Nieuws

‘Hip-hop, dat is vet-science’

Tekst Carola Schoor
Gepubliceerd op 15-06-2018 Gewijzigd op 15-06-2018
Beeld Cynthia van Elk
Hip-hop, niet om drop-outs weer terug op school te krijgen. Nee, hip-hop om – als taal van de straat – de drop-outs een stem te geven. Een stem die gehoord moet worden om het schoolsysteem te veranderen, zodat deze jongeren in de toekomst niet meer uitvallen.

Op de AERA kwamen vele doelen voorbij waarin hip-hop een rol speelt: samengevat onder de noemer 'HipHopEd'. Het is immers dé cultuur van 'zwarte' jongeren in Amerika, daar moet je wat mee als je de onderwijspositie van deze jongeren wilt verbeteren. De betrokken onderzoekers vertellen gepassioneerd over wat de projecten losmaken bij de jongeren.

De jongeren op de foto wonnen een hip-hop wedstrijd tussen tien middelbare scholen in de regio New York. Hierin werden leerlingen uitgedaagd om wat ze bij science hadden geleerd in een hip-hop nummer te verwerken. De wedstrijd mondde uit in een finale waarin de jongeren optraden voor een zaal met duizend toeschouwers. Die allemaal meezongen op de hip-hop deuntjes waarin science-kennis was verwerkt. Volgens de leerlingen een fantastische manier om de lesstof beter te onthouden. ‘Bij mijn test kwamen de woorden van de song vanzelf in me op,’ vertelt een van de hip-hoppers.

Het enthousiasme van de jongeren voor hip-hop neemt de weerstand tegen science niet helemaal weg. Wel noteerden we het gebruik van “science” als een nieuw jongeren-woord voor 'cool': ‘Eerst haatte ik science, en ik vind het nog steeds niet leuk. Maar hip-hop, dat is pas science, man!’

De grote droom van deze jongeren is natuurlijk niet science, maar een carrière in de hip-hop. En een fotoshoot met een professionele fotograaf van een buitenlands tijdschrift, dat is dan natuurlijk 'vet science'.

Meer info: www.HipHopEd.com

 

Dit artikel is verschenen in Didactief, juni 2018, in een special over de AERA die is gefinancierd met steun van het NRO.

Verder lezen

1 ‘Effectiviteit zit in kleine details’
2 In gesprek met ...Karen Seashore Louis
3 Onderwijs doordrenken met onderzoekskennis
4 Jongeren prikkelen tot activisme
5 Burgerschap voor kleuters
6 Het maak-idee van Theo
7 De taalwereld volgens Brian Street

Click here to revoke the Cookie consent