Dossier

Eerste hulp bij digitaal kiezen

Tekst Ingrid van Engelshoven
Gepubliceerd op 06-11-2018 Gewijzigd op 06-11-2018
Of je al weet wat je wilt worden…? Dat is voor leerlingen vaak een grote vraag. Ontdekken wat je wilt gaan studeren voelt soms als een flinke opgave. Er is zóveel te kiezen. In Nederland kies je dan ook nog eens vrij vroeg naar welke school je gaat en waar je goed in wilt worden. 

Als je na de middelbare school begint aan het mbo, lijkt de keuze soms eindeloos. Dat is niet zo gek, want in het mbo worden honderdduizenden Nederlanders in honderden verschillende vakgebieden opgeleid. De meeste Nederlanders beginnen hun carrière dan ook in het mbo. Gelukkig maar, want goede vakmensen zijn onmisbaar.

Als docent ben je dat ook. Onmisbaar in de ontwikkeling en begeleiding van al die studenten. Net als ouders en vrienden dat vaak zijn, nog voordat studenten bij jou de school binnenwandelen. Of je nu zelf voor een lastige studiekeuze staat, of wanneer je je zoon, dochter, leerling, vriend of vriendin wilt helpen bij het maken van een goede keuze… vanaf nu is er een plek waar je antwoorden kunt vinden.
Nu iedereen steeds vaker digitaal een antwoord zoekt op z’n vragen, verdient zoiets belangrijks als een keuze voor het beroepsonderwijs een eigen, digitale plek: ‘KiesMBO.nl’.

Met de ontwikkeling van ‘KiesMBO.nl’ ondersteun ik jongeren, ouders en docenten bij het praten over en het maken van bewuste en afgewogen studie- en loopbaankeuzes. Vragen als ‘welke baan kan ik straks vinden, hoe lang wil ik studeren voordat ik ga werken en ook niet onbelangrijk: krijg ik energie van deze opleiding?’ kunnen zo een antwoord krijgen.

In ‘KiesMBO.nl’ ontdekken leerlingen, docenten, decanen en ouders objectieve en betrouwbare informatie over werkvelden, beroepen en functies, opleidingen en perspectief op de arbeidsmarkt zodra leerlingen klaar zijn met hun studie. Daarnaast lezen ze aanvullende informatie over de tevredenheid van studenten over hun opleiding, percentages geslaagden, kans op werk en doorstroom naar het hbo. Zo zien ze door het bos de bomen weer en maken de verstandige keuze die past bij hun plaatje van de toekomst.

Overigens ben ik er van overtuigd dat in die toekomst de baan voor het leven niet meer bestaat. Een diploma is steeds vaker een tussenstation in een leven lang leren. Ik hoop dat ‘KiesMBO.nl’ ook z’n waarde gaat bewijzen voor Nederlanders die op een later moment in hun leven verder willen studeren.

Ik heb ‘Kiesmbo’ natuurlijk niet zelf ontworpen en geprogrammeerd. Die taak heeft de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) op zich genomen. Samen met jongeren en een grote groep organisaties hebben zij de portal ontwikkeld. Daar ben ik iedereen die heeft meegeholpen bijzonder dankbaar voor.
 

Dit artikel verscheen in de special Wat je kiest ben je zelf bij Didactief, november 2018.

Click here to revoke the Cookie consent