Keynote Paul Kirschner #Didactief50

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 13-04-2021
Keynote van onze vaste columnist, emeritus professor Paul A. Kirschner, over zijn succesvolle boek Op de schouders van reuzen. Op alle gebieden staan wij op de schouders van grote pionierende voorgangers, als wij ons werk goed willen doen en onze professie (en de wetenschap daarvan) verder willen brengen.

De moderne geneeskunde staat bijvoorbeeld op de schouders van pioniers als Joseph Lister (antiseptische praktijken) en Louis Pasteur (vader van bacteriologie). Hetzelfde geldt voor muziek, klassiek (Mozart, Beethoven, Bach) en modern (Buddy Holly, Bob Dylan, The Beatles). En zo is het ook in het onderwijs. Gebaseerd op het boek Op de schouders van reuzen dat Paul Kirschner samen met Luce Claessens en Steven Raaijmakers en met hulp van Didactief heeft gemaakt, bespreekt hij een vijftal reuzen op het gebied van de onderwijs- en cognitieve psychologie. Hoe kunnen hun bevindingen ingezet worden voor doelmatig, doeltreffend en plezierig onderwijs? (po/vo) Bekijk hier zijn powerpoint.

Paul A. Kirschner is Universiteitshoogleraar en Hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit en Visiting Professor of Education aan de University of Oulu, Finland. Hij is tevens verbonden aan de Thomas More Hogeschool in België. Daarvoor was hij directeur van het Fostering Effective, Efficient and Enjoyable Learning environments (FEEEL) programma aan het Welten-instituut (OU). Hij is Fellow van de American Educational Research Association, de International Society of the Learning Sciences en de Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science. 
 

Meer lezen van Paul Kirschner? Paul schrijft al jaren elke maand in Didactief. Lees hier alle columns van Kirschner Kiest, ook als je geen abonnee bent! Ook blogt hij op Blogcollectief Onderzoek Onderwijs.

Het boek dat hij samen met Luce Claessen en Steven Raaijmakers maakte en waarvoor zij de belangrijkste artikelen over leren selecteerden uit de cognitieve psychologie kun je hier gratis downloaden.

 

Meer Didactief-artikelen lezen? Trakteer jezelf op een online abonnement voor slechts €24,50: maar liefst tien edities per jaar en toegang tot ons archief vanaf 2003. 

Bronvermelding

1 Op de schouders van reuzen
2 Jubileumcongres Koers houden
3 Jubileumdossier: Didactief 50 jaar!

Click here to revoke the Cookie consent