Hoe behandel je het Israëlisch-Palestijns conflict in de klas? Waar ligt de grens tussen kritiek en discriminatie? Hoe kan een leerkracht het beste reageren op islamofobie en antisemitisme bij leerlingen? Ruim een eeuw geleden speelden deze ingewikkelde vragen bij het nieuws nog geen rol.
Een kort rondje langs collega’s op lerarenopleidingen in het land geeft een zorgelijk beeld. Op alle hogescholen wordt de broekriem flink aangetrokken. Overal is een vacaturestop van kracht.
Student Zoë Stolk onderzocht tijdens haar opleiding aan de Hogeschool KPZ hoe eigenaarschap bij leerlingen in de middenbouw effectief kan worden bevorderd. Differentiatie, een veilige leeromgeving en procesgerichte feedback zijn van belang.
De leerlingen van maatwerkleerkracht en intern begeleider Laura von Schomberg hebben niet alleen baat bij meer bewegen tijdens het leren, maar het plezier neemt ook toe. Bewegen doet ook iets met het zelfvertrouwen.
Het kleuteronderwijs vormt de basis voor de ontwikkeling van kinderen van vier tot zes jaar. De nadruk ligt op spelenderwijs leren, waarbij zowel cognitieve als sociaal-emotionele vaardigheden worden gestimuleerd. Dit artikel bespreekt de structuur en kwaliteit van het kleuteronderwijs.
Onderwijsprofessionals moeten zich niet laten meevoeren met de stroom aan nieuwe digitale toepassingen. Blijf zelf aan het roer bij de inzet van technologie in het onderwijs.
Het Expertiseteam Taal (ETT) ondersteunt scholen met hulpvragen op taalgebied. Vaak betreft het nieuwkomers die instromen in het regulier onderwijs maar de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen. De gemeente Hengelo in Overijssel beschikt sinds enkele jaren over een ETT.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven