Dossier

Excellent

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 18-05-2012 Gewijzigd op 28-04-2017
Lees hoe u kunt werken aan hoge(re) opbrengsten. Werk samen aan dyslexiebeleid. Besteed aandacht aan risicoleerlingen in het vmbo. Kijk verder dan uw leerlingvolgsysteem en maak eens een momentopname van de héle school. Beter onderwijs begint bij uzelf. (Deze special kwam tot stand in 2012 met steun van Expertis)

Wat maakt uw school excellent?

Kinderen verdienen het best denkbare onderwijs: een excellente school. Maar is uw school eigenlijk al zover?

Teamwork rond dyslexie

Een dyslectisch kind verder helpen moet je samen doen. Een school, dyslexiebehandelaar, ouder en onderzoeker uit Losser delen hun ervaringen.

Faits divers: excellent onderwijs

Wat zijn de nieuwtjes rondom excellent onderwijs?

Drie vragen aan Hanneke Wentink

Hanneke Wentink is dyslexie-expert, lector functionele geletterdheid in doorlopende leerlijnen aan Hogeschool Edith Stein en senior adviseur bij Expertis.

Pabo en school spreken één taal

In 2004 moest bs De Widerode beslissen: worden we opleidingsschool of niet? ‘Aanvankelijk leek het vooral een middel om makkelijker toegang tot de pabo te krijgen. Inmiddels zijn we er zelf beter van geworden.’

De juiste kennis

Soms is de invloed van thuis of de straat te groot. Maar leraren kunnen er veel aan doen om schooluitval te voorkomen. Een goed contact met kinderen en evenwicht tussen kennis en pedagogiek zijn essentieel.

Doe de test: jouw leervragen

Als je voor de klas staat, wil je jezelf blijven ontwikkelen. Maar waar ga je aan werken? En hoe? Juist om je eigen leervragen helder te krijgen, is een zelfhulptest handig: waar sta je en waar wil je naar toe? De vragen in de test kunnen je aan het denken zetten, alleen of samen met je team. Want niets is leuker dan na zo’n test weer eens over onderwijs te praten met je collega’s. Hoe pakken zij zaken aan, waar lopen zij tegenaan? Pak een potlood en check: hoe effectief werk jij eigenlijk?

Rust, regelmaat en diploma's 

Opbrengstgericht werken kan overal, ook in het speciaal onderwijs. Het vraagt veel van leerkrachten en leerlingen, maar het is mogelijk. De Isselborgh in Doetinchem bewijst het.

Download de special

Click here to revoke the Cookie consent