zonder diploma, dat willen we voorkomen'
5 De keurmeesters
6 Door het oppervlakkige heen breken
7 KiesMBO.nl - Faits divers
8 Opleiding met een gouden rand

Click here to revoke the Cookie consent