Dossier

Almere Leert!

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 12-09-2013 Gewijzigd op 24-07-2017
Toen 30 procent van de scholen in Almere drie jaar geleden zwak bleek ten opzichte van 7 procent landelijk, luidde de gemeente de noodklok. Een investering van € 2,3 miljoen extra moest het onderwijs en de Lokaal Educatieve Agenda (LEA, 2008) een flinke boost geven.

Samenwerkingsverbanden, doorlopende leerlijnen,partnerships, opleiding en (effect)metingen, werpen hun vruchten af. Het aantal zwakke scholen is gereduceerd tot 5,6 procent. 'Een kwestie van visie, focus en volhouden,' stellen de gemeente en onderwijsbesturen.

Van achterstand naar voorsprong
Voorwoord van René Peeters, Wethouder jeugd, onderwijs en sport.

Alles in één hand
In Almere hebben ze genoeg van de wirwar van instanties die zich bezighouden met kinderen tot zes jaar. 'Geleidelijk van spelen naar leren, dat is het idee. Onder één dak en één leiding.'

Zo vergroot Almere haar band met ouders
Hoe betrekken Almeerse scholen ouders meer bij het onderwijs?Met tal van projecten. Educatief ouderschap, samen koken, woordenschatboekjes en de Zomerschool werpen hun vruchten af.

Investeren in mensen
Goed personeel is de sleutel naar goed onderwijs. Met een waaier aan interventies wordt in Almere geïnvesteerd in de mensen (beginnend én zittend) die het onderwijs draaiende houden. Met resultaat.

Faits divers
Almere in cijfers, 5 vragen aan Gerard Roos, Lezen tussen de oren

Denkende leraren zijn nodig in Almere
De noodklok luidde in 2010. Vijfentwintig Almeerse scholen (30 procent) waren zwak of zeer zwak ten opzichte van 7 procent landelijk. Scholen maken nu zelf een verbeterplan. Projectleider Hans van Dael begeleidt, hoogleraar Onderwijskunde Peter Sleegers onderzoekt en adviseert.

Samen de vloer op
Een betere onderwijskwaliteit. Dat bereik je als school niet alleen. En ook voor een doorgaande leerlijn is samenwerking een must. Almere kent verschillende samenwerkingsvormen die het onderwijs een impuls geven. Zo komen pabo en schoolbesturen regelmatig bij elkaar over de vloer. En ook het vmbo en bedrijfsleven weten elkaar te vinden.

'Er was al snel een klik'
Pabostudent Odin de Jong liep stage op verschillende basisscholen in de stad. Begin dit jaar werd hij bekroond als 'beste voorlezer van Almere 2013'. Van zijn mentor Debbie van Oeveren kreeg hij alle ruimte om zélf zijn plek te vinden voor de klas.

Deze special is gemaakt in opdracht en met financiële bijdrage van LEAplus Almere. 

Verder lezen

1 Van achterstand naar voorsprong
2 Alles in één hand
3 Zo vergroot Almere haar band met ouders
4 Denkende leraren zijn nodig in Almere
5 Samen de vloer op
6 'Er was al snel een klik'
7 Faits divers: Almere leert

Click here to revoke the Cookie consent