Webinar Kees de Glopper #Didactief50

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 25-05-2021
Lezen is een raadselachtig wonder dat werelden opent én een vaardigheid die je kunt leren en onderwijzen. Naar lezen en effectieve leesdidactiek wordt veel onderzoek gedaan. Dit webinar gaat daarover. 

Het maakt duidelijk hoe je leerlingen kunt leren lezen met begrip. Al kan een leerling nog zo goed technisch lezen, zonder een brede woordenschat en kennis van de wereld blijft een tekst vaak abracadabra. Daarnaast moeten lezers actief op zoek gaan naar betekenis. Beginners moet je dit leren, door dit voor te doen en door in gesprek te gaan over de betekenis van een tekst. Kees de Glopper selecteerde met Amos van Gelderen en Roel van Steensel de wetenschappelijke artikelen die de kern vormen van het nieuwste deeltje in de Didactief Onderzoeksserie: Leer ze lezen. (po)

Kees de Glopper is sinds 2001 hoogleraar Taalbeheersing van het Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek en onderwijs betreffen de ontwikkeling van, het onderwijs in en het gebruik en de consequenties van geletterdheid. Hij promoveerde op het proefschrift Schrijven beschreven. Inhoud, opbrengsten en achtergronden van het schrijfonderwijs in de eerste vier leerjaren van het voortgezet onderwijs. Van 1980 tot 2001 werkte hij bij de opleiding onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Verder lezen over beter lezen? Download hier de gratis uitgave van Leer ze lezen, waarvoor Kees de Glopper samen met Amos van Gelderen en Roel van Steensel de wetenschappelijke kernartikelen selecteerde. Bea Ros vertaalde ze speciaal voor jou: in dit artikel vind je alvast een voorproefje.

Over beter lezen vind je talloze artikelen in ons archief (hint: het trefwoord is ‘lezen’).

Bronvermelding

1 Leer ze lezen

Click here to revoke the Cookie consent