Dossier

Special: Waarderen is investeren

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 07-10-2021 Gewijzigd op 27-01-2022
In oktober 2021 verscheen in Didactief een special van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV). Een special over de thema’s waar CNV zich als organisatie hard voor maakt: meer kansengelijkheid, minder werkdruk, meer salaris, meer investeren en waarderen.

 

Waarderen is investeren

In oktober 2021 verscheen in Didactief een special van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV). De special bevat verhalen en reacties over de onderwerpen waar CNV zich als organisatie hard voor maakt: meer kansengelijkheid, minder werkdruk, meer salaris: meer investeren en waarderen. Met bijdrages van o.a. Bart Audenaerd, Christy Kuijper, Lucelle Deneer-Comvalius, Marijke van Amersfoort en Özcan Akyol.

 

 

 

 

Luisteren naar de beroepsgroep

Een voorwoord van Daniëlle Woestenberg, docent en voorzitter van CNV Onderwijs. Zij ziet hoe collega’s zoeken naar ruimte om éffectief te kunnen werken, ondanks de beperkingen. 'Goed onderwijs is niet zo vanzelfsprekend meer'. 

 

 


Hoe Nederland denkt over... investeren in onderwijs 

De wens om meer in onderwijs te investeren komt niet alleen van CNV Onderwijs,
schoolleiders en leraren. De hele samenleving snakt er naar, blijkt uit Namens
Nederland
, een enquête onder 170 duizend inwoners.

 

 


'Ik heb er bepaald niet van genoten' 

‘Ik heb nooit een leraar gehad die het echt in mij zag zitten. Ik heb me daardoor best eenzaam en onbegrepen gevoeld,’ blikt schrijver en presentator Özcan Akyol, terug op zijn jaren in het basisonderwijs en op de mavo. ‘Je moet het geluk hebben dat je wordt gezien.’ 

 

 

 

Stelling: 'Het lerarentekort
lossen we alleen op met een hoger loon'
 

Het aantal leraren moet omhoog. Maar met alleen een hogerloon bereik je dat niet, zeggen drie onderwijskenners. Investeer ook in lerarenkwaliteit, werkdrukvermindering en imagoverbetering.

 

 

De Inspectie legt scholen te veel administratieplicht op: feit of fabel? 

Te veel administratie? Christy Kuijper-Kiezebrink en Dorien Matla, beiden als intern begeleider actief in het basisonderwijs, zien de laatste jaren een kentering. 'Plannen, volgen en evalueren horen erbij, ze zijn de kern van je onderwijs.'

 


 

Deze special was onderdeel van Didactief, oktober 2021. Hij kwam tot stand in samenwerking met het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV). Meer weten? Kijk op CNV Onderwijs of bel (030) 7511003.

Click here to revoke the Cookie consent