Dossier

Opleiding met een gouden rand

Tekst Ton Heerts
Gepubliceerd op 06-11-2018 Gewijzigd op 06-11-2018
Mbo’ers hebben een ‘gouden’ kans op duurzaam werk, bevestigen ook de jongste cijfers van UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Fantastisch nieuws. Maar tegelijk legt het een zware druk op de schouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Want wat wil je doen later, welke opleiding past daarbij, en dat succesvolle beroep van nu, welke garanties biedt dat voor later?

Anders dan in de tijd waarin u en ik kozen voor een vervolgopleiding, is de toekomstige arbeidsmarkt onzeker. Dat betekent dat een beroepsdiploma een mooie start geeft op de arbeidsmarkt, maar geen garantie op werk is de rest van je leven. En dat vraagt wendbaarheid, een leven lang ontwikkelen en voelsprieten voor waar de kansen liggen, in combinatie met goed weten wat je eigen talenten zijn.

Het mbo heeft zich de afgelopen jaren stevig in de kijker weten te spelen: er is in de regio hard gewerkt aan een goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven om op de vraag van de arbeidsmarkt te kunnen inspelen. Ook op sectoraal en landelijk geeft die samenwerking mooie energie: in de SBB werken we met elkaar aan voldoende en goede stages en leerbanen, aan duidelijke opleidingseisen en waardevolle diploma’s (examinering). Die nauwe samenwerking binnen SBB werpt z’n vruchten af: het mbo sluit goed aan op wat de markt vraagt van beginnende beroepsbeoefenaars. Het mbo ontwikkelt zich daarnaast als natuurlijke partner voor iedereen die zich ná dat diploma verder gaat ontwikkelen. Omdat de arbeidsmarkt van de toekomst daar om vraagt.

Uiteraard is het niet alleen maar hoezee en hosanna… Die arbeidsmarkttekorten komen érgens vandaan. Hoe kan dat als het mbo zo goed samenwerkt met het bedrijfsleven? Een belangrijke reden is dat te weinig jongeren kiezen voor een beroepsopleiding. En dat is ontzettend jammer: elke dag bewijzen al die berichten over tekorten juist dat je met een diploma uit het beroepsonderwijs goud in handen hebt. En niet alleen voor vmbo’ers is het mbo een mooie vervolgstap. Ook voor havisten kan het dat zijn. Daarom zijn we bezig om op het havo meer beroepsoriëntatie en praktijkervaring te realiseren. Dat maakt een stap naar het beroepsonderwijs eenvoudiger. Juist de mix van theorie en praktijk is een geweldige combinatie om op school jongeren bekend te maken met de beroepen van morgen.

Het is aan ons, docenten, loopbaanbegeleiders, decanen voorop, om jongeren te helpen kiezen. Waar ben je goed in, wat wil je niet worden en hoe kunnen we je talenten verder helpen ontwikkelen?
KiesMBO.nl gaat vele jongens en meisjes helpen, met kiezen voor nu en voor later. Voor wat wel en wat niet. Voor talentontwikkeling en gouden kansen. En niet alleen ons in het onderwijs en jongeren. Deze keuzesite is ook bedoeld als een eyeopener en een wegwijzer voor bijvoorbeeld ouders en andere beïnvloeders die belangrijk zijn voor jongeren en invloed hebben op hun keuzes.

Laat ik eindigen met de wijze woorden van de Koning. Het is u vast niet ontgaan. Eind augustus opende hij het nationale mbo-jaar. Met warme woorden aan het adres van al die jongeren die dit jaar begonnen aan een opleiding, al een paar jaar bezig zijn, of bijna klaar. ‘Het mbo is altijd een goede keuze,’ zei hij. En zo is het! Of het nu economische goed of minder goed gaat: met het mbo leg je een prachtige basis voor de rest van je leven. Je leert er niet alleen voor een vak, maar ook voor je toekomst (een leven lang ontwikkelen) en om als burger succesvol bij te dragen aan onze samenleving.

Ton Heerts, voorzitter MBO Raad

Dit artikel verscheen in de special Wat je kiest ben je zelf bij Didactief, november 2018.

Click here to revoke the Cookie consent