Luisteren naar de beroepsgroep

Tekst Daniëlle Woestenberg
Gepubliceerd op 07-10-2021
Beeld Carilijne Pieters
'Goed onderwijspersoneel dat tijd en aandacht kan geven aan elk kind, dát maakt het verschil.'


Goed onderwijs. Het is een grondrecht. Dagelijks belangrijk voor de toekomst van kinderen én de toekomst van Nederland. De Infographic in deze special geeft weer hoe groot de behoefte is. Meer en meer wordt duidelijk dat goed onderwijs ook in Nederland helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Dat niet alle kinderen gelijke kansen hebben. Goed onderwijspersoneel dat tijd en aandacht kan geven aan elk kind, dát maakt het verschil.

 

‘Goed onderwijs niet zo
vanzelfsprekend meer’


Maar lerarentekort, grote klassen en hoge werkdruk gooien roet in het eten. Als docent op een middelbare school in het Brabantse Eersel ervaar ik zelf hoe verstoord de balans is tussen grote klassen en gerichte aandacht. Ik hoor en zie hoe collega’s zoeken naar ruimte om éffectief te kunnen werken, ondanks de beperkingen.

De Onderwijsinspectie en de Onderwijsraad toonden aan dat ondanks de inspanning van de professionals de kwaliteit van het onderwijs onder druk staat. Des te belangrijker dat er wordt geluisterd naar de beroepsgroep. In alle onderwijssectoren. En daarbij zijn wij als vakbond - CNV Connectief - van betekenis. Wat een voetbalclub doet is vaak wel duidelijk, de vele dingen die de vakbond doet niet meteen voor iedereen.

Wij geven mensen in het onderwijs een stem, door flitspeilingen, enquêtes, verenigingsactiviteiten en werkbezoeken. We brengen die stem verder, bij ministeries, in de politiek en bij werkgeversorganisaties.

En in deze special geven we mensen in het onderwijs een stem in verhalen met thema’s waar we ons bij CNV hard voor maken: meer kansengelijkheid, minder werkdruk, meer salaris, meer investeren en waarderen.

 

Daniëlle Woestenberg is docent en voorzitter CNV Onderwijs.

Dit voorwoord verscheen in de CNV-special van
Didactief, oktober 2021.

Verder lezen

1 Special: Waarderen is investeren

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent