Webinar Schrijfvaardigheid PO

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 07-09-2021
Worstel jij soms met je schrijfonderwijs? Je bent niet de enige, blijkt uit het laatste inspectieonderzoek. In dit webinar laat docent en onderzoeker Eric Besselink zien hoe je meer bereikt met je leerlingen en het plezier in de schrijfles weer terughaalt.

Schrijver Simon Vestdijk beweerde ooit: ‘Schrijven is niet moeilijk. Je kunt er bij blijven zitten.’ Wij weten wel beter: schrijven is niet alleen voor veel kinderen een stevige klus, ook leerkrachten vragen zich af op welke manier zij hun schrijfactiviteiten vorm moeten geven, zodat hun leerlingen er echt profijt van hebben. In dit webinar staat Eric Besselink stil bij het belang van schrijven in het basisonderwijs. Hij laat zien wat je als leerkracht relatief eenvoudig kunt doen in het schrijfonderwijs, zodat leerlingen betere teksten gaan schrijven en er meer plezier aan beleven. Aan de orde komen onder andere feedback geven en comparatief beoordelen.

Eric Besselink was leraar en directeur PO en werkte de laatste jaren als taaldocent en onderzoeker op de pabo van Iselinge Hogeschool in Doetinchem.

 

Verder lezen over schrijfonderwijs in het PO? 

In juni 2021 zette de redactie op een rij wat we uit onderzoek weten over schrijfvaardigheid: de belangrijkste tips op een rij (wel even inloggen).

In dit artikel lees je meer over de schrijfmethode Tekster.

In de Academische Werkplaats onderwijsinnovatie ontwikkelde Besselink samen met vijf basisscholen werkvormen en materialen voor het schrijfonderwijs PO.Materialen schrijven kun je leren – Academische Werkplaats Onderwijsinnovatie (awonderwijs.nl)

Als onderdeel van het project werden feedbackkaarten ontwikkeld en beoordelingsschalen. In dit filmpje kun je zien hoe je met beoordelingsschalen werkt. (instructiefilmpje hoe met schalen te werken). In dit artikel lees je er meer over. Ook vind je op https://www.awonderwijs.nl/materialen-voor-de-praktijk/materialen-zinnen-schrijven/  een leerlijn, handleidingen en leerlingenmaterialen voor de groepen 4 tot en met 8 waarmee de vaardigheid in het formuleren van zinnen en teksten wordt gestimuleerd. 

In dit artikel uit Levende Talen lees je meer over hoe je feedback kunt geven op teksten en leerlingen kunt helpen hun teksten te herschrijven. (Bogaerds-Hazenberg, S., Bouwer, R., Evers-Vermeul, J., & Van den Bergh, H. (2017). Daar maar ik geen punt van! Feedback en tekstrevisie op de basisschoolLevende Talen Tijdschrift, 18(2), 21-30.

Meer over beoordelen ook in dit artikel van Monica Koster e.a. (artikel van Monica Koster, Eric Besselink en Eline Seinhorst uit 2018).

Lees ook over het inspectieonderzoek naar schrijfonderwijs op de basisschool (Peil.Schrijfvaardigheid einde (speciaal) basisonderwijs 2018-2019). Hier lees je het hele rapport.

 

Dit webinar is tot stand gekomen in samenwerking met ResearchED NL.

 

Verder kijken

Smaakt dit webinar naar meer?  In dit Didactief-debat gaan hoogleraar Gert Rijlaarsdam, leerkracht Dieuwke Verkerk (winnaar OTTP 2019) en docent-onderzoeker Anouk ten Peze met elkaar in gesprek over schrijfvaardigheid.

 

Bronvermelding

1 Debat schrijfvaardigheid
2 Schrijven is meters maken

Click here to revoke the Cookie consent